Реклама / Ads
2| 12564 |19.11.2018 ИНТЕРВЮ

Светлозар Николов: Адвокатурата обслужва задкулисието, банките и ЧСИ-та

.
Светлозар Николов
Адвокатурата обслужва задкулисието. Това каза пред Фрог нюз варненският адвокат Светлозар Николов. Ето какво сподели още той:
 

 Г-н Николов, вие сте адвокат, но  влязохте в пререкание с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова на пресконференция в понеделник.  Защо казахте, че сте най-репресирания защитник в България?   

 

Като адвокат, аз защитавам правата на българските кредитополучатели и длъжници. Мога да ви уверя, че във Висшия адвокатски съвет има много силно лоби на банките и частните съдебни изпълнители. Те имат представителство в лицето на адвокат  Валя Гигова, доскорошен адвокат на асоциацията на банките в България.  През последните години стана практика да се образуват дисциплинарни дела срещу адвокати, които не са удобни на властта. Тези редови адвокати, за съжаление, нямат достъп до съдебен контрол. Делата срещу тях се водят при закрити врата, заключени и под надзора на частна охрана, без никаква публичност. Тотално са погазени и потъпкани правата на адвокатите. Те не могат да се защитят по никакъв начин срещу поръчкови обвинения. Докато за висшите органи на адвокатурата, ако се образуват дисциплинарни дела, те са под съдебен контрол. Не зная друг случай, при който в рамките на три месеца,  да са образувани над 17 дисциплинарни дела.

 

Срещу Вас ли са тези дела?

 

Да, срещу мен. Едно от делата е за това, че поисках миналата година като адвокат, да присъствам на общото събрание на адвокатите от страната. Лично адвокат Ралица Негенцова не ме допусна, защото това е практика-общото събрание да се провежда тайно и на закрито. На него не се допускат журналисти. Не могат дори  да влязат редови адвокати, само за да присъстват. За това ми бяха създадени проблеми. Трима колеги, един от които от  Висшия адвокатски съвет,  подадоха жалби срещу мен. Обвинен бях и защото съм ял сандвич. За това също ми образуваха дисциплинарно дело, след което ме наказаха, като ме лишиха 12 месеца от  адвокатски права.  Висшият дисциплинарен  съд много трудно ме оправда. Всички дела срещу мен са от  този тип-защо табелата на кантората  ми е била твърде голяма, защо на нея пише: „Защита правата на кредитополучателите и длъжниците“.

 

Да не би някой конкурент да ви има зъб?

 

За табелата се самосезираха и образуваха веднага дисциплинарка. Набедиха ме, че съм бил управител на фирма, въпреки, че не съм. По този случай ме наказаха 15 месеца лишаване от адвокатски права. Едва в София ме оправдаха. По всички дела успях да докажа, че съм невинен.  Равносметката е, че за 1,5 години при закрити врата се проведоха  над 50 дисциплинарни заседания. Това бе огромен тормоз за мен и близките ми.

 

И как си обяснявате този натиск срещу Вас?

 

Всичко е заради лобито на банките и ЧСИ-та. Пак ще повторя, че Валя Гигова е техен представител във Висшия адвокатски съвет. Аз имам доказателства и съм сезирал за това съдебните органи.  Смея да твърдя, че имам огромен успех, защитавайки клиентите си, награждаван съм, но срещу мен беше впрегнат целия ресурс на адвокатурата, за да бъда наказан за несъществуващи неща. В същото време срещу адвокат Момчил  Мондешки подават жалби над 50 български адвокати. Такъв прецедент няма в историята на българската адвокатура.  Те сигнализираха  за корупция и търговия с влияние във връзка с изтеклите  записи, станали известни като „Двете каки“ и "Яневагейт" . След това той даде интервю в столичен ежедневник, в който  призна, че записите са реални, но той нарочно изиграл всичко. Никой не повярва на това. Безспорно е, че Мондешки урони престижа на адвокатската професия. Вие съвсем резонно попитахте г-жа Ралица Негенцова защо изпитът за адвокати е направен така, че трудно да влизат млади и нови хора в професията. Вижда се, адвокатурата прикри в скалъпени дисциплинарни процеси при закрити врата всичко около случая  Мондешки.  Накрая излезе, че всичко е изрядно. Вече има над 40 адвокатски жалби срещу съответните дисциплинарни съдии, които „изчистиха“ лицето на  Мондешки“. Тези адвокати настояват да се понесе  дисциплинарна отговорност. Но ВАС не разглежда тези жалби. Информацията се крие. Не се дават данни за самите дисциплинарни преписки. Това е практика във ВАС. Изцяло се доказва, че всъщност репресивната политика на адвокатурата е насочена към честните и почтени адвокати, които не са удобни на властта. Адвокатурата обслужва задкулисието.

 

Защо смятате, че Мондешки е уронил престижа на професията ви?

 

След това, което чухме да казва на записа, хората мислят, че защитниците носят едни куфарчета и раздават наляво и надясно документи. Срещат се със съдии и т. н. Видя се, че адвокат Мондешки спокойно си разговаря в една стая с тогавашния председател на СГС Владимира Янева и с още един съдия. Каква робата имат те?! Да правят фалшиви или истински записи ли? Обществото е наясно с всичко. Но какво направи ВАС? Оправдаха Мондешки. Има случаи, в които жалби на адвокати въобще не се разглеждат. Но ако стане дума за неудобни адвокати, се активизира цялата машина. Само преди една седмица са наказани 54 адвокати от Софийската адвокатска колегия за неплащане на членски внос. Те не знаят за тези дела, не са уведомени. Ако при второ наказание се организира такъв процес, колегите могат да останат без работата  от 18 месеца до 5 години.

 

Защо се случва това?

 

Защото дисциплинарният съвет е закрит  и те си правят каквото си искат. Няма съдебен контрол. Тези 54 адвоката не могат да се защитят. Дори и да си платил членския внос и си изряден, не те допускат да се защитиш. Това е голям проблем, който исках да поставя на дневен ред. ВАС бяга не  само от мен, но и от всички 14 000 адвокати. Представителите на ВАС  не излизат публично да говорят, за да не може да им се задават неудобни въпроси. А после искаме справедлив съдебен процес. Искаме съдиите да си вършат съвестно работата. Е как да стане?! Една банка искаше несправедливо да осъди едно семейство да плати 60 000 лв. Доказах на две инстанции, че не дължат стотинка. Съдията от Апелативен съд-Варна Николина Дамянова подаде жалба срещу мен, защото не съм я уважавал. Подаде жалба, използвайки фалшив протокол от заседанието. Веднага председателят на адвокатската колегия образува дело. Наказаха ме на две инстанции в затворената адвокатура, без да позволят да бъде изслушан аудиозаписа от самото заседание. В него се вижда, че протоколът, на базата на който ме наказват, е фалшив и отразеното в него не е вярно. Всъщност има  съдиите, които погазват правата на гражданите и техните адвокати. Наказан съм 12 месеца да не упражнявам професията си.

 

Ако адвокат като Вас, се оплаква от правосъдие, то как обикновените граждани да разчитат на това?

 

Няма как, ако не се подкрепят усилията на честните и почтени адвокати, да се промени закона за адвокатурата. ВАС имитира някакъв проект. Забележете- според него представителите на ВАС не трябва да носят никаква отговорност -нито наказателна, нито  дисциплинарна. Излиза, че ще могат да правят каквото си поискат, включително и да нарушават правата на адвокатите. Ние нямаме достъп до съдебен контрол. А те имат една цел-да си извършат поръчките спокойно и да не носят никаква отговорност. Те затова се борят. Адвокатите от цялата страна искаме да можем да се защитаваме. Представете си, че  даден защитник води дело срещу шеф на НАП, премиер, кмет, олигарх, банкер. За тях  не е никакъв проблем да поръчат адвоката и той да бъде лишен от права. Те могат просто да го смачкат.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 22078 |09.10.2018 Бивш шеф на ДАНС пред Фрог: Светлозар Лазаров трябваше да бъде уволнен заради подправени документи . 1| 13777 |31.03.2017 Вицеадмирал Румен Николов: Партиите да се обединят зад дългосрочните приоритети в отбраната . 8| 21534 |07.02.2014 Мирослав Николов: Атакуват ДФ "Земеделие" заради парите в него . 2| 12919 |30.09.2013 Марио Николов: Директор, министър и президент не е професия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads