Реклама / Ads

2| 2471 |19.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Драгомир Стойнев: БСП е разумната сила с разумни решения. Време е за тях

.
”БСП е диалогичната, стабилна и най-вече разумната сила, която предлага разумни решения. Сега е дошло времето за тях”. Това заяви по време на откриването на кампанията на ”БСП за България” Драгомир Стойнев, водач на листата на левицата в Пазарджик. По думите му още със сформирането на следващия парламент БСП ще сложи конкретни решения на масата за преодоляване на кризата.

. "Нас ни интересуват резултатите и политиките, с които да бъдат постигнати, отколкото начинът за сформиране на правителство и конкретните постове", категоричен бе социалистът. Той подчерта, че БСП има програма, която е стъпила на „Визия за България“ и тя съдържа конкретни решения за първите 100 дни, които да решат проблемите на хората, както и средносрочни и дългосрочни мерки, които стъпват на секторни политики и визията на левицата за трансформация на икономиката, така че българските граждани да могат да водят достоен живот.

 

Стойнев заяви, че на първо място в бързите мерки се засяга енергетиката, където цари хаос. "За нас е важно да няма нито един дом, който има проблеми да се отоплява през зимата. БСП предлага спешна целева подкрепа за семейства с ниски доходи в размер на 200 kWh , около 60 лв. Целта е да се обхванат около 300 000 енергийно бедни домакинства, за да могат да преодолеят трудните месеци, които предстоят", обясни социалистът. Той допълни, че се предвижда и разсрочване на плащането на сметките, и предложение да се намали за една година ДДС от 20 на 9%  на енергоносителите, но и на фактурите, които получават домакинствата и малките фирми за ток, газ и парно. "За нас е важно държавните и общински заведения, които предоставят публични услуги от обществен интерес - като детски градини, училища, социални домове, държавни и общински болници да имат целева подкрепа, която да компенсира разликата в цените, фиксирани от КЕВР, така и с пазарните", каза още  водачът на левицата в Пазарджик. 

 

Според него се залага преразпределение на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия между домакинствата и бизнеса.

 

Драгомир Стойнев посочи, че основна задача на БСП, което иска отдавна и бизнесът, ще бъде в първата седмица, когато се сформира следващият парламент, да се изслуша Управителният съвет на Българската независима енергийна борса.

 

Стойнев подчерта, че целта е те да дадат предложения, какво трябва да се промени. "За нас е важно българският бизнес да може да сключва дългосрочни договори с големите производители на електроенергия. Затова трябва да се направят промени от парламента. Имаме готовност да сложим на масата предложения за тези промени още първата седмица", допълни той. Според него е важно за тези 100 дни да завършим газовата връзка с Гърция. Социалистът припомни, че тя е започнала през 2013 г., когато е подписан и договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. кубически метра газ. "Сега сме на финалната права и според нашите наблюдения тази връзка може да бъде завършена за 100 дни, ако има желание", категоричен бе той.

 

"Незабавно трябва да започнат процедурите за изграждане на нови ядрени мощности. Не е нормално да притежаваме ядрени реактори и да не предприемаме никакви действия", подчерта Драгомир Стойнев. По мнението му, ако искаме да имаме сигурност в нашата електроенергийна система, изграждането на нови ядрени мощности трябва да бъде приоритет. По думите му Комисията за защита на конкуренция заедно с КЕВР трябва да следи да няма картелни споразумения в търговията на електроенергия и на природен газ, за каквито има съмнения.

 

"В България годишно от продажба на квоти и на емисии имаме 1,6-1,7 млрд. лв. С една част от тези средства може да създадем фонд за социална подкрепа. Като начало могат да бъдат заделени 400 млн. лв. за бедстващи и страдащи семейства, и да се подпомогне енергийният преход", каза Стойнев. Според него трябва да се изработят териториални планове за запазване на заетостта във въглищните региони. "Правителството на ГЕРБ даде на една консултантска фирма, която е трябвало да изготви за трите района - Стара Загора, Перник и Кюстендил, териториални планове за справедлив преход.  Сега има 2,4 млрд. лв. заделени за тях. Истината е, че никой не работи по такива сценарии", каза още социалистът. Той обясни, че БСП е готова със своята експертност да изготви тези планове заедно с бизнеса и обществеността на местно ниво, заедно с кметовете и областните управители. "БСП иска реален план по години и хората да знаят какво ще се случва. Имаме нужда от прозрачност", категоричен бе социалистът.

 

По отношение на COVID кризата Стойнев заяви, че високата заболеваемост и смъртност също налагат спешни мерки. "За нас ваксинирането е доброволен избор, но трябва да има кампания за насърчаването му", коментира той. По думите му е важно личните лекари да бъдат много по-активни в борбата с разпространението на вируса. Социалистът обяви, че за първите 100 дни БСП предлага мерки за засилването на ролята им по наблюдение и лечение на COVID - 19. Като важно Стойнев посочи и преразглеждането на финансирането на лечебните заведения в труднодостъпните райони. "Трябва да се направи анализ на високата смъртност, да се разберат причините за нея", допълни той. 

 

По думите му анализът трябва да бъде по населени места, социален статус, образователен ценз, обезпеченост от страна на лекари и апаратура.

По отношение на социалните неравенства Стойнев заяви, че при криза като сегашната те ще се задълбочат. "Предлагаме конкретни мерки срещу растящата бедност и демографската криза в нашето общество", заяви той и поясни - въвеждане на семейно подоходно облагане - намаляване на данъчната основа с 550 лв. за всяко дете на единия работещ родител; 6 500 лв. еднократна помощ за второ и трето дете, при условие, обаче, че единият родител е работил 24 месеца преди това; безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст; намаляване на  ДДС на 9% за основните храни в малката потребителска кошница - хляб, мляко, яйца, месо; трудещите се до 25 години да не плащат Данък общ доход. 

 

По думите му БСП ще продължава да търси парламентарен консенсус и за преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход за 2018 г. "Според нас всички тези мерки могат да залегнат в Бюджета за 2022 г. така че хората да усетят помощ от държавата незабавно", категоричен бе Драгомир Стойнев.

 

Драгомир Стойнев подчерта, че малкия бизнес е в тежко положение. Според него трябва да продължат директните помощи с Грантовите схеми, каквато е и европейската практика. "Има забавяне в Министерство на икономиката за безвъзмездната по одобрени проекти за малкия и средния бизнес, които ако се постигне съгласие до края на годината ще бъдат изплатени. Ще ускорим и процеса на договаряне по процедурата за малки предприятия с оборот над 500 000 лв., защото забавянето там е огромно", обясни той. По думите му е наложително да се финализира Споразумението за партньорство и оперативните програми към него, за да може бизнесът да е готов и да знае какво го очаква през следващия програмен период. "Това може да стане бързо и за едно правителство с участието на БСП това е мярка, която може да бъде реализирана", каза социалистът.

 

На последно, но не и по значение място Стойнев заяви, че Младежкото обединение на БСП е иниатор на предложение за промени в закона за ДДС да се увеличи прагът за регистрация от 50 000 на 100 000 лв. Според него това ще подпомогне малките фирми и ще намали бюрократичната тежест върху тях.  

 

"Крайно време е българските граждани да усетят, че има политическа сила, която разбира техните проблеми  и предлага разумни решения", заключи Драгомир Стойнев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 2441 |19.10.2021 Корнелия Нинова към българските граждани: Имаме конкретен и ясен план за разумни и възможни решения в първите най-критични 100 дни на управлението . 0| 2343 |19.10.2021 Крум Дончев: БСП има отговор на кризите с План за първите 100 дни управление . 0| 2347 |19.10.2021 Иван Ченчев: БСП поставя акцент върху Плана за първите 100 дни от управлението и бюджета за 2022 г. . 1| 2392 |19.10.2021 Георги Михайлов, БСП: Ще решим много от проблемите си, ако голяма част от населението се ваксинира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ