Реклама / Ads
0| 8559 |30.03.2022 ИНТЕРВЮ

Зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд: Украйна не капитулира, това промени стратегията на войната

.
Виктория Нюланд
Русия промени стратегията на войната само заради яростната съпротива на украинците, смята заместник-държавният секретар на Съединените щати Виктория Нуланд. В интервю за Real Time тя каза, че според Вашингтон повече от 10 000 руски войници са загинали във войната с Украйна . Виктория Нуланд добави, че е възможно да се обсъжди отмяната на санкциите срещу Русия само след истински мирен договор с гаранции за сигурност за Украйна.
 

- Г-жо заместник-държавен секретар, как бихте оценили резултатите от преговорите между Русия и Украйна в Истанбул?


- Не мисля, че знаем много за това какво точно се случи в Истанбул. Важно е, че Украйна, въпреки абсолютно неприемливите искания на Русия, на практика искането за пълна капитулация в тази война, остана на масата за преговори, продължи опитите си да намери дипломатическо решение на този ужасен, жесток конфликт. И ние ги подкрепяме много в това.


- Смятате ли, че сега е възможно да се сложи край на войната на Русия срещу Украйна чрез дипломация? И ако да, при какви условия?

 

- Очевидно трябва да продължим нашите дипломатически усилия. Русия реши да преориентира и предислоцира войските си. Ясно е, че това е пряк резултат от яростната съпротива, която украинците оказват край Киев, в предградията му и в Чернигов. Знаем обаче, че това е просто прегрупиране на руските сили, те ще се върнат в други части на Украйна. Те продължават да обстрелват Мариупол, Херсон и други региони на страната. Дипломатическите решения на конфликтите обикновено трябва да се извършват след споразумение за примирие, а не в разгара на битки. Но руснаците категорично не желаят да отидат за пълно прекратяване на огъня. Украинската страна заяви, че е готова да обсъди неутралитет, готова е да обсъди дългосрочен наем на Крим, много други неща... Но досега руската позиция беше: капитулирайте и тогава може би ще говорим.


- Възможно ли е да се постигне примирие през следващите седмици?


- Разбира се, това трябва да бъде целта. Към това се стремят украинците и ние настояваме за това със съюзниците. За съжаление Русия все още не е разбрала напълно колко силна е украинската армия. Руската страна търпи невероятни загуби. По наши оценки са убити над 10 000 руснаци. Но докато няма истинско примирие, няма да има сериозни преговори. Ще видим.


- Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че Съединените щати ще подкрепят резултата от мирните преговори, който ще позволи на САЩ да подкрепят отбраната и сигурността на Украйна. По-конкретно каква подкрепа за отбрана и сигурност смятат да предоставят Съединените щати на Украйна в резултат на мирните преговори?

 

 

- Ако тази война приключи чрез преговори, трябва да се уверим, че тя никога повече няма да се повтаря – предвид историята на Украйна, предвид руските действия в съседни страни, включително Грузия. Следователно Украйна ще трябва да има в арсенала си помощ от вида, който трябваше да използва в този конфликт, дори само за да попречи на Русия да опита отново.

 

Заедно с нашите съюзници и партньори ще трябва да продължим да помагаме сериозно на Украйна в областта на сигурността. Ако постигнем споразумение, то ще се нуждае от международна подкрепа. Но ние ще се ръководим от това, което украинците смятат за правилно, как искат да защитят своя суверенитет и териториална цялост в бъдеще. И ние сме готови да направим това в дългосрочен план.


- Президентът на Украйна Владимир Зеленски многократно настоя западните страни да създадат зона, забранена за полети над Украйна, за да предотвратят руските атаки. Или поне да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана.

 

Според президента Зеленски такива оръжия има в страни, които са били част от Съветския съюз. Ще бъде ли предоставена такава ПВО на Украйна?

 

Без да навлизам в подробности от съображения за секретност на операциите мога да потвърдя, че обмисляме възможността и вече предоставяме на Украйна сериозни системи за противовъздушна отбрана. Поискаха още други видове системи. Работим по това с нашите съюзници и партньори. И ние напълно разбираме тази нужда.


- Как участието на Русия в преговорния процес ще се отрази на санкциите на САЩ срещу Русия?

 

- Слушайте, ако имахме решение чрез преговори на този конфликт да изтеглим руските войски от Украйна, да защитим суверенитета и териториалната цялост на Украйна в бъдеще, да гарантираме възстановяването на Украйна, тогава санкциите биха могли да бъдат отменени. Може да се разгледа сценарий, при който санкциите последователно се премахват, когато се предприемат стъпки за изтегляне на руските войски от Украйна. Но това все още е много далече. Защото виждаме руски сили да обстрелват Мариупол, Херсон. Те ще преместят войските си, за да се върнат на изток и в други части на Украйна. Ако има реално споразумение за , можем да обсъдим облекчаване на санкциите.


- Тоест, в бъдеще можем да видим засилване на санкциите, а след това и тяхното намаляване?


- Абсолютно сте прав. Докато тази война продължава, ние, заедно със съюзници и партньори, възнамеряваме да увеличаваме натиска върху Путин и неговото правителство всяка седмица, ограничавайки потока от пари, от който се нуждаят за военната си машина.

 

Интервю за Real Time
Превод: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 21473 |29.03.2022 Бойко Атанасов пред Фрог: Гешев иска от ВСС да ме уволни. Прокуратурата ще реабилитира Борисов . 0| 6251 |28.03.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Митрофанова трябва да бъде изолирана публично и политически . 0| 9148 |25.03.2022 Еваукирала се таврийска българка от Бердянск пред Фрог: За 10 минути взех решението да тръгна. Не знаех какво ме очаква . 0| 15306 |24.03.2022 Октай пред Фрог: През 2003 г. при арести Борисов стреляше с гранатомети. Сега надава вой. А неговото беше просто разходка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads