Реклама / Ads
31| 7581 |22.02.2022 ИНТЕРВЮ

Стефан Тафров пред Фрог: Путин изложи идеология за война

.
Снощната реч на Путин, която продължи цял час, всъщност изложи цяла една идеология, според която накратко казано няма украинска държава. Това е идеология за война. Трябва да има разговори. За деескалация не може да се говори, тъй като самата рамка за дипломатически преговори - Минските споразумения, бе денонсирана. Изглежда, че Русия и нейният президент са решили, че могат да платят цената на икономически санкции.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз дипломатът Стефан Тафров.

 

Коментарът му идва на фона на опасенията от избухването на война в източната част на Украйна, след вчерашното решение на Владимир Путин да признае Луганск и Донецк за независими. По този начин руският държавник ще може да изпрати собствени войски там, което се приема за нахлуване в Украйна. Вече има сигнали за изпратени там машини и войски.

 

Ето и цялото интервю:

Господин Тафров, руският президент Владимир Петин снощи направи едно много остро послание. Ще се стигне ли до война или все още има път за дипломация?


Снощната реч на Путин, която продължи цял час, всъщност изложи цяла една идеология, според която накратко казано няма украинска държава и не трябва да има, тя няма държавна традиция. Постави се под въпрос самото съществуване на Украйна като независима национална държава. Това е идеология за война. Това е притеснителното от събитията вчера, а не толкова признаването на самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск. С тази реч се разгръща цяла идеология, свързана с бъдещето на Украйна. Отрече правото на съществуване на Украйна. Това е много обезпокоително.

Какво виждате обаче като последващи стъпки? Има ли път за дипломация или тези врати се затварят все повече?


Трябва да има разговори. За деескалация не може да се говори, тъй като самата рамка за дипломатически преговори - Минските споразумения, бе денонсирана. Тази рамка бе разрушена от решението на Путин вчера с признаването на тези така наречени републики. Едната страна просто излезе от тези споразумения. Цялата дипломатическа рамка, около която особено Франция и Германия се опитаха да стигнат до решение, просто изчезна. Това беше най-сериозната рамка.


Трябва да продължи да се говори с Русия, но основата за деескалация силно се стесни. Войната стана все по-възможна след снощи и все по-вероятна.

Говори се, че е възможно това да бъде Третата световна война и тя да бъде ядрена…

 


Война може да се случи, ако Русия нападне някоя натовска страна. А засега НАТО ясно каза, че няма да стои в Украйна. Ще я подкрепя с всякакви мирни средства, но не и с военни средства. Разбира се, самото постоянно напомняне от страна на Русия, че тя е ядрена държава, е много тревожно и показва, че мисленето там е доста крайно.

Възможно ли е с налагането на санкции да се намери път? Едно от нещата, заложени на карта е газопроводът “Северен поток - 2” - ключов за Русия проект.


Изглежда, че Русия и нейния президент са решили, че могат да платят тази цена. Путин специално го занимава възстановяването на някаква историческа справедливост в неговите очи, а не икономическите загуби, които би претърпяла без съмнение Русия от подобни санкции, включително и спирането на “Северен поток - 2”.

Война ли е най-вероятният изход?


Много се надявам да не е. Трябва дипломацията да се опита да направи каквото може, но възможностите й след снощната реч на Путин намаляват драстично.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9824 |17.02.2022 Инж. Георги Ралчев пред Фрог: С незаконен софтуер се изпълняват незаконни операции в НЗОК . 2| 11940 |16.02.2022 Адв. Черногорски пред Фрог: Не се разследва мой сигнал за престъпление срещу спецпрокурор и бивш шеф на МВР . 31| 25563 |15.02.2022 Осман Октай пред Фрог: Примката около Борисов се затяга, очаквам дори кръв. До май Гешев си тръгва сам . 21| 13956 |11.02.2022 Методи Андреев пред Фрог: Атанас Атанасов носи репутационен риск за ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads