Реклама / Ads
8| 17396 |01.11.2018 ИНТЕРВЮ

Енчев: Информирах Вера Йоурова за заплахите на Каракачанов към Катя Матева

.
Източник: Автора
Надявам се еврокомисарят по правосъдието да реагира и поиска обяснение от българските институции за недопустимото поведение на военния министър, който си позволява да заплашва граждани, имащи доблестта да изнасят истината за корумпираната власт. Това заяви за Фрог нюз Велизар Енчев.
 

- Г-н Енчев, сезирахте ли Европейската комисия за изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов в Би Ти Ви, с което той заплаши бившата директорка на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието Катя Матева?


Вече информирах Комисаря по правосъдието в ЕК Вера Йоурова не само за заплахата към Катя Матева („…това, което прави, ще доведе до последици за нея“), но и за нещо още по-сериозно. Дали по невнимание, дали защото се чувства всевластен и безнаказан, Каракачанов направи това уникално признание при Антон Хекимян: „След малко ще видите какво ще каже прокуратурата за тези неща…“

Всъщност силовият вицепремиер знаеше няколко часа преди пресконференцията на зам.-главния прокурор Иван Гешев какво ще каже той за развитието на разследването в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). А Гешев заяви, че Каракачанов няма връзка с престъпната дейност в агенцията. Дали наистина е така, ще разберем по-късно.

Но тук се сблъскваме с пряка зависимост на независимата съдебна система от изпълнителната власт, което и води до изтичането на информация към Каракачанов. Това е подсъдно, но в държавата на Борисов властта е и прокурор, и съд.

 

Надявам се еврокомисарят по правосъдието да реагира и поиска обяснение от българските институции за недопустимото поведение на военния министър, който си позволява да заплашва граждани, имащи доблестта да изнасят истината за корумпираната власт.

 


- Късно ли е вече за оставки? Задават ли се предсрочни избори?

 

  • Каракачанов трябва да подаде оставка, поведението му е заплаха за правосъдието и ценностите на демокрацията. Той обаче няма да го направи. Каракачанов и Симеонов никога няма да подадат оставки, освен ако Борисов не ги уволни. Аз обаче се надявам скоро двамата да си отидат заедно от Министерския съвет. Просто премиерът, който мисли само за собствената си кожа, може да ги върне в парламента, за да не дразни нацията и за да се хареса на Брюксел. Според информация от столицата на ЕС преди евроизборите Борисов ще се раздели с антиевропейците Каракачанов и Симеонов, за да задоволи искане на ЕНП да елиминира компрометиращите го коалиционни партньори. Друг е въпросът дали това ще му помогне на евроизборите.


- Да, но уволнението на двамата вицепремиери от ОП води до разпад на коалицията с ГЕРБ и предсрочни парламентарни избори…


- Не е задължително да се ходи на избори при уволнението на двама провалени вицепремиери – единият се провали с лансирания от него директор на ДАБЧ, другият се опозори с недопустимите обиди към почернените майки и техните деца. Но и двамата си дават сметка, че предсрочни избори по тяхна вина ще са катастрофа за тях. Народът ги мрази заради измамата „300 лева минимална пенсия и полицай във всяко селище“, заради античовешкото поведение на вицето по тишината, да не говорим за отвращението към Сидеров.

 

- Как ще завършат протестите на майките на деца с увреждания, настояващи за оставката на вицепремиера Валери Симеонов?


- Те още не са започнали, тепърва набират сила и обществена подкрепа. Във все повече градове хората се включват в ежедневните протести срещу Симеонов. Той вече е политически покойник, но си въобразява, че ще е доживотен вицепремиер.


- Парламентарната опозиция има ли сили да свали властта?


- БСП вече обяви, че няма да дава парламентарен кворум, докато Симеонов не бъде уволнен. Макар и с колебание, ДПС също поема по този път. Ще е чудо ако третият кабинет на Борисов изкара и две години…


- Каква е ролята на президента за преодоляване на задълбочаващата се криза в управлението?


- Огромна! Само преди седмица, в лекция пред студенти в Пловдив, Румен Радев предупреди, че разделението на властите драстично се нарушава, че законността е избирателна, че единственият изход от излизане от блатото, в което сме затънали е радикалната промяна на политическата среда. Тази промяна минава не само през оставките на двама вицепремиери, но през отстраняването на това правителство и смяна на цялостния модел на управление.


- От ГЕРБ обвиниха Радев, че нарича блато Родината ни…


- А нима не е блато държава, в която не ЦИК, а Цветан Цветанов ръководи изборния процес и определя крайния победител в изборната надпревара? Нима не е блато страна, в която мечът на прокуратурата и съда се стоварва избирателно и осъдени на две инстанции са оправдавани на трета? Докато България се управлява от хора като Борисов, Цветанов и Симеонов никой не бива да разчита на излизане от блатото.

Въпросите зададе: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 40857 |10.10.2018 Костадин Костадинов: Брутална далавера за 43 млн. във Варна, ”гениална” схема на Пеевски, Гергов и ГЕРБ . 4| 11149 |02.10.2018 Вера Иванова: Геноцидът към хората с увреждания расте с пълна сила . 7| 12746 |31.08.2018 Арман Бабикян: Министрите на Борисов са склонни да участват в далаверата . 2| 10548 |14.05.2018 Теодор Димокенчев: ”Частната корупция” е празен чек за политически натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads