Реклама / Ads
5| 10429 |24.07.2018 ИНТЕРВЮ

Цветелин Цветанов: Всички сигнали на Босия са проверени от МВР и прокуратурата

.
Цветелин Цветанов
Всички сигнали за корупция на Николай Колев-Босия са проверени отдавна от няколко институции, сред които прокуратурата и МВР. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов.
 

Г-н Цветанов, Николай Колев-Босия гладува близо 40 дни. Той  упреква и вас за корупцията в ДАИ. Твърди, че е подавал множество сигнали, докато сте оглавявал Изпълнителната агенция. Какво стана с тези сигнали?

 

Да, истина е, че  г-н Колев ни сигнализира.  Всички изнесени от него факти бяха проверени. Не се ограничихме само с това, разбира се. След това сигналите бяха изпратени  и на компетентните органи-прокуратура и МВР. 

 

Знаете ли какъв беше резултата?

 

Да, установи се, че  няма данни за корупция. Спомням си, че сигналите се отнасяха за събития, станали през  2013 и 2014 година. В този период Ивайло Московски не е бил министър. За това не мога да разбера защо г-н Колев настоява за неговата оставка.

 

За какво се отнасяха сигналите на Босия?

 

Ставаше дума за нередности по време на изпити. В този период  те се провеждаха на изпитни тестове. След 2015 година  станаха електронни. Изпитът се прави  в т. нар. „бели стаи”. Системата е изработена от външна фирма. Малко известно е, че тя е проверявана многократно от германски  външни одитори.

 

Каква оценка дадоха чуждите експерти?

 

Категорични са, че системата е 100 процента непробиваема. Има 7 степенна защита и е една от най-съвременните в Европа по отношение на сигурността на електронните изпити. Прави ми впечатление, че всички сигнали на Николай Колев се тиражират периодично във времето. Те са едни и същи. Няма нищо ново. Пак ще повторя-те многократно са разглеждани от не един орган.

 

Но за корупция в ДАИ се говори отдавна.

 

Най-лесно е да кажеш пред обществото, че някъде има корупция. Нека се докаже. Г-н Колев  не посочва къде точно е тази корупция. С тази дума започна лесно да се злоупотребява.

 

Докато бяхте директор, обсъждахте ли с Ивайло Московски подобен проблем?

 

Сами можете да си отговорите, след като по мое време бяха уволнени 8 или 9 изпитвачи от цялата страна.

 

 Защо ги уволнихте?

 

Заради съмнения за манипулиране на изпитите.

 

Значи все пак е имало пробойни?

 

Смея да твърдя, че настоящата системата на изпитите вече е  непробиваема. Имаше идея тя да бъде  „застрахована“  при немски одитор, който да гарантира, че всичко ще е наред. В момента изпитите се провеждат чрез т. нар. лицево разпознаване. Сравнява се лицето на човека, който се явява на изпит, със снимката му от документа за самоличност.  Освен това в „белите стаи“ се заглушават всички електронни устройства.  

 

А може ли тези, които пазят изпитваните,  да подсказват отговорите от теста?

 

Не, защото има мониторинг през цялото време на изпита. Записите се пазят определен период от време и винаги може да се види кой къде е бил и какво прави във всеки един момент. Опити за подсказване е останало в миналото.  До изпити вече не се допускат неграмотни хора, както твърди Николай Колев.

 

Много хора ще ви упрекнат, че говорите така, защото сте подсъдим.

 

 Зная. Питате ме, отговарям ви. Това е първото и последно интервю, което давам след като ми беше повдигнато обвинение през 2016 г.

 

Докъде стигнаха делата ви?

 

В момента делото е в съда, разпитват се свидетели. Очаквам след това съдът ще се произнесе. Делото върви с нормални темпове. Появиха се твърдения за саботаж. Това не е вярно. Няма отложено заседание заради болен човек, с изключение на няколко. Имаше основателна причина-една от обвиняемите роди близначета. Между впрочем по делото, по което съм обвиняем, има сигнали и на г-н Колев. Сигурен съм, че скоро ще стане ясно колко основателни са били.

 

По време на акцията срещу вас, прокуратурата съобщи, че се е натъкнала на „богатството на Али Баба“.  Какъв е стандарта ви на живот?

 

Живея скромно. И това е видимо.

 

 Но димите на Босия се подкрепят от един бивш и един  настоящ служител на ДАИ- Кънчо Димитров и Иво Кръстев. За това и звучат убедително.

 

Не искам да влизам в задочен спор с нито един от тях. Има компетентни органи, които вече са дали становище за тези сигнали. Но е интересно, че въпросните сигнали за корупция в ДАИ са от времето, когато Кънчо Димитров беше пряк началник на изпитвачите и би трябвало да носи отговорност за всичко, което са правили.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 24700 |21.12.2017 Осман Октай: Не искат оставката на Цацаров, защото всички са оплетени като свински черва . 12| 23178 |05.10.2017 Георги Георгиев от ”Боец”: Корупцията убива жена ми, всички сме обречени . 0| 10632 |18.04.2016 М. Ризински: Българи има във всички македонски партии . 10| 8954 |16.11.2015 Мохд Абуаси: Войната трябва да се води срещу всички терористични организации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads