Реклама / Ads
0| 3436 |30.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Георги Ангелов: Да се създаде фонд за отчуждаване на зелени площи в София

.
Източник: БСП-София
Мораториумът за строителство в зелените площи трябва да се върне, докато се намери законодателно решение, смята кандидатът за народен представител Николай Николов.
 

Предлагаме промяна в общия устройствен план и при приемане на националния бюджет и на бюджета на общината да бъде създаден фонд за отчуждаване на частните терени, които са част от зелени площи и зелените клинове в София. Това каза Георги Ангелов, кандидат за народен представител от „БСП за България“ от 23 МИР, по време на среща с граждани в Южния парк, посветена на запазването на зелените площи. В нея участваха Николай Николов, Теодора Овчарова, Нора Дянкова и Ивайло Маринов, които също са кандидати за народни представители от „БСП за България“ от 23 МИР.

 

„Управляващите заложиха крайно недостатъчните 12 млн. лева в бюджета на София за 2020 г. за придобиване на земя, която е частна собственост. Но дори тази сума не беше изразходвана по предназначение, а едва около 7 млн. лева от тях. Тези средства са използвани само за отчуждаване на терени по трасета, които са свързани с изграждане на метростанции“, обясни Ангелов.

 

По думите му другият парадокс е свързан с опазване на зеленината в София. „В общия устройствен план управляващите са заложили възможност да се строи в част от зелените територии. Не говорим за монолитно строителство, а за изграждане на спортни съоръжения, тенис кортове и други. Но това отново е в разрез с разбиранията, че парковете трябва да са изцяло в полза на гражданите и не трябва да има ограждения“, категоричен е социалистът.

 

„Отпадането на мораториума за строителство в зелените площи, които беше със срок 15 години, породи много проблеми“, заяви от своя страна Николай Николов.

 

По думите му един от основните въпроси е защо в продължение на толкова много години Столична община не е решила проблема с частните парцели във всички зелени площи, не само в Южния парк. „За мен най-чистото решение е отчуждаване или изкупуване. Отчуждаването обаче е насилствено, а изкупуването е договорка със собственика или съответната институция“, обясни Николов.

 

„Столична община отпуска за 2021 г. 8 млн. лева за отчуждаване, но тези средства са крайно недостатъчни. Само в Южния парк говорим за 200 млн. лева, което означава, че общината няма как да се справи без помощта на държавата“, категоричен е Николов.

 

Николов заяви, че трябва да се намери законодателно решение на този проблем. „Но докато това стане, мораториумът трябва да се върне“, каза той.

 

„Частните имоти в Южния парк са около 200 и няма яснота какво ще се случи с тях. От години Столична община не успява да се справи с този проблем и сега сме поставени пред реалната възможност в парка да започне да се строи“, заяви Теодора Овчарова.

 

Според нея, това, което може да се направи, е да се увеличи бюджета на Столична община или да се отпуснат пари от държавния бюджет. „Държавата трябва да се включи с помощ – дали ще е с финансови средства, или законодателни промени. Задължително е да се работи не само на ниво Столична община, но и на държавно ниво“, добави тя.

 

„Южният парк да остане такъв, какъвто е“, категорична е Теодора Овчарова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5163 |29.03.2021 Проф. Георги Михайлов: България катастрофира в две направления: ваксинационен календар и смъртност . 0| 3017 |22.03.2021 Георги Свиленски: БСП си е поставила за цел да промени управлението, да отстрани ГЕРБ от властта . 1| 3383 |17.03.2021 Д-р Георги Димов: Към проблемите със Северна Македония се подхожда елементарно . 2| 3138 |16.03.2021 Анна Славова: Дистанционната работа създаде редица проблеми за семействата и учителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads