Реклама / Ads
2| 4500 |30.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Десислава Иванчева за легализирането на медицинската марихуана

.
Първо искам да отбележа, че след моето пускане на темата, след високия положителен отклик, видях и други партии, да добиват куража и да я вкарват в програмите си в тази кампания.
 

Това заяви Десислава Иванчева, кандидат за депутат от "Общество за нова България". Ето и цялото интервю:

 

Как ви дойде идеята за легализация на медицинската марихуана?
 

Първо искам да отбележа, че след моето пускане на темата, след високия положителен отклик, видях и други партии, да добиват куража и да я вкарват в програмите си в тази кампания. Това ми показва, че сме на правилния път и тази тема ще получи широка гласност в следващия парламент, а защо не и така желаната от мен и болните хора, легализация и медицинска достъпност. За да се случи това, моля, подкрепете ме на 4-ти април с номер 26 в бюлетината!

 

Аз самата никога не съм виждала и пушила трева и нямам намерение да пробвам. Даже, преди да ме запознаят по-подробно с медицинската марихуана си мислех, че тя е субстанция, която болните си инжектират, по аналогия на морфина. Но то всъщност е под формата на масло и се пие. И това доста ме смути, тъй като излиза, че държавата те принуждава, като тежко болен, за да облекчиш страданията си, да си инжектираш морфин, което е подобно на хероина, но ако искаш да пиеш масло, което даже сам можеш да си приготвяш, дори без да натоварваш здравната каса, ще те пратят в ареста и после и в затвора. И това се случва в България, страната, където всеки 20-ти българин е болен от рак и същевременно е на първо място в Европейски съюз по смъртност от рак. Няколко мои близки умряха в адски мъки. На кому е нужно да измъчваме и репресираме така тези хора? А ако не само облекчава страданията им, а наистина лекува рак, както се твърди и в множество научни изследвания?

 

Запознах се с човек, който се лекува от множествена склероза и срещу него се водят дела в момента. С епикризи, всичко! Даже докторите му потвърждават ползотворния ефект от това неизлечимо за медицината заболяване. Видях в интернет за случаи да съдят болни от левкемия и други онкологични заболявания. Хората са изправени между живота и смъртта, а ние ги обричаме на смърт чрез агония или затвор. С какво ще се поправи поведението на тези хора в затвора и с какво ще се подобри благополучието на обществото?

 

Т.е. вие искате да легализирате марихуаната?
 

Аз искам единствено хората, които имат диагнози и облекчават страданието си или дори се лекуват с нея, пък дори и тези хванати с цигара марихуана да не бъдат преследвани, арестувани и съдени. Особено категорична съм за страдащите наши съграждани, които официалната медицина ги води неизлечимо болни, обречени и не е в състояние да им помогне или облекчи болките и стаданията, не случайно ги води терминално болни. Тези, които печелят от разпространението, нека си носят последствията. Не може да убиваме хора в мъки и да им отнемаме последната надежда и шанс за живот, под какъвто и да е предлог.

 

Междувременно не съм чула някой политик, депутат или отрочето му да ги съдят или да са влезли в затвора за притежание на марихуана. Цялата тази репресия е срещу обикновените хора. И с корупцията е така - няма осъден политик и чиновник, но нас независимите граждани само за година и половина управление ни изкараха най-корумпираните, твърдейки че сме искали най-големия подкуп в цялата история на България, цитирам дословно прокуратурата. Били сме изнудвали инвеститори за детски площадки и озеленяване, имало било злоупотреби в нашето управление. Твърдяха, че съм водила бурен нощен живот и с това сме затруднили цялата им акция. Толкова проверки направиха без да открият каквато и да е нередност или друг изнудван инвеститор, освен общоизвестния офшоркаджия. Точно нас ни изкараха корумпираните, ние които сме единствените граждански кметове разбили ГЕРБ с 65% на балотаж в София и единствените районни независими кметове опълчили се срещу имотните измами. Ние, които иницирахме и събрахме подписите за първия по родa си районен референдум срещу презастрояването на Младост, а също така изправили се срещу презастрояването на цяла София искайки частично вето от президента Радев на Закона за устройство и застрояване на Столична община на текстовете, позволяващи застрояване на зелени площи. Точно ние, сме искали подкуп? Набедиха си ни по схема, а преди това ни заплашваха, че ще ни подхвърлят наркотици. Понеже аз и Биляна Петрова нямаме никаква връзка с наркотици, избраха да ни подхвърлят пари.

 

Как смятате, тези болни да получават медицинска марихуана?
 

Тук вече е най-добре експертите, а не политиците да кажат, защото има различни варианти. Най-тривиално би било, както си се изписват другите лекарства - с рецепта и в аптеката. Може да го получават под формата на лекарство, суха тревиста маса или масло. И нека да могат болните сами да избират кой вариант предпочитат, защото ако е лекарство, то лесно може фармацевтичния бизнес да реши да печели от него и да го продава прескъпо, а даже да няма същите ползи. От друга страна някои пациенти биха предпочели да си го вземат, като стандартизирано лекарство от фармацевтична лаборатория. А защо пък да не могат и сами да си го правят? В някои страни е позволено да си гледат до 4 растения и да притежават някакво разумно количество. Какво са 4-и растения, да не са нарколаборатория? Имаш доказана диагноза, имаш рецепта, нека имаш и разрешително да си гледаш. В Италия армията гледа канабис. Със сигурност има вече реализирани практики, не е необходимо да откриваме топлата вода. Най-важното е, че тези страдащи  и измъчени хора имат нужда от помощ, а не от репресия. Най-малко имат нужда от наказателно преследване. Да не забравяме, че всеки може да изпадне в това тежко положение. Може да сте вие, вашите родители, вашето дете. Какво ще правите тогава? Нямате много варианти - ще ходите по съдилищата, ще се инжектирате с легален морфин или други тежки легални лекарства, ще чакате да умрете в мъки или ще бягате в чужбина, където полицията, съда и администрацията се занимават с истински престъпници.

 

А какво мислите за "уличната" марихуана?
 

Оказва се, че ние в България имаме най-тежкото законодателство от всички останали страни в ЕС, но въпреки това водим черната статистика по употреба на наркотици, за разлика от там където е разрешена. И по принцип в страните, където е забранена е така. Вероятно по същата причина, поради която в момента хората не проявяват кой знае какъв интерес към легалните вещества от аптеката.

 

Тук дори за една цигара марихуана те арестуват на улицата, викат подкрепление от още няколко патрулки, започва се едно търсене на свидетели, една дузина полицаи започват да работят върху "престъплението", дознатели, следователи, работници се задействат следвайки стриктно българския закон, за нещо което струва по-малко от бензина на патрулката до районното. А след това следват прокурори, съдии, адвокати, поемни лица, експертизи и т.н. и т.н. Цялата тази претоварена съдебна машина се задвижва и задръства заради една цигара с "тревиста маса" реагираща на канабис и изхарчва едни хиляда, дори хиляди левове за нещо, което струва 10 лева. Това е една симулация на дейност с борба с нещо, което някой е "казал", че е вредно и трябва хората, които го употребяват да бъдат пращани в затвора. Защо в затвора? Откраднали ли са, убили ли са, изнасилили ли са, увредили ли са нечие имущество? Къде е престъплението за да бъдат пращани в затвора, а не в медицинско заведение например, или да дават обществено полезен труд? Дори глоба да е, как така в затвора? Ако не случиш на съдия или защитник, не дай си Боже да имаш предишно провинение или да те хващат за втори път с цигара трева, то шансът да те пратят от 2 до 8 години в затвора е почти сигурен. Законът е категоричен - от 2 до 8 години и най-интересното е, че никъде не се прави разлика в количествата. Дали ще една цигара или цяла оранжерия - законът е един и същ за всички. Съсипват живота на маса почтени хора, които реално не са извършили престъпление спрямо друг човек или обществото.

 

Получих в пощата си доста интересна статистика на български неправителствени организации. В нея данните сочат, че 3 от 4 ареста за наркотици са за марихуана, а 4 от всеки 5 съдебни дела са за количества по-малки от 3 грама. Т.е. излиза, че полицията е открила много лесен вариант за симулиране на борба с наркоразпространението. Приблизително 8% е разкриваемостта на МВР при автокражбите, 50% при изнасилванията, 60% при убийствата и 75% с наркотиците. Това значи, че всеки задържан с 1-2 цигари марихуана им се явява директно разрешен случай на престъпление и в този смисъл, те дори няма нужда да ходят да си губят времето с разследване и да разкриват реални престъпления. Достатъчно е да се разходят в парка или нахълтат на някой купон за да си намерят "престъпници", да реализират статистиката си, получат награди и отчетат дейност.

 

Случайно или не, управниците ни са принизили българската полиция до граничарските кучета - да душат по парковете за запалена трева, вместо да разследват корупцията и друга престъпност. Оставили са ги да работят в мизерия, боси, без компютри и хартията за принтера си я плащат сами. За това и полицаите се чувстват унизени и низвергнати , а недоверието към професионализма на българската полиция у гражданите е под критичния минимум.

 

Нещо повече, България поддържа най-многобройните на глава от населението в целия Европейски съюз МВР, съдии и прокурори. Противно на очакванията за ред и законност, сме номер едно в ЕС и по битова престъпност, и по корупция. В селата полиция на практика няма, хората там са оставени на произвола, а огромна част от извършените престъпления в страната дори не се съобщават на органите на реда. Има нещо сбъркано в цялата работа и то трябва да се промени.

 

Няма ли да се загуби контрола над разпространението по този начин?
 

След като от десетилетия продължаваме да сме на първо място по употреба на наркотици и то сред подрастващи, въпреки сталинските мерки, явно контрола се държи не от държавата, а от мафията. Дрогата не е излизала от училищата, а мафията дори използва учениците за разпространението ѝ, защото са непълнолетни и не получават присъди. Който не вярва, да разпита някой по-зрял ученик.

 

Т.е. няма никакъв контрол, а генерирания приход от дрога отива в офшорки, които в последствие идват да си перат парите с хотели и апартаменти. Тези т.нар. "съвестни инвеститори" с офшорките нямат капацитет да строят фабрики, да инвестират в ИТ компании, да разработват софтуер или друг интелектуален труд. Капацитетът им се свежда единствено до леене на бетон, корупция, съсипване на българската природа и презастрояване.

 

Колко китни места в България съсипаха? Направиха ни треторазрядна туристическа дестинация, обслужването им е под всякаква критика, а хотелите им стоят празни. Една четвърт от жилищата в София също са празни. За кого се строи? За перачниците на мафията. Контролът е на мафията, тясно свързана с партиите от статуквото. По този начин ние захранваме една порочна машина, която корумпира и задушава правосъдието, справедливостта, качеството ни на живот и правото на чиста околна среда и природа.

Дори си създадоха поръчкови паралелен съд и прокуратура. За това ни удариха и нас с Биляна. Попречихме на мафията да си изпере милионите в Младост, актувахме 340 дка общинска земя, спряхме 650 дка незаконни строежи. За това "светнахме" и ни осъдиха на толкова години за искан, но неприет подкуп, каквото и да значи това. А този, който даде и осигури т.нар. подкуп, още преди датата, на която уж сме го били поискали, никой не го закача. И другите по върхушката ги изкараха млади съвестни бизнесмени. Всички замесени в акцията по задържането и набеждаването ни бяха повишени. Главен прокурор, консул, шеф на спецсъда и т.н. Държавата на 8-те джуджета и мафията.

 

Какво ще кажете на тези, които смятат че искате да отворите "кутията на Пандора"?
 

Кутията на Пандора в България от десетилетия не е затваряна. Вижте ни само статистиките в ЕС: най-бедните, най-болните, най-умиращите, най-друсащите, най-корумпираните, най-бедните, с най-висока престъпност, но пък същевременно сме с най-големите в ЕС на глава от населението полиция, съдии, прокурори...

 

Смятам, че всеки трезвен българин е забелязал каква е реалността в България - не е изкривена, а извратена. Истинските престъпници и крадци ни управляват. Обикновените граждани, дали заради цигара марихуана или заради това, че са засегнали интересите на мафията - ги пращат в панделата. Едва ли има хора, които още не са го разбрали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3149 |30.03.2021 Да пуснем кислородните апарати на артистите... имат нужда от препитание . 0| 2905 |30.03.2021 Христо Проданов, БСП: България е лидер по брой починали от Covid-19 и лидер по най-малък дял на ваксинации в Европейския съюз . 15| 3060 |30.03.2021 Павел Вълнев: Сигурен съм, че ще бъдем в следващия парламент . 4| 3730 |29.03.2021 ”Лодката на Свободата“ спря и в Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads