Реклама / Ads
3| 11648 |28.10.2016 ИНТЕРВЮ

Кандидатът за кмет ген. Стефан Стефанов: Замразявам зелените площи в ”Младост”, променяме устройствения план

.
Стефан Стефанов
Започвам с искане за промяна на подробния устройствен план на софийския район ”Младост” и спиране на строителството в междублоковите пространства и зелените площи. Бисмарк е казал „Изкуството да победиш в политиката е да уловиш момента да хванеш за пеша* Господа, когато минава покрай вас.” Трябва да го хванем, казва кандидатът за кмет на столичния район „Младост” бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов.
 
Ген. Стефанов е бивш заместник-директор на Служба „Военна информация” в МО. В момента е председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” в състава на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на дружество „Борис Дрангов” в организацията на Съюза в столичния район „Младост”. Преди година на изборите за кмет на района се представи по възможно най-добрия начин, като стигна до балотаж с д-р Цвета Авджиева, която преди месец си подаде оставката по искане на премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.


- Г-н ген. Стефанов, защо един военен разузнавач се кандидатира за кмет на един от големите столични райони - "Младост"?

- Преди няколко дена ми попадна следното заключение на Бжежински – „Повечето почтени хора са преминали преди това през разузнаването“. Смея да твърдя, че ако това е вярно за американското общество, с пълна сила се отнася и за българската действителност. Кметът е представител на определена общност и той се избира от гражданите, защото в него те припознават своя мениджър. Кметът трябва да притежава определени качества. Той трябва да е отговорен, почтен и добронамерен в действията си. И ако обществото прецени, че това е човекът, който може да ги представлява пред по-горна инстанция, те гласуват за него. Това е преди всичко мажоритарен избор.

Моделът, предложен в "Младост" до този момент, просто не работи. Не работи! Защо? Защото в София са от една политическа сила и кметицата на столична община и три-четвърти от кметовете на районите. Политическата обвързаност е много силна. И това в известна степен дава отражение на връзката между столичната община и отделните райони. Оттук, гражданите на "Младост" например, трудно могат да повярват, че ще бъдат защитавани, защото чувстват, че всичко идва отгоре и нещата се решават от по-горна инстанция. Кметът, като техен представител, не се бори и не защитава интересите на сънародниците си. Той е послушен. Той е само брънка от партийната верига, в нашия случай на ГЕРБ.
Повече от 35 години живея в района, познавам проблемите и съм сигурен, че в някои отношения мога да бъда повече полезен, отколкото други хора, които тепърва трябва да се запознават с инфраструктурата, с проблемите на транспорта, на междублоковите пространства и всичко онова, което затруднява живота на обикновения гражданин.

- Добре, утре ставате кмет. Може ли да говорим, че бъдещето на "Младост" ще е розово? Че проблемите ще се решат с магическа пръчка?

- "Младост" е един прекрасен район на София със 115 000 жители - цял голям град. Расте на височина и на ширина. В същото време човекът отсъства в него. Районът се комерсиализира. И остава малко от оня "Младост", в който имаше много зеленина, природа и Витоша беше на една длан разстояние. Затова, явно е дошло времето не само на инженери и архитекти за кандидати за кметове, но и на други, решителни за промяна хора, което се подсказва от гражданите на това общество. Това е показател, че се търсят качествени хора, които да помагат за решаването на ескалиращите проблемите.
Свидетели сме как района се превръща в една мегаструктура, където го няма мястото на обикновения гражданин. Надявам се, че много хора, които мислят като мен, виждат тези недостатъци. Създадени си изключително големи затруднения по отношение на живота на гражданите в района. Това може да бъде решено само от човек, който живее в „Младост” и дълги години е наблюдавал всичко, което е ставало и сега става в района.

- Може би работата на новия кмет на "Младост" трябва да започне с натиск за промяна на подробния устройствен план на района и замразяване на стоежите по площадките и зелените площи?

- Съгласен съм с Вас. Но нещата са сериозни, когато става въпрос за права. И строителите, и инвеститорите имат права. И тези права са съгласно „Закон за устройството и застрояването на столичната община“ от 2007 г. Има изключително много неща, които дават права на тези хора, да си търсят собствените земи и да имат претенции за реституции. Това още не е законово регулирано. В същото време, гражданите, които живеят в блоковете и междублоковите пространства, също си имат своите права. Нещата опират до вземане на оптимално решение.
На първо време трябва да се замрази всякаква дейност по строителство на площадки, градинки и площи , където майки разхождат децата си. Спира се да се копае, спира се всякакво строителство. За да се успокоят нещата. В същото време се говори и с инвеститорите. Обяснява им се, че имат право, но строителството там, където са започнали, в момента е невъзможно да бъде осъществено, докато не настъпят промени в Подробния устройствен план на "Младост".

- Какви избори очаквате в район „Младост” в условията на гласуване „3 в 1”?

- Откровено казано, всичко това създава изключителни затруднения за хора, които са кандидатират с ясни и чисти намерения да направят промяна. Както се вижда, понастоящем, всичко се върши в интерес на тези, които мислят пак предварително да заложат на технологията на избора, а не на противоборството на идеи и на виждания за бъдещето на хората. „3 в 1” е изключително неприятна конфигурация, но вярвам, че ще успея да неутрализирам по някакъв начин този проблем. Не е комфортно изборите в „Младост” да бъдат заедно с изборите за президент и с въпросите на референдума.

 Де факто в „Младост” хората ще изберат своя президент. По същество, новоизбраният кмет ще бъде в качеството на президент на „Младост”. Т.е. както за държавен глава, така и за кмет на района, трябва да се гласува сърцато и с отговорност. В крайна сметка „Младост” е мястото, където живеем, работим учим и т.н.

- Да завършим с вашата прогноза за президентските избори?

- Имаме уникалния шанс да спечелим тези избори и президент да бъде нашият кандидат ген. Румен Радев. И то още на първия тур! Казвам го като генерал, който около 30 години е работил в структурите на военното разузнаване. Преди доста време Бисмарк е казал „Изкуството да победиш в политиката е да уловиш момента да хванеш за пеша Господа, когато минава покрай вас.” В момента Господ минава покрай нас и трябва да го хванем за пеша. Ако не друго, в „Младост”, а и в цялата президентска кампания, предизвикахме паника сред управляващите. Те виждат, че народът изтласква напред все повече и повече кандидатури, които рано или късно ще бъдат избрани на тяхно място.

Никой не може да оспори почитанието и уважението, което болшинството изпитват към ген. Радев. В „Младост” го обичаме още повече, защото има много военни. Важното е, хората да почнат да вярват в своите ръководители, а не да изключват телевизора, когато някой от тях се появи на малкия екран.                                                       .

Пеш* - долната част на шинела

Интервю на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9848 |12.07.2016 Стефан Стефанов: Въпреки глобите, българинът пали безконтролно . 2| 7109 |25.04.2016 А. Стефанов за Фрог: Като нагласен мач изглеждат изборните промени . 0| 11492 |28.03.2016 Ген. Стефан Стефанов: В България няма сигурност и без терористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads