Реклама / Ads
16| 25010 |19.12.2018 АКТУАЛНО

Скандал! Масово тарашат адвокатски кантори и домове в София

.
Масови претърсвания се извършват в кантори и домове на адвокати в цяла София. Част от защитниците са ангажирани по ”делото КТБ”. Това видяха няколко екипа на Фрогнюз. Всичко се случва изключително подозрително. Тарашите са започнали от тази сутрин. Те продължават и в момента.
 

При опит за първо претърсване следователите са се появили без необходимите разрешения за това. Оправдали се с така наречените „неотложни действия“. След това са измислили друга версия пред учудените адвокати. Разследващите пробутали тезата, че са объркали адреса и трябва да влязат в съвсем други кантори. Няколко часа по-късно обаче, въоръжени с нужните разрешителни, същите следователите отново се появили в адвокатските офиси и домове.

 

Наше проучване показа, че в случая е погазена инструкция на бившия главен прокурор Борис Велчев, в която ясно се посочва начинът по който разследващите органи могат да извършват подобни тараши. Може да я видите в края на материала.

 

Задължително условие, когато се атакува адвокат и неговата работа, е за това да бъде уведомен председателят на висшият адвокатски съвет. Ралица Нигенцова, която заема този пост, обясни, че тя не е била уведомена за масовите нахлувания, които текат при пълна конспиративност.

 

До този момент няма никаква информация от прокуратурата за атаките срещу защитниците, които водят най-знаковите дела в България.

 

По този повод преди минути известният адвокат Николай Хаджигенов информира във фейсбук за следното:

 

"Преди малко след обиск извършван цял ден връчиха призовка на обискирания да се яви в спецпрокуратурата след 40 минути.

Обадих се на следователя да го уведомя, че подобно призоваване е незаконосъобразно.

Следователят, милостиво ни даде 2 (два) часа да се явим.....
Естествено, отказах и тя вбесена трясна телефона.
Как мислите, много ли остава до момента в който ще ни разстрелват пред блока?"

 

Потърсен за коментар, пред Фрогнюз той заяви, че клиентът му е частно лице. "До колкото схванах става въпрос за едно и също дело и в момента навсякъде правят такива свинщини. Аз вече съм поискал писмено отвод на следователя, изпратих жалби до Висшия съдебен съвет и до главния прокурор.", коментира още той.

 

В нарушение на Закона за адвокатурата и на инструкциите на главния прокурор на републиката, според които не подлежат на обиски адвокатските кантори, точно такива действия - претърсване и изземване на документи, бяха извършени в адвокатското дружество на Стоян Стоянов. Той се занимава с търговско и данъчно право, съобщава сайтът Гласове.
 

Следствените служители не са се съобразили с възраженията на Стоянов, както и на дошлите на място в помощ известни адвокати Александър Пелев и Владо Дончев. Оправдали са се, че претърсват обитавано жилище, въпреки ясните табели и на външния вход, и на входа на кантората, че това е адвокатско дружество, разказват потърпевшите.

 

"Тук става дума за институция, адвокатурата е институция. Те посягат върху правата на тази институция, защото този адвокатски колектив е част от тази институция. Най-лошото е, че ние не бива да мислим, че когато посегнат на един адвокат това е изолиран случай. Ние адвокатите сме свързани. Посягането на правата на един или друг адвокат означава посягат на правата на самата институция адвокатура.", това заяви за Фрогнюз адвокат Владимир Дончев от Софийската адвокатска колегия.

 

Вижте какво още каза по темата дългогодишният юрист в рубриката ни ИНТЕРВЮ.

 

Очаквайте подробности.

 

Вижте какво нарушватат следователите:


.

.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 16659 |25.10.2018 Международен скандал! Владислав Горанов смята, че САЩ е риск за бюджета на България . 21| 11885 |30.09.2018 Скандал! Прокуратурата иска да отнеме лиценза на „Юнион Ивкони“, „Автомобилна администрация“ прикрива фирмата . 15| 16950 |12.09.2018 Скандал! Руските служби опаковали хотела на Ветко Арабаджиев по време на европредседателството . 14| 17579 |13.11.2017 СКАНДАЛ! Шефове на МВР пиянстват в деня на злополучната акция „банкомат“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads