Реклама / Ads
7| 12827 |08.05.2013 ИНТЕРВЮ

Владимир Маринов: Времето на политическо разединение свърши

.
Политическите партии трябва да показват доверие в институциите, а паралелното преброяване ги делигитимира, коментира пред Фрогнюз зам.-председателят и водач на листата на ПП ЛИДЕР в Пловдив област Владимир Маринов. Според него не можем да си позволим "лукса" да отлагаме решението на наболели социални и икономически проблеми и времето на разединение е свършило.
 

- Г-н Маринов, партия ЛИДЕР ще се включи ли към паралелното преброяване на резултатите от изборите?

- Не. ЛИДЕР няма да се включи, защото политическите партии трябва да показват доверие в българските институции. Инициативата за паралелно преброяване делигитимира институциите. Странно е, че тази идея идва от партии, които имат свои представители в ЦИК. Съмнението в коректността на изборните резултати е опасно и може да доведе до дестабилизация на политическата обстановка след изборите, а България няма нужда от това.

- Свидетели сме на една от най-компрометираните предизборни кампании по думи на анализатори. Успява ли партия ЛИДЕР да се разграничи от скандалите и да представи предизборната си платформа?

- Партия ЛИДЕР няма от какво да се разграничава, защото не е участвала в управлението и в продуцирането на въпросните скандали. Те обаче явно са в дневния ред на обществото и не можем да останем безучастни. Гражданите и бизнесът трябва да получат гаранции, че подобни неща повече няма да се случват в България. Подслушването, тайното събиране на информация не са добър знак за инвеститорите и за работещите хора в България. Темата обаче трябва да бъде оставена за след 12 май. Сега е време политиците да представят реални програми за развитие на България, възстановяване на икономиката, създаване на печелещ бизнес и откриване на работни места.

- Партия ЛИДЕР си е поставила амбициозната задача да съживи икономиката на страната. Възможно ли е това, без да бъде реформирана съдебната ни система?

- Разбира се, нещата са свързани. Няма как да се развива нормална икономика в страна, в която хората и инвеститорите нямат сигурност. Съдебната система трябва най-после да стане наистина независима от изпълнителната власт и да гарантира сигурност на гражданите и спазването на закона. Така ще се води по-успешно и борбата със сивата икономика, която е голям проблем за добрите български фирми.

- С какво впечатление оставате след предизборните си обиколки в страната – народът чувства ли се разколебан след компроматната война, която се води, или е по-скоро незаинтересован?

- Срещаме различни хора и ситуации. Странно е, че партиите, които забъркаха тази компроматна война, отново са в първите редици по подкрепа според социолозите. Това не е нормално и не мисля, че прогнозите ще се реализират на 12 май. За съжаление, обаче скандалите отново подмениха най-важните въпроси от дневния ред на обществото, а те са – икономика, работа, социална стабилност и просперитет.  

- От партията заявихте: „Откриваме работни места, а не предизборна кампания.” Като водач на листата на ЛИДЕР в Пловдивска област на колко души намерихте работа?

- 14  души. Нашата кампания е такава, защото от това имат нужда хората. Виждате колко повтаряеми и еднакви са днес основните послания. На приблизително еднакъв език говорят представители на партии, които би трябвало да имат противоположни идеологически и икономически платформи. Хората обаче очакват конкретни действия за решаване на основните проблеми. Откриването на нови работни места е именно такава мярка.  За мен бяха много важни думите на един местен производител от Съединение, който ми каза: “Владо, помагайте сега, защото на болен се помага, но на умрял няма как”. Казаното провокира сериозен разговор за проблемите в българското селско стопанство. Не само на тази среща, но и на още много разговори в Първомай, Стамболийски, в общините “Марица” и “Родопи”, в Карлово, в Асеновград. Аз самият се занимавам със земеделие, разкрил съм над 200 работин места и знам колко трудно е това днес. И затова още при старта на кампанията ние от партия ЛИДЕР казахме: Обещания няма да даваме, ще предлагаме прагматични решения. Ние не говорим за българския производител и предприемач от трето лице, защото сме част от хората, които участват във формирането на брутния вътрешен продукт, създаваме работни места и искаме да бъдем оставени да работим, както всички предприемачи и производители у нас. Така че – сега, докато сме все още само болни -  да си помогнем, да вземем нещата в свои ръце и да покажем, че и ние можем и сме достойни хора.

- Кои са най-неотложните проблеми за решаване в Пловдивска област?

- Липсата на работа, ниските доходи и липсата на перспектива – както за младите, така и за хората в активна възраст. Селскотопанските производители са притиснати в ъгъла, те искат да произвеждат, а нямат условията за това, смачкани са от агресивния внос, а не са защитени от държавата си, която в случая се явява мащеха, а не майка. Мащеха, която е допуснала нашите земеделски производители да са назад с 50 лева на декар още на старта в сравнение с Полша или Чехия, защото директните плащания на декар за година у нас са 26,40 лева, а в Полша са 35 евро. Защитата за българсикя производител трябва и може да тръгне още при договарянето на националните квоти. До нашите селскостопански производители реално не достига европейската помощ и субсидиране. Аз съм го давал този пример, защото той ке повтаря с редица стопани в Пловдивска област: Отива един производител в ДФ „Земеделие”, кандидатства, после отива в банка за кредит, но къщата, с която може да обезпечи заема си, в село Устина, например, е оценена за не повече от 10 000 лв. А тракторът му струва 100 000 лв. И земеделският производител е отрязан от каквато и да е възможност. В този смисъл - изключително нужно е създаването и ефективното действие на гаранционен фонд, който да гарантира кредитите на земеделските производители по оперативните програми. Трябва да възтсановим в региона изкупвателните пунктове, защото хората проблем с производството нямат – те имат проблем с реализацията на продуктите. И казват: Владо, ние искаме да произвеждаме, не искаме да сме търговци и прекупвачи.

- Каква е вашата прогноза за ситуацията в страната след 12 май? Ще имаме ли работещо правителство, или ни очакват нови  политически сътресения?

- Смятам, че е време да се обединим около национални приоритети и да ги отстояваме заедно. Времето на разединение свъши - не можем да си позволим "лукса" да отлагаме решението на наболелите дълбоки социални и икономически проблеми. Влизането в един изборен водовъртеж, според мен, ще доведе страната ни до катастрофа. Хората очакват реални действия от политиците, а не популистки битки. И случилото се през последните месеци красноречиво го показа. Краткосрочните политически дивиденти трябва да бъдат изоставени за сметка на дългосрочната стратегическа цел – спасяването на българската икономика. Ние от ЛИДЕР призоваваме всички политици да постигнем национално съгласие за създаване на национална икономическа програма за съживяването на България. Само така ще можем да повишивим доходите си и да задържим младите хора в страната ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 13099 |11.04.2013 Владимир Каперски: Русия отпуска на Скопие огромна финансова помощ . 30| 44639 |20.02.2013 Ал. Маринов: Предстои цялостно преобръщане на пластовете в България . 21| 12309 |15.11.2012 Владимир Каролев: Бюджет 2009 г. беше по-популистки от бюджет 2013 . 18| 16981 |15.10.2012 Проф. Св. Николова: "Македонски народ“ не съществува по времето на т.нар. „македонски ръкописи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads