Реклама / Ads
2| 4516 |26.04.2023 ИНТЕРВЮ

Треньорът Димитър Трифонов пред Фрог: Абсурд е Агенцията за безопасност на храните да отговаря за кучетата

.
Димитър Трифонов
” Целият проблем идва от нерегистрирани кучета в цяла България. Съществува безстопанствено отглеждане на кучета, съществува безотговорно и некучешко отношение . И съществуването на всички тези неща води до инциденти” .Два случая на атака на кучета срещу хора с летален край развълнуваха и смутиха обществеността у нас – в Долна Оряховица и в София. Поведението на животните коментира треньорът на кучета Димитър Трифонов.
 

Г-н Трифонов, какво се е случило, според Вас в Долна Оряховица и в София?

Не излезе подробна информация по двата случая. Доколкото знаем, човекът от София е имал епилептични припадъци, за да му скочи кучето така. То е предизвикано, нито му е в природата, нито му е в обучението да напада.


Всичко е от безстопанственото отношение от най-ниско до най-високо ниво. Целият проблем идва от нерегистрирани кучета в цяла България. Съществува безстопанствено отглеждане на кучета, съществува безотговорно и некучешко отношение . И съществуването на всички тези неща води до инциденти.

Какво имате предвид под некучешко отношение?

Няма комуникация с кучетата и няма подходящо отглеждане. Кучешкото отглеждане трябва да бъде свързано със сигурност, безопасност, доверие. Това става с инициатива за комуникация от страна на стопанина. Ако ще е дворно, да си има клетка.


Кучето никога не трябва да се гледа на синджир. Защото, когато е на синджир то се чувства абсолютно оголено и беззащитно срещу атаките на всякакви други индивиди. Кучетата живеят в глутница. Когато то е само навън на синджир и ограничено да се защитава, гърбът му е открит за атаки и то реагира. Скъса ли синджира, то хуква и започва да хапе наред, в една отчаяна, невротична самозащита.


И обратното- когато кучето се гледа в подходящо дворче, в своя клетка, то се чувства
защитено. Това е неговото неприкосновено място. Човек като го изведе, сложи повода и то тръгва по наша инициатива и воля. Кучето се научава да следва нашата воля.


Това са базови неща, които липсват при отглеждане на кучето. Нагръдници, ролки – това са абсолютно некучешки аксесоари. Масово се използват под давлението на реклами, дизайнери, марки на разни фирми, които произвеждат и доставят аксесоари. И ние берем плодовете от това нечовешко отношение към кучетата.

Има ли у нас списък със забранени породи кучета?

Не, няма и не би трябвало да има. Това е абсолютно нехуманно.

А Законът за защита на животните спазва ли се?

Има закон, но няма кой да го прилага. В изключително редки случаи някой сигнализира на БАБХ. По най-странната причина Българската агенция за безопасност на храните, отговаря за популацията на кучетата. Това е абсолютен абсурд. И пак всичко е политическа, а не е икономическа воля.

Какво трябва да се направи, за да се решат тези проблеми?

Трябва да има екипи по общини, които да залавят кучета, причинители на инциденти или участници в инциденти. Както и изпуснати от адреса си кучета, които скитат.


Но за всичко останало трява да бъдат оторизирани частни доброволни, благотворителни организации. Както е по света. Това е много добра пракитка.


Общината да им даде право да носят отличителни знаци, да стопанисват, да работят с автомобил със специален режим на движение, да носят униформа. А също общината да им даде право да правят предписания на гражданите. Да имат права. И това е много хубаво, защото това е безпплатно. Няма да се бърка в джобовете на хората.

Защо за всички инциденти се обвиняват кучетата?

За всичко са виновни кучетата. Все едно колата е виновна, че е спукала гума. Кучето е неразумно, по презумпция невинно същество. Като искаме да съжителстаме с тях трябва да се справяме с тяхната природа и инстинктите, която тя носи. Това са инстинктът за самосъхранение, инстинкътът за отбрана, за защита на територията, инстинктът за достигане и добиване на храна. Всички тези неща ние трябва да работиме с тях.


Да ги приемаме в обществото и да бъдат приложени мерки за нормалното, грамотно, мотивирано към добро, стопанисване. Кучето пази себе си и територията си.


Ние от бебешка възраст трябва да му даваме решения, за да не взима то решения. Кучето е щастливо, когато има водачи. А не кучето да е затормозено, притеснено, нервно и агресивно, когато няма водачи и му се налага да оцелява само.

Как ще коментирате намордниците?

Куче, стигне ли до намордник, значи не е работено с него, сбъркано е отношението от самото начало. Социално куче е куче, което във всяка ситуация очаква команда, решение на ситуацията от водача. Не е социално куче, което ляга и се подмазва на всички хора и кучета. Това е куче-жертва, което рано или късно си променя поведението в една или друга ситуация.

Откъде трябва да започне обучението на кучето?

Всичко за кучето започва от съвестното придобиване. Не може да отидеш и да дадеш пари за куче , което е родено в някаква плевня, от майка на синджир. Това куче не е виждало хора, то не очаква добра комуникация с тях.


Това куче обаче се продава с обява за 300 лв. и купувачът си го поръчва и то идва като обувки, поръчани от сайт. И така имаме едно куче, което по природа е асоциално. Защото то има една уплашена, истерична майка, която живее в постоянен страх за всичко и то е недоверчиво, настръхнало и уплашено.


Спред мен трябва да има забрана за търговски обяви за кучета. Има развъдници, има клубове по породи, и човек да се обърне към тях. Развъдени са по всички правила на Световната киноложка организация, и това ще бъде консултирано в клуба.

 

Защото има нюанси – има по-спокойни кучета, които обичат да лежат, има и които да работят, които са по-темпераментни. Това са например кучетата на спасителите и с полицейската функционалност.

 

Интервю на Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11801 |02.09.2022 Политологът Атанас Радев пред Фрог: Президентът е в развод с всички партии. Трифонов му намигна в опит да спаси ИТН . 0| 19721 |26.08.2022 Първан Симеонов пред Фрог: Идеята на Трифонов за президентска република е мечешка услуга спрямо Радев . 0| 12990 |28.07.2022 Марио Русинов пред Фрог: Коалиция ПП-ДБ е логична и нужна, Трифонов ще си плати за заигравките с пътното лоби . 0| 19345 |28.06.2022 Димитър Аврамов пред Фрог: Радев иска всички да му козируват. Ако продължава, следващият огромен протест ще е срещу него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads