Реклама / Ads
7| 7769 |01.12.2023 ИНТЕРВЮ

Симеон Ставрев за ФрогНюз: Ако блокажът в Общинския съвет продължи, София може да загуби 70 млн. лева

.
Симеон Ставрев, общински съветник в София
"Ако продължаваме да блокираме работата на СОС, ще започнем да губим пари. Имахме разговори в Столична община с някои от заместник-кметовете. Появява се голяма червена лампа. Комуникирали сме с другите групи, че може да изгубим между 16 и 70 млн. лева, ако нямаме адекватно решение за разпределяне на пари по европрограмите до края на годината. Ние правим всичко възможно да излезем от блокажа, не виждам същите усилия от някои от другите групи. Започвам да смятам, че отговорността трябва да лежи най-вече на тях".
 

Това заяви пред ФрогНюз столичният общински съветник Симеон Ставрев, част от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България” (“Спаси София”)". Ставрев е общински съветник втори пореден мандат.

 

Ето и цялото интервю:

 

Г-н Ставрев, виждаме, че работата на Столичния общински съвет на практика е в блокаж заради невъзможността да бъде избран председател - не могат да се конструират комисии, не може да започне работата по същество. Вчера видяхме, че Борис Бонев, кандидатът на най-голямата група в СОС - тази на "Продължаваме Промяната - Демократична България” (“Спаси София”), се оттегли, но блокажът продължи. Как си обяснявате това? 

 

Според мен това е ниска политическа култура на партиите и коалициите в България. Вече не сме през 90-те - партиите нямат силно изразено мнозинство. Трябва да се съобразим, че при тези реалности, много трудно някой може да има абсолютно мнозинство. Общинският съвет и в София, и в другите градове, е фрагментиран. Заради това трябва да се научим да преговаряме по адекватен начин.


Основният проблем е, че някои от групите в Столичния общински съвет - визирам най-вече ГЕРБ, отказват да участват въобще в каквито и да е преговори. От групата на БСП присъстват в такива преговори, но пък не се стига до съществен напредък. 


Ние преценихме - и в частност г-н Бонев, че след като два пъти предлагаме един и същи кандидат, а на третия път от другите формации не дават сигнали за подкрепа, той ще даде стъпка назад, ще се оттегли от това гласуване, за да видим дали ще има промяна. Промяна нямаше - ГЕРБ отново не предложиха кандидат за председател на СОС. Кандидатите на останалите три формации получиха още по-лоши резултати, един от кандидатите дори не получи пълната подкрепа от групата на собствената си партия (Диана Тонова получи на първо гласуване 7 гласа, на балотаж - 8 гласа, при група на БСП от 9 души, бел. ред). 






В един момент се получи следното - каним ги на преговори, предлагаме кандидат, никой не иска да го подкрепи, впоследствие ние оттегляме кандидата, а всички други групи, които могат да имат мнозинство, също не могат да излъчат председател на СОС. Нещата трябва да се променят. Надявам се колегите от ГЕРБ да започнат да присъстват на срещите, на които ги каним. 

Виждаме, че ГЕРБ не участват и в самото гласуване, не само не издигат кандидат. Каква според Вас е целта на това действие - искат да блокират работата, искат да дискредитират групата на ПП-ДБ-СС, от която сте част, или нещо друго?

 

Не може всички да бъдат опозиция. В момента целият Столичен общински съвет заявява, че е опозиция, след като не може да избере председател. Поведението на другите групи в СОС е неконструктивно. 


Ако продължаваме да блокираме работата на СОС, ще започнем да губим пари. Имахме разговори в Столична община с някои от заместник-кметовете. Появява се голяма червена лампа. Комуникирали сме с другите групи, че може да изгубим между 16 и 70 млн. лева, ако нямаме адекватно решение за разпределяне на пари по европрограмите до края на годината. Ние правим всичко възможно да излезем от блокажа, не виждам същите усилия от някои от другите групи. Започвам да смятам, че отговорността трябва да лежи най-вече на тях.


Председателят на Общинския съвет е важна фигура. Той е администраторът и без да е избран, Общинският съвет не може да функционира. Ако пробием този проблем, ако намерим решение, трябва да започнем да работим много бързо - да сформираме комисии, които бързо да започнат разглеждане на докладите за евросредствата и на план-сметката за почистване на боклука, за да може в най-лошия случай около 28 декември да приемем план-сметката. За еврофондовете не смея да си представя дали не изпускаме сроковете и съм изключително притеснен.

Казвате, че срокът е до края на годината, а тя е съвсем скоро - следващото заседание на СОС е на 7 декември, дори и хипотетично да бъде избран председател, времето е малко. 

 

Иска ми се да имаме заседание около 14 декември, за да може скоростно да разгледаме въпроса с еврофинансирането. 70 млн. лева са доста висока сума, която не може да си позволим да жертваме, защото не можем да изберем председател на СОС. 

 





Теоретично, ако има развитие около председателя на 7 декември, може в рамките на дни да направим кратко заседание за сформиране на комисиите. Тогава работата може да бъде отпушена.


За план-сметката за почистване на боклука през 2024 г. обаче, по закон тече общество обсъждане в рамките на един месец. Заседанието трябва да е на 28 декември, за да можем да приемем този изключително важен документ. Това ще регулира как ще се чисти градът през цялата идваща година. Покрай бурята миналата седмица всички видяхме колко е голям проблемът с почистването.

Преди всичко това да може да се случи обаче, трябва да бъде отпушен изборът на председател. На ниво група на ПП-ДБ-СС обсъждали ли сте варианти за отблокиране на процеса - извън варианта, който видяхме с оттеглянето на вашата кандидатура г-н Бонев? 

 

Изчакахме да мине заседанието вчера. От днес започваме разговорите вътре в групата, а, надявам се, и с другите групи през уикенда. Работата не спира - въпреки че отстрани изглежда, че има блокаж, работим и събота и неделя, за да опитаме да убедим съветниците от другите групи да стигнем до решение. Това не може да продължава. 


Към момента не мога да потвърдя какво ще стане с кандидатурата на г-н Бонев. Той е водач на нашата листа за общински  съветници и е общинският съветник, получил най-много преференции от всички кандидати в София. Той получи 24 000 гласа, което е изключително висок резултат. Вярваме в неговата компетентност и възможност да ръководи СОС, затова и сме го предлагали досега. Ще направим вътрешно обсъждане, защото тази ситуация не може да продължава. Какво точно ще се случи, зависи и от динамиката с колегите от другите групи. Нямаме време за губене, другият четвъртък - на 7 декември, трябва да има решение. В противен случай ситуацията става доста неприятна.

 




Внесохте доклад за безплатен достъп до общински спортни обекти на деца, настанени в Центрове за настаняване от семеен тип. Този доклад е пример за чисто социална инициатива, която не може да започне заради политическо боричкане. Какво точно предлагате?

 

Децата и младежите, които са настанени в Центрове за настаняване от семеен тип, са не само деца сираци, но и деца, чиито родители към настоящия момент не могат да се грижат за тях. В София има 25 такива центрове със сродно по 10 деца в тях. За да бъдат включени тези около 250 деца в обществения живот, е хубаво да участват в културни и спортни прояви. 


Достъпът до спортните обекти, които са общински, е важен за тях. Хората в Центрове за настаняване от семеен тип ми казват, че за да посетят децата например аквапарк “Възраждане”, разходите възлизат на около 1500 лева на месец за 10 деца. Предвид бюджетите на Центровете за настаняване от семеен тип, това е немалка сума и понякога трудно си го позволяват. Плаща се и за треньор. 


Ако СОС освободи от такси за достъп до спортни обекти тези деца и младежи, те ще могат да ги посещават, когато поискат. Физическото им развитие и социализацията са изключително важни. Ще успеем да ги приобщим по-лесно към социалния живот на София. Те ще могат да се развиват много по-добре. Спортът и включването в обществения живот подобряват и ускоряват развитието на тези деца, което е изключително важно предвид факта, че нямат родители. 


Надявам се докладът да се разгледа възможно най-бързо. Предполагам, е общинските съветници от всички групи в СОС ще го подкрепят.


Това обаче е един пример как без работа на Общинския съвет тази малка група деца - около 250, няма да може да се възползва от адекватно посещение на спортни обекти, защото СОС не работи. Това е един от по-малките проблеми, а имаме още по-големи.

Един такъв голям проблем е градският транспорт в София. “Спаси София” бяха качили кадри от “Люлин” след началото на ремонта на трамвайно трасе и големите интервали между трамваите. Какво трябва да се промени в Центъра за градска мобилност (ЦГМ)?


Конкретно за проблема в Люлин - ставаше въпрос за трамваи, които не можеха да излязат от депото и не можеха да се изпълняват всички курсове. Колегите от “Спаси София” се включиха активно в решаването на този проблем, както и самата Столична община. Беше решен доста бързо и се навакса забавянето.


Проблемът за Центъра за градска мобилност е комплексен. Преди предизборната кампания забелязахме, че доста хора приемат придвижването и проблемите с придвижването като една от основните задачи, които искат СОС и Столична община да решат. Това е един от топ проблемите на града, заедно с чистотата на въздуха и как изглежда градската среда.






ЦГМ е шапката, която седи върху транспортните дружества. Ние се возим на трамвай, автобус, тролей - тези превозни средства са оперирани от “Столичен автотранспорт”, “Столичен електротранспорт”. Отделно го има и “Метрополитен”, който оперира метрото. Парите, които постъпват в тези дружества, идват от ЦГМ. Говорим за сума от 400 млн. лева на година от бюджета на София, който е 2,5 млрд. лева - транспортът е едно изключително голямо перо. Прозрачното и адекватно управление на ЦГМ в ключово. 


Имам дълбоки притеснения относно ЦГМ. Предвид, че се водя собственик на ЦГМ - заедно с целия Столичен общински съвет, а те си позволяват да не ми отговарят по над година по изключително важни въпроси, свързани с финансово-техническото им състояние, ме навежда на мисълта, че там има проблеми и крият нещо. Отгоре на всичко, преди около месец ЦГМ обяви обществена поръчка за 6 млн. лева. На фона на тези 400 млн. лева, сумата не изглежда много висока, но е обществена поръчка, от която не е ясно дали има смисъл - те поне не могат да обяснят каква е нуждата да се похарчат 6 млн. лева за хардуерни услуги, които дори няма да са собственост на ЦГМ след изтичане срока на договора. 


Ако това дружество си позволява да харчи парите, които трябва да отиват за градски транспорт, по непрозрачен и понякога неразумен начин, това означава две неща. Първо, ще има по-малко пари за шофьорите в градския транспорт и няма пари за увеличение на техните заплати. Второ, по-нередовен градски транспорт, защото няма да има достатъчно шофьори, няма да има пари за ремонт на подвижен състав и купуване на нов. 


Основната част от проблемите с градския транспорт в София може да бъде решена в ЦГМ и основно чрез начина, по който това дружество се управлява. Парите от паркиране в синя и зелена зона също минават през ЦГМ. Мандатът на настоящия управителен съвет на ЦГМ изтича скоро (през февруари 2024, бел. ред.). Изключително важно е СОС да организира конкурс, с който да намерим най-подходящите хора за нов състав на Съвета на директорите, за да има ръководство, което и да изсветли процесите в ЦГМ, и да го управлява така, че да работи за градски транспорт, с който да се придвижваме по-бързо, отколкото с кола. 


Ако СОС иска да си спази задължението да смени Съвета на директорите, чийто мандат изтича, трябва да започне да организира процедура и за това. Процедурата трябва да е направена така, че да позволява да се явят най-добрите кандидати и те да бъдат оценени с най-висок резултат, за да сме сигурни, че транспортът на София е в сигурни ръце, а не на управление, което прави обществени поръчки без смисъл, за които дори не могат да обяснят защо ги правят.

Друг голям проблем е “Топлофикация” - тема, по която работихте и в първия си мандат като общински съветник в София. Какво се случва в “Топлофикация”, налага ли се взимането на извънредни мерки?

 

Дошъл е моментът да се вземат радикални мерки. Проблемът има три страни. От една страна, общината има проблем със собственото си общинско дружество, което по последни данни от медиите има над 1,5 млрд. лева дългове. Това е близо до размера на техния капитал. “Топлофикация” е близо до несъстоятелност. 


От друга страна, това е проблем за държавата, защото “Топлофикация” е изключително важна за енергийната система на страната. Ако “Топлофикация” фалира, вероятно всички в София ще започнем да се отопляваме на ток. Ако цяла София започне да се отоплява на ток, не знам доколко това може да бъде обезпечено от електропреносните оператори.   






От трета страна, това е проблем за “Български енергиен холдинг” и “Булгаргаз”, защото “Топлофикация” им дължи пари. Доколкото разбирам, двете държавни дружества ще бъдат инвеститори в нов реактор в АЕЦ “Козлодуй”. Ако има дупка от над 1 млрд. лева, които им дължи “Топлофикация - София”, те не могат да изпълняват инвестиционната си програма. 


Решението според мен има. То обаче отново идва, след като Столичният общински съвет започне да работи и има инженерна комисия. Първо, трябва да привикаме ръководството на “Топлофикация - София”, за да ни даде ясни отчети и данни какво се случва. През миналия мандат почти всички политически групи се бяхме обединили около решение на проблема, което е следното - модернизация на дружеството, така че то да намали разходите са суровини, основно за газ, и да повиши значително ефективността на мощностите, които произвеждат ток, за да може да има повече приходи. Това би се отразило и на цената за крайния потребител. Целта е да може да се намали цената за клиентите, да се увеличи качеството на услугите с инвестиции в преносната мрежа, която постоянно аварира и да се модернизират мощностите, за което се говори от 10 години, но нищо не се прави. 


Мисля, че би имало подкрепа в СОС за такива действия. Слонът в стаята обаче е дългът, който е изключително висок. Ако “Топлофикация - София” иска да инвестира в нови мощности, на нея ще ѝ трябват пари - десетки, стотици милиони за модернизация. Предвид това, че заради дълга дружеството вероятно има ужасен кредитен рейтинг, не знам как ще намерят финансиране. Това трябва да се изговори в СОС и да имаме решение на проблема заедно със Столична община. 


“Топлофикация - София” и за тази година обяви бизнес план със 145 млн. лева загуба. Идва шефът на едно дружество, който трябва да го държи в здравословно състояние, и казва, че тази година това дружество ще загуби още 145 млн. лева, че ще увеличи дълговете си грубо с 10%. Това е неефективен начин за управление на общинско дружество. Това ръководство на “Топлофикация - София” въобще не се справя със задачата си - да предоставя топла вода и парно на цяла София и да не фалира дружеството. Положението там е доста притеснително.

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 12645 |30.11.2023 Д-р Вл. Сотиров пред ФрогНюз: Поведението на Радев е перверзно и психопатно, той обяви война на ПП-ДБ . 12| 8633 |29.11.2023 Камен Алипиев - Кедъра пред ФрогНюз: С работеща прокуратура отдавна щяхме да знаем за черното тото, а Боби Михайлов нямаше и да мисли за БФС . 5| 4601 |29.11.2023 Венко Сабрутев за ФрогНюз: С вето върху бюджета, президентът ще изнудва парламента - или за средства, или за власт . 25| 4542 |29.11.2023 Мартин Димитров за ФрогНюз: През 2024 г. Европа ще изпадне в рецесия, а икономиката на България ще расте с около 3%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads