Реклама / Ads
0| 3133 |26.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

БСП-Варна: Летният сезон е под въпрос, но може да бъде спасен с конректни бързи стъпки

.
Борислав Гуцанов
Представители на туристическия и хотелиерския бранш се срещнаха с водача на листата на БСП Варна Борислав Гуцанов и алармираха за рискове преди сезона.
 

„Настояваме държавата да поеме разходите за PCR тестове на пристигащите у нас чуждестранни туристи, като антикризисна мярка в наша подкрепа.“, около това се обединиха представителите на туристическия и хотелиерския бранш по време на среща с водача на листата на Коалция „БСП за България“ Борислав Гуцанов и третия в листата Павел Раличков. В бранша са притеснени за бъдещето на летния сезон, който трябва да започне на1-ви май, но според тях рискът от провал е прекалено голям.

 

„При нас, по Северното Черноморие, традиционно по Великденските празници почиват хиляди румънци. Ако към ваканцията си добавят и разходи за PCR тест, вероятността да се откажат да дойдат у нас, е огромна. Това, от своя страна, ще доведе до допълнителни загуби за туризма и заетите в него“, подчерта Борислав Гуцанов. Представителите на бранша обаче заявиха, че са изпратили писмо до ресорния министър, но отговор все още няма, а вече получават молби за анулиране на резервации.

 

„Искаме също незабавно да бъде издадена заповед за „зелените коридори“ и те да бъдат въведени на 28 април, за да не бъде провален сезон 2021.“, призова Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Освен отлив на румънски туристи, сериозен проблем има и с руските. Борислав Гуцанов пое ангажимент да бъде задвижен процесът по издаване на електронни визи, каквито искат от браншна. „Гърция и Испания намират начин да привличат руските туристи, а ние ги изпускаме. Консулските служби не издават визи, отливът е явен и трябва да си върнем руските туристи, които са основен източник на приходи в туризма“, каза още Гуцанов. Общонационалната реклама на туризма в България също трябва да е част от стратегията за съживяване на туризма, а не постоянно да гледаме реклами на съседните ни дестинации – около това се обединиха представителите на бранша и кандидатите за депутати.

 

Водачът на листата на БСП Варна припомни, че в програмата е заложено прекратяване отдаването на концесия на плажовете пред хотелите, където собствениците са направили инвестиции за милиони, а след това са принудени да плащат огромни суми за плажа пред хотелите, което понякога граничи с рекет. От бранша пък поискаха подобни срещи да станат редовни.

 

„За да обърне някой сериозно внимание на българския туризъм и да има реална подкрепа в решаването на проблемите, бихме желали представител на БСП-Варна в следващото НС да бъде част от нашите ежемесечни бизнес-закуски. По този начин той ще съдейства за възраждане на българския туризъм“.

 

За проблеми с кадрите алармира председателят на Туристическата камара във Варна - Илин Димитров.

 

„ Ангажирам се лично, като варненец, България отново да стане привлекателна туристическа дестинация“, каза Борислав Гуцанов и припомни, че в програмата са заложени още инвестиции и промяна на кадровата политика в сектора, създаване на Единна туристическа организация, ваучери за съживяване на вътрешния туризъм и още много мерки за съживяване на един от най-важните за Варна сектори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4543 |26.03.2021 14 партии и организации изненадващо подкрепиха БСП за изборите . 2| 3336 |26.03.2021 Анна Славова: Родителите на деца в яслена възраст, за които няма места, да бъдат компенсирани . 13| 3337 |26.03.2021 Цветанов и Вълнев във ВТУ: Университетски кампуси ще осигурят достъп до качествено образование на хората във всички части на страната . 11| 3486 |26.03.2021 Павел Вълнев: Щом мога аз, можеш и ти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads