Реклама / Ads
2| 12002 |16.02.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Черногорски пред Фрог: Не се разследва мой сигнал за престъпление срещу спецпрокурор и бивш шеф на МВР

.
Адв. Атанас Черногорски
Подадох сигнал за евентуално извършено престъпление от спецпрокурор и шеф на МВР, но никой до този момент не се наема да го провери по същество. За това сигнализира Фрог нюз адвокат Атанас Черногорски. Ето какви подробности изнесе по случая:
 

Г-н Черногорски в предишни свои изявления пред Фрог вие заявихте, че Прокуратурата се нуждае от реформа и че често прокурори,  при свои разследвания се прикриват за своето бездействие или порочни действия с термина „вътрешно убеждение”?  Във статия на bird.bg от 15 февруари т. г. сте посочен, като запознат с един такъв казус и подател на сигнал в тази посока, какво бихте казали по въпроса?

 

 Да, така е. Аз съм адвокат в административното производство на Красимир  Кръстев – бивш Началник на сектор „Икономическа полиция“ при 04 РУ на МВР. В административното му дело по уволнение по което на 09 февруари 2022г. излезе Решение № 711  и с което Заповедта за уволнение беше отменена  Преди да бъде уволнен и задържан на 23 януари 2019 г. той беше репресиран от ръководството на МВР и принуждаван да се премести от ключовото място,  което заема. Бяха му образувани пет дисциплинарни производства и налагани дисциплинарни наказания, които всичките  са отменени с Решение на компетният административен съд.  Във връзка с този случай, мога да кажа, че явно проличава дългата ръка на репресията на прежде управляващите и взаимодействието им при извършване на тези действия с прокуратурата.







Какво имате предвид?

 

Въпреки, че в момента въпросното наказателно производство се намира в съдебна фаза, считам че същото следва да бъде върнато за доразследване и то не под наблюдението на спецпрокуратурата, а от друг прокурор при СГП и друг следовател .

 

Защо?

 

В това наказателно производство, изобщо не са разследвани и уточнени други версии, имащи отношение по движение на получени подкуп по вертикала. В този случай са налице два пъти взети парични средства  с  белязани банкноти от страна на единия подсъдим А. А. - свидетел  на прокуратурата до юли 2021г.,  като при взимането на паричните средства, той  не е бил задържан.  Веществените доказателства - паричните средства - са изчезнали.  В този случай,  спирането   на реализацията на лицето А. А. е било възможно по устно разпореждане на наблюдаващия прокурор – Ангел Кънев, Христова и шефа на МВР,  в съгласуване с наблюдаващият прокурор.  В този случай въпреки, че лицето А.А. два пъти е взел белязани парични средства,  то и двата пъти не  е задържан,  поради близката му връзка с бившият министър на вътрешните работи, на когото е протеже. Има неизследвана и  друга информация, находяща се в делото,  което не мога да споделя,  поради наличие на следствена тайна.


На какви изводи ви навеждат тези факти, за които вие ни информирахте?

 

Същата тази информация,  води до логически обосновани изводи за пряка връзка и зависимост между А.А.  и бивш министър на МВР,  издавани преки разпореждания от единия на другия  и евентуално движение на незаконосъобразно получени парични средства по вертикалата от него към министъра. Тези обстоятелства не са разследвани от следователя. Не е ясно защо е така. Може би защото ще се наложи да се  разследва в това досъдебно производство наблюдаващият прокурор по преписката,  което както ни е известно  няма как да стане. Именно поради горното,  следва случая да бъде предаден на друг прокурор от СГП, при закриване на спецпрокуратурата,   и  на друг следовател.

 

 Беше заявено, че сте подал сигнал срещу наблюдаващият прокурор и бившия шеф на МВР и служители на “Вътрешна сигурност” при МВР,  относно извършено от тях евентуално престъпление по служба, свързано с прикриването, нереализирането и незадържането своевременно на А.А. с белязани парични средства. Какво стана с този ваш сигнал?

 

Да,  така през май 2021 г.  подадох такъв сигнал до министър Бойко Рашков и   главния прокурор Иван Гешев. Служител на МВР  ми отговори с официално писмо,  че срокът за налагане на дисциплинарно наказание е изтекъл и преписката се прекратява. В този случай бих казал -уважаеми господа,  аз сигнализирам за извършено престъпление на  спецпрокурор, относно бивш министър и служители на “Вътрешна сигурност”, а не за извършено дисциплинарно нарушение. 


Мислите ли, че някой ще обърне внимание на апела ви?

 

Надявам се,  че  този случай  да бъде разгледан от  шефа на  МВР, за  да види какво става в „неговата къщичка“ и   евентуално да  направи служебна проверка.







Какво става, обаче със сигнала ви до Гешев?


Подаденият от мен сигнал до главния прокурор беше изпратен на специализирана прокуратура, въпреки че индиректно е насочен срещу зам.-ръководителя й  Ангел Кънев като наблюдаващ прокурор по наказателното производство. Тоест сам прокурорът да резюлира проверка срещу себе си на свой подчинен,  който да го разследва и проверява по подаден сигнал за евентуално извършено престъпление от него, в качеството му на  длъжностно лице.
 

Според вас има ли желание прокуратурата да разследва изложените от вас версии и да отговори на поставените въпроси, които са важни не само в конкретния случай, но и  за обществото?
 

Не. Към настоящият момент Прокуратурата няма желание да разследва изложените от мен версии, които са подкрепени частично с налични вече веществени доказателства по наказателното производство,  което  за съжаление не мога да коментирам. Питам се дали е налице  симбиоза между прокуратурата и бившата изпълнителна власт при прикриване на своите и наказване на инакомислещите? 


Имате ли отговор за себе си?

 

  За да се отговори на този въпрос е необходимо да се отговори на следните въпроси свързани с един конкретен случай: Кой и защо спря два пъти реализацията и арестуването на служител на МВР при получаван от него подкуп? Кой и защо позволи да се изгубят веществени доказателства по наказателно производство – белязани парични знаци? Налице  ли е съгласуваност и симбиоза между Прокуратурата и бивш ръководител на МВР за прикриване на извършени престъпления от служител на МВР протежиран от министъра? За кого реално са предназначени получените парични средства и той висшестоящ  бивш ръководен служител на МВР ли е? Защо приемащото подкупа лице - служител на МВР, е било свидетел по наказателното производство цели три години или до момента,  докато не е подаден сигнал за евентуално извършено престъпление от прокурор, бивш министър на МВР и служители на Дирекция “Вътрешна сигурност”? Методите и начините на репресии върху други служители на МВР неподаващи се на порочни и незаконни практики на висшите си ръководители? Оневинява ли се  прокуратурата за  действията на свои служители „постфактум“ с формулата „по вътрешно убеждение”,  когато започва да гори „тяхната черга”  или са заплашени от разследване и защо? И накрая - защо А. А.  не е подаден за проверка на КПКОНПИ?

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 25633 |15.02.2022 Осман Октай пред Фрог: Примката около Борисов се затяга, очаквам дори кръв. До май Гешев си тръгва сам . 21| 14039 |11.02.2022 Методи Андреев пред Фрог: Атанас Атанасов носи репутационен риск за ДСБ . 4| 10497 |11.02.2022 Калоян Паргов пред Фрог: БСП е длъжна да отстои ”червените линии” в коалиционното споразумение . 30| 19794 |10.02.2022 Бойко Атанасов пред Фрог: Срещата Петков - Гешев прилича на “ЦУМгейт”. Слави ми каза да не водя война с Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads