Реклама / Ads
4| 14899 |22.01.2018 ИНТЕРВЮ

Стефан Солаков: Бате Бойко се държи като благодетел - щял да протежира Турция пред Европа?!

.
За реалното и въображаемото в отношението ни с Турция, за политиката и манталитета на стратегически важните ни комшии на юг- „Фрог нюз“ разговаря с един от доказаните професионалисти в анализите за Ориента, журналистът, писателят Стефан Солаков. Близо 15 години той е бил кореспондент от Анкара за наши национални медии, гл. редактор на списание в Лион, издал е няколко книги за тази част от света.
 
- Г-н Солаков, посещението на Ангела Меркел този уикенд у нас, знак за какво е, има ли връзка с южните ни съседи или е само по процедура?

- Рутинно посещение по време на европредседателство. Всичко останало е само във въображението на управляващите от ГЕРБ, които се фантазират като важен и значим фактор.

- Вие сте бил близо 15 години кореспондент в Анкара, имат ли основание твърденията, че Ердоган ще успее да обедини разлюспеното ДПС на ДОСТ и др. партии?

- В Турските медии се появиха репортажи за една среща на Конфедерацията на румелийските организации на преселниците, които са някъде около 40 на брой. Те имаха обединена среща в Бурса, на която присъстваха висши ръководители на турската държава. На тази сбирка бе лансирана идеята турските партии в България да се обединят. Това е новината. Тук е идвал Турхан Генчооглу, един от бившите шефове на Конфедерацията на румелийските изселници, срещал се е с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, с председателя на ДОСТ Лютви Местан, само с Касим Дал не е успял да се види. Казал е, че ще има продължаване на диалога. С две думи – директивата от Анкара е да се направи всичко възможно за обединението на турските партии заради тяхното участие във властта в България.

- Но ДПС не е излизала от властта от 28 години насам, какво друго се крие зад „директивата“ на Ердоган за единение на партиите, в които членуват и българи, но предимно етнически турци?

- Такава е политиката на Турция в последните години. Директивата е заложена в книгата на турския външен министър Ахмед Давудоглу „Стратегическа дълбочина“. И става въпрос не само за България, а за обединение на всички турски партии Балканите. Друг е въпросът, че нашето външно министерство не реагира както трябва и не прави нищо по въпроса.

- Доколко са основателни твърденията, че Турция се държи с нас като с „васална държава“ и меси ли се във вътрешните ни работи?

- Разбира се. Всички са свидетели как турската държава се меси, примерно по време на избори – директно контролира секциите в селищата там, а тук докарват автобусите и т.н. Дори Конституционният съд излезе с решение и анулира вота в няколко от секциите в Турция. Друг вид намеса е изпращането на имами у нас по линия на тяхната дирекция на вероизповеданията. Но по времето на Иван Костов беше подписано такова споразумение, което след него никой не го анулира. Така до днес турски граждани идват да работят на наша територия.

- Може би, защото у нас няма такива висши училища за обучението им?

- Какви училища, като ние действащи джамии нямаме. Настроиха някакви нови, ама те повечето не работят. Моите преки наблюдения са, че младите турци не се интересуват много от джамии, както младите християни. Сега подготвят ремонт на Закона за вероизповеданията и вероятно ще се реши тук да е ислямският институт, който да дава образование на имамите, за да не ходят в Турция и Саудитска Арабия. Но едва ли и това ще ги спре да проникват, където си искат, те това го умеят до съвършенство. Проблемите с религиозното образование тепърва ще се задълбочават, но е добре поне да ги обучават по наши програми.

- ДПС продължава ли да назначава имамите като в зората на т.нар.демокрация? И това не е ли грубо смесване на религиозната и светската власти?

- Права си, навремето главният мюфтия ходеше на митингите на ДПС. И до днес е така, но вече не само движението, а и Местан и неговата организация се интересуват от мюфтийството. Единствената опозиция на този порочен модел е бившият главен мюфтия Недим Генджев, ама е доста слабичък и вял като опонент.

- Все пак премиерът Бойко Борисов ще постигне ли въжделението си да стане „мост“ между Европа и Турция?

- Убедих се, че Борисов е наивен човек. Въобразява си, че като му кажат: „ти си страхотен“ и го прегръщат, то всичко е решено. Разбира се, това не е вярно, особено в коварния Ориент. Високата порта си има стара своя тактика, която продължава досега. Когато преди години ни позволиха да имаме своя патриаршия там, го направиха само и само да ударят гръцката, да ни противопоставят с тях.

- Наскоро беше откриването на обновената християнска „Свети Стефан“, наричана Желязната църква в Истанбул, това не е ли добронамерен жест към нас?

- Никой не казва какви пари сме дали ние за тази църква. Защото за ремонта й са похарчени около 3 млн.евро, а само имотите на нашата диаспора в Истанбул струват 500 милиона евро и се използват от турската фирма, която е направила ремонта на „Св.Стефан“. Тази турска фирма строи върху българските имоти два небостъргача от по 35 етежа. Представят ли си читателите какви пари се смъкват от това в центъра на Истанбул?! Та муха ги е ухапала, че са ремонтирали наша църква там и то така, че са я превърнали на подобие на хамам. Ама ние тука се радваме като луд на шарено. И влагаме огромни средства за обнова на джамиите във всички градове.
В Турция има огромна корупция и се твърди, че в нея участва лично Ердоган. Той е бивш кмет на квартала, където е нашата църква.

- Имахме много имоти в Турция, в Истанбул, какво се случва с тях?

- Имахме над 100 имота в Истанбул, сега са ни останали само 4. Взеха ни гробището, училището, една болница за милиарди и т.н. Въобще Ердоган се държи като диктатор, да припомняме ли колко хора бяха изтребени и заключени в затворите. А Бате Бойко се държи с него като с благодетел и щял бил да протежира Турция пред Европа. Просто труската икономика напоследък взе да закъсва и президентът им е притиснат от това, че взе да свива знамената.

- Какво да очаква светът от срещата му с папата на 5 февруари?

- Турски ръководители и преди са били във Ватикана. Дори папа Йоан Павел// посети Турция през 1979 г., тогава аз работех в Анкара. Година по-късно му направиха атентата и хвърлиха вината върху България.
Сигурно сега Папата ще бъде по-остър с Ердоган и вероятно ще иска обяснение за убитите католически свещеници там, за липсата на свобода на вероизповеданията, за погазването на човешките права и т.н..От своя страна Ердоган ще шикалкави по ориенталски, ще даде обещания заради интересите му към ЕС, които обаче после няма да спази. Но не смятам, че от тази среща ще произлязат кой знае какви ползи в световен мащаб.

Интервю на Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10833 |30.11.2017 Валентин Стефанов: Измислени герои спират развитието на българския ски туризъм . 6| 18661 |06.06.2017 Ген. Стефан Стефанов: Каракачанов да хване здраво котката за опашката, за да е в час с армията . 3| 11603 |28.10.2016 Кандидатът за кмет ген. Стефан Стефанов: Замразявам зелените площи в ”Младост”, променяме устройствения план . 0| 9807 |12.07.2016 Стефан Стефанов: Въпреки глобите, българинът пали безконтролно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads