Реклама / Ads
0| 11982 |16.05.2022 ИНТЕРВЮ

”Zастреляй се!”. Авторът на скултурата на Путин с пистолет в уста пред Фрог

.
Дата е 7 май. От войната в Украйна са изминали вече повече от два месеца, голяма част от страната е в руини. Тогава в сърцето на Киев, на бул. “Шевченко” се появява изваяна глава с пистолет в устата. “Вдъхновението”? Руският президент Владимир Путин. Инсталацията е със заглавие ”Zастреляй се!“ и има интересно допълнение: Ако скулптурата се обърне на юг, т.е. от Русия към Украйна, от 12 до 14 часа на лицето на Путин излизат мустачки като на Хитлер. Нейният автор Дмитрий Ив застана пред ФрогНюз, за да разкаже за идеята си.
 

Ето и интервюто:

 

Работата Ви често е вдъхновена от политиката, религията и глобални явления. Какво общо обаче има изкуството с всичко това? Защо е важно за Вас творенията Ви да изпращат конкретно послания и мислите ли, че стига до аудиторията? 


Съвременното изкуство неминуемо отразява злободневието и да носи послание. Иначе няма смисъл. За мен като човек на изкуството значението на скулптурата е в основата. Ако поне 10% от хората мислят за моята творба, значи не съм я направил напразно. 


Създадохте една доста провокативна творба - статуя на руския президент Владимир Путин с дуло в устата. Откъде дойде тази идея и какво искахте да кажете на света с тази творба?


Не мога да кажа кога се появи конкретната идея. Тази скулптура е изработена около две седмици след избухването на войната. Путин е военен престъпник, а историята знае, че те имат два изхода - могат да свършат или на подсъдимата скамейка, или... като на скулптура, с дуло в устата. 

Това най-голямата Ви провокация досега ли е? 


Ако имаш нещо да кажеш, трябва да крещиш. 

Кога се появи това изображение на Путин в главата Ви - в началото на войната, при събитията в Крим или някъде по-рано? Кога според Вас Путин се превърна в политика, който е днес? 


Всеки психолог ще Ви каже, че нито един човек не може да се справи със задачата 20 години да бъде на власт и да не губи връзката с реалността. Нищо чудно, че по закон мандатът е 4 години. Божественият комплекс бе въпрос на време. 

Случайно ли избрахте да поставите скултурата на бул "Шевченко" в Киев или има специално послание и зад това решение? 


Мястото е идеално според всички закони на архитектурата. А наличието на пиедестал заради паметника на Ленин придаде нови цветове на идеята ми. 

Украйна в момента е във война, въпреки че от Кремъл все още отказват да назоват случващото се в страната Ви с истинското му име. Вие сте роден в Харков - град в източната част на Украйна, който многократно бе подложен на ракетни удари. Превърна се в център на ожесточени сражения. Има много загинали. Какво е останало от родния Ви град и добре ли са близките Ви? 


Това е истинска завоевателна война и цялата политика на Русия е изградена върху лъжи. Лъжи за Вашите граждани, лъжи за целия свят. Можете да назовавате събития както искате и безкрайно можете да измисляте оправдания, но фактите остават такива. 

Семейството ми е в безопасност, а унищожаването на мирен град като Харков, както и други градове в моята Украйна, е част от военните престъпления на Путлер. За тези свои действия Путин трябва да бъде осъден, а руснаците - наказани със санкции за подкрепата си спрямо него. 

Какво бихте казали на руските войници, ако можеха да Ви чуят? 


Руският войник е престъпник и оправданието - "изпълнявам заповеди" не става. Те ще бъдат съдени или наказани от небето за това, което правят. Ако някой от тях има мозък, който не е задръстен с руска пропаганда, нека се прибере в дома при семейството си. Иначе просто ще бъде убит. Изборът е прост. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13289 |12.05.2022 Мартин Димитров за Фрог: Танкерите с газ от САЩ са отлична новина, но са важни детайлите . 0| 7991 |11.05.2022 Професорът - пехотинец Федор Шандор: Няма професори на фронта. Има конфронтация между цивилизацията и едно непонятно явление . 0| 15451 |10.05.2022 Проф. Павлов пред Фрог: Руската пета колона е превзела БНР. Не виждам в Костадинов нов Аспарух . 0| 23105 |10.05.2022 Първан Симеонов пред Фрог: Петков събра несъбираемото. Предизвикателството е балансирайки, ПП да не загубят себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads