Реклама / Ads
2| 3110 |29.04.2021 НОВИНИ

Днес заседание има. Вдигна се и градусът на напрежението в пленарна зала

.
Източник: БГНЕС
Парламентарно заседание днес ще има. Дневният ред бе приет, след неуспешния опит вчера. БСП, ДПС и ГЕРБ не гласуваха за приемането му, което провали старта на редовното заседание в НС. Днес се дебатират промените в Изборния кодекс. Програмата обаче е редуцирана. Кворум бе осигурен, а депутатите и лидерите на парламентарните групи започнаха с първите си изказвания. Последваха и първи остри реплики.
 

Корнелия Нинова отвърна на вчерашните нападки, които сложили левицата под един знаменател с партиите на статуквото. Обвиненията към БСП бяха в саботаж на работата на Народното събрание. Нинова повтори, че вчерашният бойкот е заради невнасянето на законопроектите на партията по социални и икономически въпроси. 

Тома Биков от ГЕРБ пък заяви, че с промените в ИК и закриването на специализираните съдилища се прави опит за преврат.

 

По неговите думи Специализираният съд и прокуратура са били създадени по препоръки в докладите от ЕС и след тяхното учредяване е отпаднал мониторинга за съдебната система у нас. 

 

“Специализираният съд гледа много важни дела срещу олигарси, а “кой има интерес да бъдат спрени? Да не би да връщате услуга на някого, колеги?“, попита Биков и заяви, че ГЕРБ отново няма да подкрепи дневния ред. 

 

Въпреки това заседание днес има. 

 

Христо Иванов мотивира искането за закриването на Спецсъда и Специализираната прокуратура с факта, че тези органи са безконтролни и се използват за репресия.

“Твърдите, че те са създадени в отговор на някакви препоръки. Може и да е имало препоръки, но никой не си е представял, че България ще създаде поредица от инструменти за избирателна репресия. Закриването на тези съдилища и прокуратури, ограничаването на безконтролността на главния прокурор, ограничаване на възможността му да използва Бюрото за защита свидетелите като лична гвардия – ще бъде подарък и за много от вас“, добави той. 

 

ДБ внася и предложение за създаване на комисия за казуса “Росенец”, което също е повод за критики от страна на ГЕРБ. 

 

“Случаите на полицейско насилие срещу журналисти, протестиращи трябва да бъдат наистина разследвани, а не както вие правихте. Затова ви уверявам – комисия за “Росенец“ и комисия за насилието ще има. Ние не сме спрели да се занимаваме с всичко, което е свързано с “Росенец”, допълни Иванов.

 

Заради насилието по време на протестите през изминалото лято до словесен сблъсък се стигна между адв. Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!” и бившият силов министър Младен Маринов от ГЕРБ. 

 

В декларация Хаджигенов посочи, че той и колегите му са подкрепили вчера дневния ред на парламента, въпреки че от него е отпаднало искането им за временна анкетна комисия, която да разследва данните за полицейско насилие по време на демонстрациите. 

“На тези дати бяха бити, изтезавани, обгазявани български граждани“, заяви той и като извършители на тези деяния посочи “еничарите на ГЕРБ“ и цитира името на Маринов, който веднага излезе на трибуната и поиска извинение към българските полицаи.

Той беше категоричен, че на 2 септември и през голяма част от протестите полицаите са били унижавани “пред очите на нейните деца“. 

 

На трибуната излезе и Филип Станев от "Има такъв народ", който помоли днес парламентът да работи, а не депутатите да се излагат пред медиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3157 |29.04.2021 Филип Станев: Дано днес да работим, не да правим сеири пред медиите . 14| 2990 |28.04.2021 При определен дневен ред - заседание в НС утре ще има . 16| 3578 |28.04.2021 От премиерския хол: Умните и красивите спяли до късно и провалили заседанието на НС . 63| 7611 |28.04.2021 ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха заседанието на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads