Реклама / Ads
42| 13915 |17.11.2020 ИНТЕРВЮ

Стоян Тончев: Смятам, че Борисов ще предложи властта на Нинова с условие да не го закачат

.
Стоян Тончев
Смятам, че Бойко Борисов ще предложи властта на Нинова, след подаване на оставка на ГЕРБ от новия коалиционен формат, при условия: да не бъда закачан; да му осигури победата на президентските избори, като направи така, че Радев да не бъде издигнат за втори президентски мандат от БСП. Това каза пред Фрог нюз журналистът Стоян Тончев. Ето какви прогнози направи той за бъдещето на страната:
 

Стоян, протестите в България за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев продължават вече повече от 4 месеца, но гражданите не получават това, което искат. Защо и може ли да се нарекат „успешни“ при тези обстоятелства?

 

Първо искам да подчертая, че трябва да бъде направена разлика между това - дали един протест е успешен и дали е постигнал своята цел. Категоричен съм, че протестите в България, а и тези на нашите сънародници по света, са повече от успешни. Получихме много министерски оставки, Борисов се раздели с кадри на Пеевски от кабинета си, започна да раздава данъкоплатски пари на калпак под път и над път, за да се откупува от народа, все още се страхува да се среща с хората – крие се по села, планини, околовръстни пътища и паланки. Корупционният и престъпен модел на управление на Борисов, Пеевски, Доган, Гешев и патериците им от ВМРО и НФСБ беше изобличен пред целия свят, благодарение на протестите. Влязохме в международния информационен и медиен обмен, откъдето скоро няма да излезем. Протестите получиха подкрепа от редица посолства на европейски държави, от САЩ, от ЕК, от ЕП с резолюция.  Публикациите в авторитетни световни медии изобщо не бяха ласкави за управляващата мафия в България, а силно критични и изобличителни за престъпните й деяния и геноцида, който упражняват над българския народ, докато крадат от еврофондовете и държавния бюджет. Това не е ли успех?!
Да, протестите бяха и са успешни, но не постигнаха своята цел, а и за съжаление смятам, че няма да успеят да я постигнат. И причината не е в намаления им интензитет.

 

А къде?

 

 Не я постигнаха, защото Борисов получи външна подкрепа – от САЩ. От същите, които пишат в докладите си, че у нас трябва да има борба с корупцията, че свободата на словото е застрашена и трябва да се спазва върховенството на закона.
Снимките и записите с Борисов – чекмеджето с милиони евро и кюлчета злато в премиерската спалня, които прокуратурата се преструва, че разследва (както не разследва и къщата в Барселона), нецензурните думи към президента, председателя на парламента и евролидери, заплахи и нареждания за мачкане на бизнесмен, „изгаряне“ на евродепутат и тровене на държавен глава (българския), според мен бяха прелюдия към нещо много по-страшно и опасно, което може да излезе в публичното пространство за Борисов.

 

Освен това всичко тези факти и обстоятелства, вкупом и поотделно, са достатъчно основание министър-председателят да бъде арестуван. Затова смятам, че те бяха пуснати в публичното пространство не Борисов да подаде оставка, а за да бъде държан в още по-голямо подчинение от кръга около Пеевски. Отделно, Борисов има поет ангажимент към Русия за „Турски поток“, който, ако не бъде изпълнен, първи ще изгори Пеевски, а и Борисов, защо не и Доган?! Руснаците няма как да простят гаврата с „Южен поток“, откраднатите стотици милиони и вложените общо милиарди евро по изграждането му, затова измислиха „Турски поток“, който правителството на Бойко Борисов изгражда на българска територия с изцяло държавни средства, за да тече в тръбите руски газ към Европа.А и да откупи Пеевски и центъра около него.


Въпреки това, пусналите снимките и аудиозаписите с Борисов вероятно не са предвидили международния отзвук, който ще предизвикат те и как напълно ще дискредитира премиера на Задкулисието както във вътрешен, така и в световен план. Царят бе показан и без долни гащи, въпреки че на снимката от спалнята в „Бояна“ бе покрит, за да не се види интимността му. Цял свят разбра, че България се управлява от брутална, жестока, проста, арогантна и самозабравила се стройно организирана и много могъща и богата мафиотска структура. И Борисов беше готов да подаде оставка, след като посолството на САЩ, изразяващо позицията на  Държавния департамент, излезе със съобщение, че подкрепя протестиращите в България, които искат оставките на Бойко Борисов, правителството му и на главния прокурор Иван Гешев. Борисов видя презокеанския палец надолу за него и кабинета му.

 

Къде се "обърка играта"?

 

 Тогава по спешност той поиска да му уредят неофициална среща в посланика на САЩ в София Херо Мустафа. Не знам какво точно е обещавал на американците и как е изтъргувал националните ни интереси, но след тази визита на Херо Мустафа в Министерски съвет Борисов категорично заяви, че няма да подава оставка. Да не забравяме, че Борисов има подкрепата и на корумпираното правителство на Меркел, а и лично нейната. Все пак ГЕРБ е германски проект, финансиран от Запад.

 

Това означава ли, че няма да има предсрочни избори? Как виждаш политическата картина в България след парламентарните избори?

 

Кризата в България – политическа, икономическа, социална, образователна, здравна и културна е огромна. Тя е предизвикана не толкова заради COVID-19, а заради некомпетентното и крадливо правителство, което няма капацитета и експертизата да управлява държавата и процесите в нея. Влачи я под дъното. Защото известен факт е, че България е отдавна на дъното – държава с фасадна демокрация и с доказано незачитане върховенството на закона, първа по смъртност в света (без войни на територията й), първа по корупция и бедност в ЕС, с угаснала икономика, нефункциониращо здравеопазване, изостанало образование, милиардни външни дългове и липса на свобода на словото, каквато няма и в някои държави от Третия свят. И се случи само за 11 години управление на ГЕРБ и Бойко Борисов. Блокиран е и бюджетът на ЕС, а не се знае какво изобщо ще получим от него, след като бъде обвързан със спазване на демократичните принципи – върховенство на закона, свобода на медиите…


При това положение, ако в момента Борисов подаде оставка и бъде назначен служебен кабинет от президента Румен Радев, то те ще привлекат към себе си всички негативи от управлението на Борисов и центъра около Пеевски, докато той стои извън властта, критикува и трупа дивиденти. Преди изборите Борисов ще каже, че ако не е бил подал оставка, е нямало да се стигне до там.  И ще прехвърли вината на невиновните за това, което им е завещал. Така или иначе ще се стигне до „там“ – под дъното.  Дори вече се е стигнало. А и не смятам, че Борисов ще подаде оставка, защото се страхува от Румен Радев и при някакви обстоятелства от евентуалната смяна на Иван Гешев и бъдещи разследвания.


 В тази връзка смятам, че Борисов трябва да изпие до край „отровата“, която сам си е сипал в чашата, а и в тази на българската нация. За да бъде смазан на изборите с висока избирателна активност.

 

Относно втория въпрос, допускам, че ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила заради симбиозата „МВР-Прокуратура- Управляваща мафия“, зависимата ЦИК, изборните манипулации, фалшификации, купения вот по махалите, мъртвите души в списъците на ЕСГРАО,  стъкмистиката на „Информационно обслужване“, където много българи от чужбина, които не са гласували, се вписват като гласували за „правилните“. Борисов не случайно вдига и заплатите на своите избиратели, заемащи бюджетни длъжности в администрация. Тези хора са наясно с качествата и неконкурентноспособността си, затова по никакъв начин не искат да излязат на свободния пазар, където повечето от тях и да искат не могат да се котират.

 

Има и втора хипотеза - че ГЕРБ може да бъде втора политическа сила. Това би се случило след договорка между Борисов и Корнелия Нинова – слагат Нинова премиер, Борисов не се разследва, Гешев не се пипа, Нинова се оправдава, че всичко зависи от националния съвет на БСП, като не издига  Румен Радев за втори мандат и разчиства пътя на Борисов за „Дондуков“ 2.


Борисов, извън изпълнителната власт, има нужда от сериозен имунитет и публична представителност, за да не бъда закачан. А това му осигурява статутът на президент.

Излъгани ще бъдат българските граждани.

 

А при първата хипотеза, ако ГЕРБ спечелят парламентарните избори - вярваш ли, че ще успеят да сформират кабинет?

 

Христо Иванов от „Да, България“ направи едно показателно изказване в свое интервю, което после завоалира като „лапсус лингве“. Той каза, че ще работи с всички, дори и с ГЕРБ, но ГЕРБ без Борисов. Цветан Цветанов, който е строителят на ГЕРБ, не веднъж е заявявал, че ще работи с ГЕРБ в един бъдещ парламент, но без Борисов.


„Има такъв народ“ на Слави Трифонов демонстрират последователна анти-Борисов политика, включително и в своята популярна телевизия 7/8 ТВ, но е добре да кажат преди изборите - биха ли колаборирали с ГЕРБ за сформиране на правителство, ако Борисов се оттегли като председател на партията и съответно няма претенции към премиерския пост.

 

ДПС са ясни. След фалирането на КТБ Пеевски и Доган управляват държавата с Борисов. Преди това не беше така. При едно такова хипотетично развитие на ситуациите, ако всички са готови да работят с ГЕРБ в едно широкоспектърно коалиционно правителство, но без Борисов, смятам, че Борисов ще се договори с тях и ще излезе уж от политиката като почетен председател на ГЕРБ, гукайки си по Сарайски с Доган, докато продължават да дърпат конците в държавата.

 

Едно такова правителство, поради нестихващото и увеличаващото се обществено напрежение, няма да има дълъг живот – то няма да реформира, а ще замазва. И това Задкулисието го е предвидило. В тази връзка смятам, че Борисов ще предложи властта на Нинова, след подаване на оставка на ГЕРБ от новия коалиционен формат, при условия: да не бъда закачан; да му осигури победата на президентските избори, като направи така, че Радев да не бъде издигнат за втори президентски мандат от БСП.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8470 |22.06.2020 Стоян Тончев пред Фрог: Прокуратурата иска да ме изкара или луд, или обвиняем. Целта е да ме орезилят . 21| 28854 |27.04.2020 Адв. Стоян Чаталбашев: Игра на руска рулетка уби журналиста Милен Цветков . 11| 19946 |04.02.2020 Стоян Тончев пред Фрог: Никой няма да търпи държава в ЕС, в която мафията е взела тотален превес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads