Реклама / Ads
0| 2969 |22.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Иван Иванов, БСП: Закриване на Спецсъда и прокуратура, промени във ВСС и постоянни жандармерийски постове в малките населени места в първите 100 дни

.
Иван Иванов
”Едни от най-сериозните критики, които България получава във всеки един доклад на Европейската комисия е за състоянието на съдебната система. Нашата стратегия за съдебната система включва не само цялостна реформа, но и различни детайли, които ще направим в рамките на първите 100 дни на парламента.” Това каза на представянето на Плана на БСП за първите 100 дни водачът на листата на левицата в Шумен Иван Иванов.
 

Той отчете, че в предишния парламент поради вътрешнопартиен егоизъм и неразбирателство между политическите сили, не се е стигнало до закриването на Специализираните наказателен съд и прокуратура, и увери, че БСП ще настоява това да се случи в първите дни на парламента, както и обособяване на специализирано наказателно деление към петте апелативни района, за да не бъдат стопирани важни дела с високо обществено значение.
"Ще настояваме в първите дни на 47-мия парламент за внасяне на законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, поставящ началото на необходимите структурни промени за начина на формиране на Висшия съдебен съвет, особено частта, касаеща прокурорската квота. Там нашето настояване е да бъдат представени повече публични личности и хора с изявен юридически капацитет," каза още Иванов.
Мярка на БСП, която отново ще предложи в следващия парламент, е въвеждането на възможност за обжалване пред съд в определени случаи на отказите за образуване на досъдебно производство.
Преобразуване на Фонд "Затворно дело" с цел по-голяма ефективност и прекратяване на зловредни практики, за които България търпи сериозна критика и санкции от европейските органи, открои Иванов като още едно от предложенията на левицата за първите дни на парламента.
В сектор "Обществен ред и сигурност" БСП ще продължава да настоява за въвеждането на нова полицейска карта с постоянни жандармерийски постове в малките населени места за противодействие на битовата престъпност.
"Това е един модел, който сме го дискутирали през годините и той е наложен в една държава с развита демокрация като Франция," отбеляза кандидатът за народен представител.
"Трябва да имаме по-засилено сътрудничество с нашите европейски партньори за противодействието на нова мигрантска вълна, включването по-активно на "Фронтекс", привличане на европейски средства и оптимизиране максимално ефективно на всички тези усилия," посочи още от програмата на БСП в сектор "Сигурност" Иванов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2762 |19.10.2021 Иван Ченчев: БСП поставя акцент върху Плана за първите 100 дни от управлението и бюджета за 2022 г. . 4| 3379 |17.10.2021 Иван Иванов: Без БСП няма как да бъде съставено правителство . 1| 3914 |16.10.2021 Христо Иванов: Нашата партия камък в обувките на ГЕРБ и ДПС . 1| 3388 |15.10.2021 Иван Ченчев, БСП: Вървим абсолютно последователно по нашите цели, защото те са целите и на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads