Реклама / Ads
6| 4222 |27.05.2021 НОВИНИ

Теменужка Петкова скочи като ужилена: Твърденията на служебният министър били „груба лъжа“

.
Теменужка Петкова Източник: Facebook
Ексминистърът Теменужка Петкова скочи като ужилена на поредния за деня брифинг на ГЕРБ. Видимо засегната от думите на наследника си за състоянието на енергетиката, тя се почувства длъжна да излезе и да се обяснява пред медиите. Всъщност в последно време ГЕРБ се държат като малко сърдито дете, което тича да се жалва за щяло и нещяло. Петкова не може да разбере какво точно ще стабилизира Живков в енергетиката, тъй като ГЕРБ постигнали максимума.
 

„Енергийният министър изрече поредица от огромни лъжи, които според мен целят не тези хора да бъдат полезни, а да се всява паника и да се правят внушения“, коментира тя твърденията на служебният министър на енергетиката Андрей Живков, че Българският енергиен холдинг е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ „Марица Изток – 2“, на мини „Марица – Изток“ и  „Топлофикация“ - София. По думите му тези задължения стрували 100 млн. лева годишно.

 

Петкова побърза да извърти нещата, претендирайки че тя играе доброто ченге. „По този повод правя това изявление, за да имат гражданите яснота за това кой, кого и как се опитва да излъже или заблуди.”

 

„Първата лъжа, която чух, е за статута на БЕХ. Живков изрази съмнение и опасение, че холдингът се е превърнал в такъв, който финансира своите дъщерни дружества. Всъщност не решавал проблеми, а създавал такива. Това, което бих препоръчала на колегата, е да прочете устава на холдинга. БЕХ не е оперативен, а финансов холдинг. Неговата основна дейност е да подпомага дъщерните си дружества. БЕХ върши своята работа“, отсече Петкова.

 

Според нея, втората лъжа и манипулация от страна на министъра, било изказването, че липсва политика в енергийното министерство.

 

„Тази оценка се дава от международната кредитна агенция „Фич“. Тя повиши два пъти кредитния рейтинг на БЕХ, изтъкна Петкова и препоръча на колегата й да се запознае с фактите. Освен това по повод неверните твърдения, ще бъде потърсена отговорност“, увери тя.

 

По думите й през 2014 година БЕХ е бил на 274 000 лева загуба, а ГЕРБ оставя холдинга на печалба. „2014 НЕК е на загуба 586 милиона лева загуба, но при ГЕРБ за 2020 година печалбата е 46 милиона, обори лъжите Петкова. Освен това Живков не познавал европейските документи за работата на въглищните централи. Добре е да се види методиката на КЕВР“, каза Петкова, опитвайки се да убеди присъстващите, че където мине ГЕРБ, всичко пониква.  

 

„Да се говори и да се лъже безогледно е нещо, с което аз не мога да се съглася и българските граждани трябва да знаят истината. Енергетиката е сектор с национално значение и с него не може да се правят заигравки“, заобяснява шаблонно Петкова.

 

„Очевидно работата по слухове се превръща в запазена марка на това управление. Единственото, с което се съгласих със служебния министър беше, че времето им е кратко“, добави Петкова и призова служебния кабинет да се заеме с организирането на честни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3207 |27.05.2021 Заев скочи срещу България: Нарушавате Договора за приятелство и добросъседствo . 35| 3589 |18.05.2021 ГЕРБ скочиха на Бойко Рашков за ”уволнението” на водещи от bTV . 57| 6177 |16.05.2021 Митов го играе обиден. Скочи на президента: Г-н Радев, благодаря Ви, че не подписахте указа за посланическото ми назначение . 28| 3578 |16.05.2021 Биков пак скочи срещу избора на нов шеф на НАП: Изтичането на данните е хакерска атака, случва се!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads