Реклама / Ads
5| 11986 |19.12.2018 ИНТЕРВЮ

Адв. Владимир Дончeв: Посегателството върху един адвокат е срещу цялата колегия

.
Адвокат Владимир Донечв Източник: lawyers4changes
Адвокат Владимир Дончев от софийската адвокатска колегия е един от първите, които реагираха остро срещу атаките на адвокатски кантори и домове. Тази сутрин репортер на Фрогнюз разговаря с адвокат Дончев веднага след първоначалната информация, че е „станала грешка“ с адреса, който търсят следователите, но въпреки това е направен опит да изземат документи от адвокатско дружество, работещо по казуси свързани с „Делото КТБ“.
 

Както Фрогнюз ви информира в момента текат масови обиски в адвокатски кантори и домове.  Ето какво разказа адвокат Дончев пред екипа ни за нарушенията, които се извършват в момента.

 

Тази сутрин следователи са искали да влязат и да изземат документи от адвокатска кантора, без да представят необходимите документи за това. В последствие  са казали, че са объркали офиса. Как ще коментирате това?

 

Тук става дума за институция, адвокатурата е институция. Те посягат върху правата на тази институция, защото този адвокатски колектив е част от тази институция.  Най-лошото е, че ние не бива да мислим, че когато посегнат на един адвокат това е изолиран случай. Ние адвокатите сме свързани. Посягането на правата на един или друг адвокат означава, че посягат на правата на самата институция адвокатура.

 

Стана ясно, че няма никой уведомен за тази акция срещу това адвокатско дружество. Така ли е?

 

Не знам дали тук има налице някаква грешка или някакъв опит за сплашване или за нещо друго. Разбира се, всеки има право да провери или да направи нещо, но когато е незаконно трябва да последва съответното извинение. Ако е грешка да се извинят тези, които  са я допуснали. Няма представа, какво ще се случи, но ако продължат тези действия, аз ще съм тук като гарант, че мога по някакъв начин да защитя колегите си, които са в едно по-тежко положение.

 

Както виждате те са разстроени и притеснени, не могат да си систематизират работата, очакват всеки момент нещо-лошо да им се случи. Най-лошото е, че в едно такова претърсване, каквото са искали да направят се отнемат документи, които са официални, които са невъзстановими. Те могат дори да изчезнат и да се създаде много сериозно напрежение.

 

Такива действия практика ли са или са прецедент?

 

За сега не знам да са практика. Но явно подсказват, че тук има някакъв интерес. Защото, когато адвокат води бракоразводни дела, няма кой да дойде да му рови в папките и да търси удостоверенията за раждане на децата или за брака. Явно тука се търсят договори, някои нотариални заверки за суми, за го-големи работи. Не познавам дълбоко работата на адвокатското дружество, но познавам хората, които работят тук. Те са изключително конфиденциални, макар че ги считам за приятели, те са много конфиденциални и не са споделяли какво точно работят. Аз също не съм споделял моята работа. Лошо е когато се създават такива прецеденти. Опитът да се създават такива прецеденти може да доведе до практика на прокуратурата, а такава практика няма нищо общо с демокрацията.

 

Освен репресия това е и сериозно предупреждение за всички. Така ли е?

 

Моята позиция е, че гражданите трябва да бъдат нащрек от този момент. Щом има такива случаи, това означава, че ние нямаме сигурност. А когато ти си възложил всичко на своя адвокат и си му споделил нещо, което не може да се сподели с другите хора и изведнъж това става достояние на десетки други хора, които го четат, разнасят, а някой път и губят документите. В края на краищата клиентът търси отговорност от адвоката. Няма да търси отговорност от прокуратурата, защото той е възложил на адвоката и при него е оставил документите си, но кой ще му ги вземе, и как ще му ги вземе е друг въпрос.

 

Мислите ли, че прокуратурата все пак ще каже дали е грешка? Дали ще кажат какви са им намеренията и какво целят?

 

Би следвало да каже. Аз дълбоко вярвам, че тук става въпрос за грешка от страна на прокуратурата и тя трябва да се извини на адвокатското дружество. В това число да напише  писмо до председателя на адвокатския съвет на София,  до председателя на Висшия адвокатски съвет, където да ги информира, че е допусната някаква грешка. Това е справедлива позиция, ако в действителност е грешка. Тя може да бъде извинена, независимо от напрежението, което е създадено сред колегите.  Аз вярвам, че прокуратурата е призвана, и гледа по отношение на закона сериозно.

 

Всъщност, когато посягат на една кантора, това означава, че посягат и на всички нейни клиенти, нали така?

 

Да, точно така е. Те посягат върху неприкосновеността и адвокатската тайна на клиента, а в тази кантора има десетина адвокати, които работят с най-различни по характер клиенти.

 

В „Инструкция за действията, които могат да извършват органите на досъдебното производство по отношение на адвокати“ пише, че може да се вземат документи ако има неоспорими доказателства, че адвокат е участвал в престъпление. Когато следователи и полицаи влизат в кантора с повече от 10  адвокати, какво означава това?

 

Ако изобщо има такъв адвокат, който е участвал в престъпление, това първо трябва да се докаже. Не само да му се повдигне обвинение, но трябват наистина категорични доказателства, че този адвокат крие някакви доказателства. Но това не може да бъде свързано с делата му като адвокат.

 

Аз също съм бил потърпевш в тази посока.  На времето, когато бях ликвидатор, направих така, че при 3 милиона оценка в началото, накрая след продажба на активи за 2 милиона,  го издадох за 9 милиона. Тогава ми казаха, че разпоредителните ми действия са били незаконни и се опитаха да създадат едно напрежение, което аз преживях много тежко. По този повод осъдих  държавата.

 

Сумите, които се възстановяват са „жълти стотинки“, които не могат да възмездят нервите и всичко, което е преживяно. Да не говорим за времето, за това което преживява семейството и близките. Това рефлектира и върху работата.  Тази репресия е свързана с професионални действия на определени обвинители, прокурори в случая. Отговорността пада върху прокуратурата, която представлява държавата. Парите се дават от данъкоплатеца, не се плащат от този, който е сбъркал. Но ако един адвокат сбърка или понася дисциплинарно отговорност или има възможност закона дава права на този, който е ощетен   от действията на адвоката да му заведе дело и да му потърси обезщетение. Неслучайно в закона всеки един адвокат трябва да бъде задължително застрахован. От няколко години Софийският адвокатски съвет застрахова всички адвокати служебно.

 

Интервю на Диана Йонкова

 

===

*Юристът Владимир Дончев е адвокат в Софийска адвокатска колегия от 1981 г. Завършил ЮФ на СУ „Св. Кл. Охридски”.  През периода 1976г. – 1978г.- младши съдия в СОС, 1978г. – 1979г. - районен съдия в гр.Елин Пелин, 1982г. – 1989г. – Секретар на ЦС на Адвокатурата. 1985г.-1991г. – Председател на САК – София окръг,  от 2001 г. – 2005г.- съветник в НС. Специализира  търговско, финансово, застрахователно и наказателно право.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 16616 |03.10.2017 Руският опозиционер Владимир Милов: Путин иска да колонизира България и други съседни държави . 5| 13128 |18.05.2017 Владимир Тодоров: Фиктивни шофьорски курсове произвеждат убийци на пътя . 7| 10036 |23.06.2016 Владимир Тодоров: Между 70-80 души ще загинат в катастрофи през летните месеци . 0| 9706 |29.03.2016 Адв. Владимиров: Държавата изостави 21 български моряци в битка с испанското правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads