Реклама / Ads
30| 44613 |20.02.2013 ИНТЕРВЮ

Ал. Маринов: Предстои цялостно преобръщане на пластовете в България

.
Александър Маринов
БСП се опитват да намажат в случая, но това са едни тлъсти стари котараци, които се въртят около млякото, облизват се, но аз смятам, че няма да ги огрее, казва за Frognews.bg един от бившите лидери на БСП и настоящ доцент в катедра Публична администрация на СУ "Св. Кл. Охридски".
 

Интервю на Ана Кочева

 

- Г-н Маринов, как бихте определили Вие ситуацията у нас от последните дни; според някои анализатори тя била направо революционна?

 

- Да, по същество е революционна. Можем да се върнем към класическото определение на революционната ситуация – низините не искат да живеят по старому, върховете не могат да управляват по новому. Виждаме, че и двете условия са налице, хората категорично не желаят да живеят повече по този начин. Това не е просто протест срещу едни високи сметки, тове е протест  срещу едно крайно несправедливо устройство на обществото и крайно неприемлива роля на държавата, която покровителства, но и участва в ограбването на огромната част на народа. Хората не искат това да продължава, въпреки че всичко започна като конкретни протести срещу монополи, сметки, но бързо прерастна в недоволство срещу държавното управление.

 

- Като казахте, че върховете не могат да управляват по старому, конкретните настоящи върхове ли имате предвид, или визирате всички върхове през последните 23 години насам?

 

- И в двете отношения сте права. Това правителство очевидно не може да се справи със ситуацията, то няма нито опит, нито умение и е очевидно адекватно, няма какво да го коментираме това, но недоволствието и недоверието не е само срещу него, въпреки че то се визира. Всички членове на политическия елит, които са съпричастни към тази катастрофална ситуация, в която се намираме, са обект на това недоволство, недоверие и аз вече съм имал възможност да го напиша, предстои едно цялостно преобръщане на пластовете в България.

 

- Многократно се артикулира обаче, че властта се търкаля по улицата, но няма кой да се наведе, за да я вземе...

 

- Не толкова в буквалния смисъл. Но няма виждане, няма готовност, няма интерес дори, ако искате, у политическия елит той да упражнява властта в интерес на обществото. Все още има дефицит на политици, които мислят не само за джоба си, а за това да има законност, справедливост, а тези неща ни най-малко не се изключват от пазарната икономика. А на нас искат да ни внушат, е този безцеремонен грабеж е пазарната икономика. Искат да ни внушат, че тази дистанцирана държава е демокрацията. Разбира се, че не е това демокрацията! Разбира се, че ще бъде преразгледан преходът! Като ценност никой не я оспорва, но в нормалните държави демокрацията означава, че държавата, тези, които управляват, са отговорни пред гражданите. Това е демокрацията!

 

- За това пък има много мераклии да упражняват властта. Една по една политически сили започнаха да се афишират като спасители. Сред тях на първо място е БСП.

 

- БСП се опитват да намажат в случая, опитват да се възползват, само че хората много добре помнят, че голяма част от настоящите злини, от причините да е такова положението сега,  са свързани с БСП и тяхното участие в управлението. Нито БСП с тази своя физиономия, нито с този свой лидер, може да прилъже хората. Това са едни тлъсти стари котараци, които се въртят около млякото, облизват се, но аз смятам, че няма да ги огрее. Няма да повярват хората на БСП в този й вид, докато тя не стане една нормална партия, която наистина е лява и наистина защитава наистина по-бедните и отрудени хора. Те си мислят, че като напишат един доклад на един конгрес, и хората ще им се хвърлят на врата. Как ще стане това? Ами!

 

- Допускате ли, че след като гражданското общество наистина се е събудило, то ще е в състояние да излъчи свои представители, които да успеят да се консолидират в една реална политическа сила до изборите?

 

- Не знам дали това ще стане до изборите ще има такава партия в традиционния смисъл на думата със своя структура, но обществото започна да излъчва своите представители, тези хора са вече известни с имената си. Те се виждат по протестите, това са хора, които нямат никакви претенции, които не са израсли със сребърни лъжици в устата, които не плащат милиони за постовете си. Ще видите, че от протестите много бързо ще израстне едно ново политическо поколение, навсякъде – в София, във Варна, в Пловдив. При това не непременно младо, сред тях има хора на средна възраст. Но това ще се случи! Може да не се случи до изборите, това е идеалният вариант, но, както обикновено става в България, това ще е бавно, мъчително, старото ще се бори, ще иска да опашкули цялата тази работа. Виждате вече какви ли не провокации се извършват, разни подставени лица започват да се изявяват, да говорят от името на протестиращите. Ще бъде една мътна и кървава, едно мазало, дето сме свикнали да се случва. Но важното е друго, връщам се към това, с което започнах, – хората показаха, че повече няма да търпят не един или друг грабител, а системата на тяхното ограбване. Това, според мен, ще се наложи в близкото бъдеще и ще повлияе върху начина, по който се управлява България и върху начина, по който се прави бизнес в България.

 

- Излишно е да питам, дали този мандат ще се изкара докрай, защото всъщност това едва ли има голямо значение.

 

- Абсолютно права сте, няма голямо значение. И с мандата и без мандата степента на управляемост ще спада; вече има паника, има дезориентация, ще има мътна вода, в нея разни хора ще се опитват да ловят всякакви облаги. Това сме го виждали. Но, важното е другото! Ако сме реалисти, ще видим, че всяко едно общество има свои имунни, съпротивителни сили и или то може да ги задейства, или е обречено. Защото ние имаме страхотни проблеми като общество, не са само тези текущите, има много по-страшни проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 13970 |29.06.2011 Ал. Маринов: Идва краят и на „безсмъртника” Доган . 31| 12971 |15.10.2009 Ал. Маринов: Първанов провали Станишев . 12| 11996 |06.07.2009 Александър Маринов: Станишев срина БСП до времето на Виденов . 0| 7253 |13.04.2007 Александър Маринов:На „Позитано” наричат шефа друг човек, не председателя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads