Реклама / Ads
19| 22055 |29.09.2009 ИНТЕРВЮ

Цвета Караянчева: „Вещиците на Станишев” са вилнели в Кърджали

.
Цвета Караянчева Източник: Вяра Йовева
Бедност и страх е наследството на Доган в Родопите. Обръчите не са мит. С устни нареждания зам.-министър е отменял актове за транспортни нарушения, казва депутатът от ГЕРБ
 

Цвета Караянчева е машинен инженер. Завършила е мениджмънт в Open University в Лондон. Била е прокурист на „Формопласт-Кърджали”. Основател и областен лидер на ГЕРБ.

След 8 години тя е първият депутат от района от българския етнос, който влиза в парламента. Семейна с една дъщеря

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-жо Караянчева, какво завари след изборите ГЕРБ в бастиона да Доган – Кърджали?


- Наследството от осемгодишното присъствие на ДПС в държавната власт е белязало тежко цялата област. В този край властват в пълен синхрон бедност от една страна и страх, който е покорил родопчани. Селата са тотално изостанали, липсва инфраструктура и перспектива за развитието им. В същото време в районите хората знаят, че са финансирани от бюджета и по различни програми и проекти за огромни суми, но реално изпълненото им е почти незабележимо и не са усетили ползата. Това навява, че голяма част от парите са отишли в партийни каси и лични джобове.

Към наследството от ДПС, което заварихме ще прибавя и обезверените хора. През последните 20 години те са превърнати в зависими от един тесен партиен елит и волята им за всякаква промяна е монополизирана от ДПС.
В Родопите е възпроизведен моделът на крепостни селяни и феодали. Това е образът на ДПС елитът и електоратът му. Хората са икономически притиснати, нямат алтернативи и така години наред са лесен обект на манипулации и зависимост.

Страхът от хората с власт в този край не е преодолян и това ясно личи. При обиколките ни преди изборите родопчани показваха някакво отваряне, желания за промяна, за гласуване различно от досегашното статукво. Но непосредствено преди вота тези амбиции се бяха изпарили. Тук местните знаят, че ако покажат различна ориентация от ДПС, ще бъдат отхвърлени от джамията, от селската общност, кметът, горският и данъчният ще ми правят сечено, ще им създават проблеми.

Но въпреки насадения страх, промяна ще има и тя се усеща. Всяка седмица организирам депутатски приемни в различни селища и все повече хора се престрашават да поставят проблемите си. Търсят контакт и общуване. Връзката им с властта до сега е била скъсана.

- С какви проблеми ви атакуват на приемните?


- Хората страдат от неефективната бюрокрация на регионални и национални служби и институции. Няма кой да ги ориентира за попълване на заявления и молби дори, а да не говорим за участие по финансиране от европейски програми.
Притеснява ги липсата на държавна визия за алтернативно земеделие. След изчерпване на доста орязаните квотите за тютюн – перспективата им е глад и мизерия.
Много са и инфраструктурните проблеми – прокарване на пътища, водоснабдяване и канализация.

- През последните години БСП внушаваше, че на централно ниво са коалиционни партньори с ДПС, но в смесените райони е опозиция на Доган. Вярна ли е тази постановка?


- Това е една от големите лъжи, която се разпространяваше като вирус в Кърджали и по смесените райони в страната. Тези твърдения са само част от политическия театър и демагогия, разиграван от социалистическата партия. Целта беше елитът на БСП по места да си пази електората. А не е тайна, че голяма част от привържениците им са националистически и анти-ДПС настроени.

Реално обаче в Кърджали БСП и ДПС управляваха в синхрон и ръководствата им си взаимодействаха много добре в интерес само на няколко фамилии. Кадруваха съвместно, уволняваха, назначаваха, разпределяха постове. Заедно координираха търгове, обществени поръчки. Засекли сме финансови игри между общи фирми на хора от двете партии. Смятам, че елитите им са доста обвързани и зависими, въпреки, че симулираха, че са в конфликт.

Мимикрията, че социалистите са опозиция на Доган в този район не успя за дълго да заблуди хората. На кърджалийци им е пределно ясно какви са взаимоотношенията им. Трудно е да залъгваш хората два мандата. В кърджалйиско помнят как през 2005 г. Стефан Данаилов разиграваше етюди, плачеше и се кълнеше, че ще пази родопчани от ДПС и в управление с тях няма да участва. После обаче стана министър точно в правителство с техен мандат. Затова на последните избори Данаилов, който отново има наглостта и реши да се кандидатира от този край, получи шамар и взе с близо 13 000 гласа по-малко. Това е наказание за лицемерието на социалистите към тези хора.

- Оказа се, че„Вещиците на Станишев”, както премиерът Борисов нарече крадците от предния кабинет, са вилнели и в Кърджали. До къде стигна разследването на така нареченото „Водно огледало” на река Арда, за което са похарчени близо 80 млн. лв.?




- Далаверата с този обект наистина е огромна и в него са вградени сенките на „Вещици на Станишев”. Проверките продължават, тази седмица имам среща с министъра на регионалното развитие по темата. Става въпрос за огромна сума, детайлно трябва да се види всеки разход и затова ревизията се бави. Трябва да е ясно, че зад реализирането на този проект стои бившият зам.- министър на МРРБ и сегашен депутат от БСП Димчо Михалевски. Естествено, че той се е ползвал и с протекции на тогавашния министър Гагаузов, на депутати от ДПС, на правителството на Станишев. Толкова пари не могат да бъдат отпуснати така лесно. Големият проблем е, че този проект не е бил необходим на кърджалийци и не е най-големият им проблем.

Изграждането на околовръстен път е много по-належащ от години, един от големите квартали на града „Резбарци”, няма обратна канализация, десетки села плачат за вода и пътища. Но милиони бяха закопани във водното огледало. Вероятно обектът е бил подходящ за препиране на пари и облагодетелстване. Изпълнен е от фирми, близки до предишната власт. В Кърджали се говори, че единият от строителите, който е изпълнявал 16% от обекта, се е хвалел, че чистата му печалба, след като се отчел където трябва, е 4 млн. лева. Колко тогава е спечелил собственикът на фирмата, изпълнявала 50% от обекта? Ако това е вярно и проверките го докажат, представете си за кражби, и в какви размери става дума?

Схемата за измъкването на толкова пари е била проста – дава се една цена, за да се спечели търгът, а после започва надуване на крайната сума чрез непрекъснати анекси и искане на нови пари. Привидните мотиви са, че има поскъпване на строителните материали т.н.

При инициираната от нас проверка стана ясно, че има и дублиране на суми по този обект. Например 4 млн. лв. са отпуснати от строителното министерство за почистване на коритото на реката в този участък, но и община Кърджали е дала толкова пари за същата дейност. Материалите за това дублиране са дадени на прокуратурата, очакваме становището й.

Но освен съмненията за финансови злоупотреби, хората тепърва предстои да установят негативните ефекти от „Водното огледало”. Нивото на водата непрекъснато трябва да се допълва от язовира. Твърди се, че с повишаване на водата ще започнат да избиват влаги и течове в градската канализация, шахтите, по мазетата на хората. Накрая може да се окаже, че кърджалийци са се сдобили с един бетонен развъдник на комари и жаби за 80 млн. лв., а Димчо Михалевски чака паметник да му издигнат...

- Какви други големи далавери установихте?

- Проверяват се всички обществени поръчки, възлагани през последните години. Има явни съмнения за корупция и за начина, по който са се давали на фирми. Прави впечатление, че властта е имала изпълнители фаворити. Все едни и същи „отличници” са печелили търговете. В една от тези фирми е работел и бащата на зам.-министър Михалевски - явен конфликт на интереси, но никой не е обръщал внимание. Така реално се е позволило на 3-4 преференциално избрани строителни дружества, печелейки обществени поръчки, да се обогатят максимално, да се превъоръжат с модерна техника и сега да са конкурентноспособни. А десетки други фирми са си останали с един камион и едни багер. При тази ситуация как да се състезават утре за печелене на поръчки? Изходът от подобни конкурси изглежда предрешен. Това обрича на фалити и загуби малките фирми. Затова много от тях разпускат работниците.

Областният управител на Кърджали засече и незаконни заменки, като едната е в центъра на Кърджали. Оказа се, че част от информационен център, който се строи в областния град, е незаконен. Спряно е финансирането на водоснабдяването на с. Жинзифово. Само за прокарване на около 5 хил. м. тръби, са се опитали да вземат над 4 млн. лв. До сега сме се натъкнали на около 6-7 фрапантни случаи, със съмнения за корупция. Те са предадени на разследващите органи.

- Изнасяте интересни факти за нарушения, но защо полицията и прокуратурата не са се самосезирали, и не са работили по съмнителните сделки?


- Поведението на тези институции е наистина смущаващо. На практика излиза, че години наред партийни функционери, депутати, висши чиновници, полицаи, магистрати и бизнесмени са си живели в сговор и съгласие. Тази схема лъсна, когато министър Цветанов поиска обяснение от вече бившия шеф на РДВР Кърджали защо не е проверил дали законно са изразходвани парите за Водното огледало. А той като чавдарче отговори, че не му давали информация и се заоправдава. Оказа се също, че преди време е образувана прокурорска проверка за „Водното огледало”, но е била незнайно защо прекратена.

 Имаме съмнения, че полицията и прокуратурата са били контролирани от политици и са използвани за политически цели от предишната власт. По горещи сигнали за корупция не е работено, спирани са проверки и дела, които настояваме да се възобновят. Имаме информация, че с устни нареждания на зам.-министър са отменяни актове за транспортни нарушения, унищожавани са. Съмнявам се, че полицията и прокуратурата в Кърджали са били независими, което е много жалко.

- Обръчите на Доган мит ли са?


- Категорично не са мит. Съществували са и много ефективно са работели. На много места те все още са действащи. Обръчите не са само в бизнеса, а и в държавните институции, администрацията, правоохранителните и правораздавателните органи.

Истината е, че фирми които са извън обръчите на ДПС и БСП не получават поръчки, не могат да печелят търгове. Такова е отношението към дружества, които се управляват от симпатизанти и членове на ГЕРБ или други партии, извън БСП и ДПС.
Но първата стъпка за разбиването на тези обръчи е направена. Хората припознаха в ГЕРБ алтернатива на този порочен модел. Отговорността към обществото сега е в наши ръце.



- Доверието към ГЕРБ е голямо, но за да проведете реформа не може да минете без кадрови промени, но ще ви обвинят в етнически чистки?

- При всички положения кадровите промени, които смятаме да осъществим ще бъдат представени като етнически от ДПС. Имам вече информация, че хората на Доган в Кърджали са се събирали на съвещание и са обсъждали как да се противопоставят на промените. Търсят механизми, с които да компрометират политиката ни. А истината е проста – ние сме противници на партийните назначения. Залагаме на професионалисти, без значение от етнос и вяра. Това е европейското поведение.

Сега ДПС обаче премълчава, че 8 години са кадрували единствено на етнически и религиозен принцип. А раздаваните държавни постове са ги използвали за политически цели. Освен това ДПС е вкарало във властта много хора без ценз, квалификация и опит. Някои от хората им са със съмнителни дипломи, назначавани са без конкурси. Това са отнася и до кадри на БСП. Партиен работник от комунистическо време го направиха шеф на ВиК, а изгониха от поста специалист.

- Кои ще са приоритетните проекти за Кърджали в мандата на ГЕРБ?


- Изграждане на околовръстен път край областния град, завършване и пускане на пътя през прохода „Маказа” за Гърция и разработване на програми за алтернативно земеделие. Районът е загубен, ако хората нямат поминък. Договорено е със земеделския министър Мирослав Найденов да се създаде работна група от експерти, която да обиколи района, да направи оценка на състоянието му и да се създаде стратегия за развитие на общините. Има места, където само 100 м. тръба за напояване ще даде хляб на стотици хората. Ще активираме европейската програма за селските райони. Там има останали неусвоени пари, ще заложим на селския, еко и исторически туризъм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 21357 |28.09.2009 Татяна Кирякова: Няма лъжа! Били сме 16-та република на Съюза . 58| 15409 |25.09.2009 Ал. Радонов: Българин в Македония? Престъпление пред властта! . 46| 15072 |24.09.2009 Теодора Димова: Защото не се вярва в Бог, не се вярва в институциите, нито в държавата . 12| 6949 |21.09.2009 Кирил Топалов: За цената на синкопите в независимостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads