Реклама / Ads
0| 2862 |11.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Корнелия Нинова: Ще направим всички усилия да има кабинет

.
Корнелия Нинова
„Имаме въпроси, на които трябва да се отговори смислено, за да се разсеят съмненията относно машините за гласуване и да не се намали избирателната активност. Затова трябва да се включи служебният кабинет – шефът на НАП и шефът на Агенция “Митници“. Изненадана съм, че никой не задава въпроси към тези двама души, а отговорите оттам ще решат целия казус.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия.
 

В предаването “Здравей, България“ тя очерта въпросите, на които трябва да бъде даден отговор: „Първо през коя граница са минали тези машини, защото те трябва да са декларирани пред г-н Спецов и НАП за заплащане на ДДС, колко машини и по какъв договор. Очевидно не са внесени по правилата, тъй като ЦИК казва, че не знае за тези машини и те са извън договор“, обясни тя. По думите ѝ, ако машините са внесени за Албания и Грузия, както се твърди, пред Агенция “Митници“ трябва да са декларирани за реекспорт.

 

Да излезе служебният кабинет и да каже каква част са по договор с ЦИК, каква част са декларирани за реекспорт, на каква част е платено ДДС. Това ще изясни откъде са влезли и на какво основание. Така ще разберем истината, а  не да разчитаме на “Сиела“ един ден да казва едно, на другия друго, ЦИК всяка вечер да е изненадана, че някъде се откриват машини“, каза още Нинова по темата с машините за гласуване. Като юрист тя допълни, че според Изборния кодекс, ако по време на изборния ден се повреди машина, се минава на хартия, а не се поправя машината. „Когато няма ясни отговори се раждат съмнения. Решението на този въпрос е в две посоки – отговорните институции да кажат фактите и да се броят контролните разписки. Това е демократично, прозрачно и е начин да се докаже, че няма проблем в машините“, коментира лидерът на БСП.

Във връзка със социологическите проучвания Корнелия Нинова бе категорична, че от БСП ще зависи съставянето на следващия кабинет и обясни защо това е така: „5 години бяхме много последователна и неотклонна опозиция на модела на управление “ГЕРБ“. В същото време в 46-ия парламент показахме стабилност, сигурност, диалогичност, разумни решения, подадохме на всички ръка. В момента коалицията “БСП за България“ е този фактор, който единствен обединява в себе  си промяната, за която сме се борили, но и сигурност, стабилност и предвидимост, която сме доказали“, коментира председателят на БСП.

 

Нинова категорично заяви, че преди изборите левицата не е водила и няма да води разговори с нито една партия по две причини и посочи кои са те: „От  уважение към народа, защото първо трябва да видим на 14-ти ноември какво ще се случи и как ще ни подредят. Втората е от омраза към задкулисието. Няма да разговаряме тайно с никого, всичко ще бъде публично“, обясни Нинова като опроверга слуховете, че се е срещала с Бойко Борисов.

 

По думите на лидера на БСП след изборите може да има кабинет. „Ние сме заявили своята позиция и тя е непроменена. Ще направим всички усилия да има кабинет с партиите на промяната“.

 

„В тази кампания ние не видяхме конкретни програми и решения за действия, освен нашите. Първите 100 дни какво ще правим, за една година какво трябва да направим, за 4 години мандат също. Ние предложихме конкретни и работещи решения. Това трябва да е основата на правителството, а не имената на партиите“, коментира Нинова като допълни, че първо трябва да се решат проблемите на хората: „Как ще намалим цените, има ли съгласие да намалим и ДДС?“, попита още Корнелия Нинова, тъй като няма отговор по тези въпроси.

 

В студиото на “Здравей, България“ тя очерта част от конкретните и работещи решения на БСП: „Нашата позиция е 9% ДДС на енергия и храни от малката потребителска кошница, продължаване изграждането на АЕЦ “Белене“, за да решим  дългосрочно енергийната криза. Предлагаме преизчисляване на всички пенсии с осигурителен доход от 2018 г., помощ на младите семейства, безплатни лекарства на деца до 14 г., 6500 лв. за второ и трето дете.“ По думите й “партиите на промяната“ трябва да кажат кои от тези предложения приемат и какво предлагат те.

 

Във връзка с победата на Германската социалдемократическа партия Нинова спомена, че е получила наръчник за водене на преговори за съставяне на правителство, който тя описа като много сериозен, обемен и принципен. „Понеже водих преговорите в 46-тия парламент за съставяне на правителство мога да кажа, че сме на години разстояние от тях“, коментира председателят на БСП.

 

Корнелия Нинова отново потвърди позицията на левицата, че след изборите ще водят преговори за съставяне на кабинет с “партиите на протеста“, като на база политики се състави обща програма за правителство. Тя допълни, че няма да се дискутират министри и премиери, защото от опит знаят, че това е проблем. „В 46-ия парламент “Демократична България“, “Изправи се.Бг! Ние идваме“ и ИТН се изпокараха за постове и виждаме докъде стигнахме. Виждаме и сега, че новите партии отсега тръгват по същия път“, припомни Нинова като призова първо да се помисли за България и за народа какво ще се направи, и чак след това кой ще го прави.

 

От срещите си по страната Нинова сподели, че хората настояват да се направи всички възможно да има кабинет и допълни: „Служебният кабинет не може да реши ключовия въпрос – не може да приеме бюджета за следващата година, не може да намали данъци, не може да увеличи майчинство. Хората очакват тази помощ, много е тежка кризата – и в здравеопазването, и в икономиката, и в социалната сфера“, заяви тя.

„Може ли Мая Манолова с 3% във всички студия да реди кабинети и да поставя условия на БСП да се откаже от ГЕРБ. Христо Иванов също настоява да се разграничим от ГЕРБ, а в същото време той беше министър на Борисов. Ние 5 години се борим и ядем шамарите. Спрете на гърба на БСП да си правите политика“, категорична бе Корнелия Нинова.

 

На финала лидерът на БСП призова българските граждани да дадат своя глас за този, който ще им гарантира промяната и който изглежда сигурен, стабилен и подготвен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2736 |11.11.2021 Корнелия Нинова пред работници: Вие сте най-ценният капитал . 0| 3017 |10.11.2021 Корнелия Нинова: Ще се борим за защита на жените на трудовия пазар и срещу дискриминацията . 0| 2669 |10.11.2021 Корнелия Нинова: Има начини да се озаптят цените . 0| 2701 |09.11.2021 Корнелия Нинова се срещна с германския посланик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads