Реклама / Ads
15| 16714 |11.08.2010 ИНТЕРВЮ

Светлана Божилова: Вяра Анкова излъга, за да стане шеф на БНТ

.
Светлана Божилова
Димитър Цонев е кум на новия медиен шеф, той е в схеми с жена си за източване на телевизията, казва медийният експерт пред БЛИЦ
 

Медийният експерт и кандидат за поста генерален директор на БНТ Светлана Божилова даде на съд Вяра Анкова и СЕМ - твърди, че ги е уличила в лъжа и погазване на закона.
Да бъде обявен за нищожен и незаконен проведеният от СЕМ конкурс за директор на БНТ - за това настоява в жалба до Върховния административен съд /ВАС/ Светлана Божилова.
Божилова е била член на медийния регулатор в предишни години и е считана за един от най-добрите познавачи на европейското и българското медийно право, както и на обществените оператори в Европа.


Интервю на Мария ДРУМЕВА

- След като конкурсът за генерален директор на БНТ е бил предварително нагласен, както твърдите, защо въпреки това вие се явихте на този конкурс, г-жо Божилова?


- Бях член на Националния съвет за радио и телевизия (1998 -2002 г.) и добре познавам практиките за избор на генерален директор на БНР и БНТ. Като пример ще дам най-фрапантното събитие – конкурса за избор на генерален директор през 2000 г. Тогава беше избран Иван Бориславов – избор, породил голяма медийна криза.

Тогава аз и моят колега Георги Лозанов, с когото сега сме в различни позиции, гласувахме за Райна Константинова. Пет месеца по-късно тя стана председател на радиокомитета на Европейския съюз за радио и телевизия в Женева. И тогава имаше номинации, и публичност на процедурите, но и двойно дъно, за съжаление, двоен морал.

Реших да взема участие в конкурса, за да видя за пореден път как действат тези процедури, как се взимат решения...

В своята жалба съм казала, че сме предали записи от публичната защита на Вяра Анкова. Където на остри въпроси от страна на журналисти (най-вече Сашо Диков), свързани с нейното участие в бюджетната комисия на БНТ, тя казва, че никога не е участвала при вземане на решения вън от случаите, при които са обсъждани новинарски програми. Само че в тези 80 страници, които съм предала в прокуратурата, стои нейният подпис под много решения на бюджетната комисия, където не участват предавания от нейната дирекция, какъвто е случаят с Димитър Цонев – където е приет първоначално бюджет на „В неделя с… „, на стойност -

169 400 лв. за едно предаване.

А Георги Лозанов не поставя под съмнения нейните изказвания, независимо че многократно е сезиран и от организации и синдикат, и от Общото събрание на БНТ. Когато СЕМ е получил тези сигнали, е бил длъжен да се обърне към специализирани органи, за да проверят верността на изнесени факти. В противен случай той без да иска, волно или неволно, става съучастник в цялото това източване на БНТ.

- Като говорим за двойното дъно и за двоен морал, вие споменахте за обслужване на интереси. В началото те са предимно политически, сега са вече корпоративни. Може ли да онагледим това с конкретни факти?


- Може да се започне с примерите, които констатират огромно разходване на средства при формиране на бюджетите на отделните предавания, например „Случаят с Димитър Цонев”, с фирмите чрез които са излизали огромни средства извън БНТ. Публично се говори, но това може да бъде обект на журналистическо разследване, че

активна роля има съпругата му със собствена рекламна агенция.

Връзките, които има с рекламни босове – това говори за един кръг, „ достатъчно ефективен” от гледна точка на пилеене на средства в полза на частни интереси. Журналистът Иво Инджев призовава най-сетне Бойко Борисов да влезе в медиите. НСБОП трябва да влезе в медиите, защото всичко останало е само говорене. А има механизми, по които действа октоподът в телевизионната среда, нека се види какво се е случило през тези 20 години на медийния пазар и в обществената телевизия.

- Говори се, че БНТ е източвана и от предавания като “Голямото четене”? Това ли са външните продуценти, облажили се от бюджета на телевизията?


- Тези формати, особено “Голямото четене” – формат на ВВС, имат място в програмата на БНТ и никой не оспорва това. Става въпрос, че тези формати са повод за нечисти финансови решения. ”Голямото четене”, „Великите българи”, „Събитията на 20 век ... И т.н. Дори Силва Зурлева на дебата в МС постави въпроса: ”Защо “Голямото четен” не е финансирано от 60-те милиона от данъкоплатците, а се прави на бартер с банка. Говорят, че един милион е струвал този бартер, превърнат в реклама и спонсорски спотове на банката. От колеги вътре в БНТ знам, че

сумите са стигнали до три милиона. Не е имало конкурс.

Колкото и да е добро „Голямото четене”, в България има достатъчно продуцентски звена и качествени хора, които биха могли да се явят на конкурси за такава програма. И всъщност изнасянето на тези пари навън и плащането на космически хонорари на екипите, водят до двоен стандарт в БНТ. Тези предавания се плащат като изключително скъпи външни продукции по неясни критерии – невидими и непрозрачни. Които в N пъти надминават това, което се прави от колегите, създаващи предавания за образование и култура вътре в БНТ – например „Библиотеката” има бюджет около 1300 лв.

В жалбата си до Върховния административен съд съм написала, че са изнесени неверни информационни факти при кандидатстването на Вяра Анкова за генерален директор на БНТ. А в официално предадения на председателя на СЕМ Георги Лозанов диск от Люба Кулезич се съдържат още много факти за източване на БНТ.

Тя каза, че фактите в диска са ” Наръчник за източване на БНТ” в конкурса за нови визуални знаци и опаковка. Тези 172 страници са различни от моите 80, които съм депозирала в прокуратурата. В предоставените документи от Люба Кулeзич ясно личи, че е подписан един договор за 220 000 без ДДС. Това е официалният отчет пред СЕМ. А с допълнителни анекси, протоколи и безумни формирания на ценообразуване, сумата е набъбнала на 600 000 лв.

- Колко близки са били Уляна Пръмова и Димитър Цонев, който беше глас на царя?


С Димитър Цонев са много близки. Димитър Цонев пък е кум на Вяра Анкова...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9194 |25.08.2009 Мартичка Божилова: Като гилдия сме овце, не се борим за интересите си . 65| 7616 |20.03.2009 Ж. Желев: Нямам вяра на политическата класа, ЕС и НАТО са гаранция срещу балканските шашмалогии . 12| 13722 |26.08.2008 Светлана Стоилова: Лечебният масаж извлича негативната енергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads