Реклама / Ads
0| 3586 |20.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Гьоков: Акцията на Борисов за ваксините е див популизъм и кризисен ПР

.
Не подлагам на съмнение и не оспорвам необходимостта от спешното придобиване на ваксини срещу COVID-19. Тази спешност обаче бе моментално осребрена от страна на правителството с послушната помощ на здравните власти. Правителството реши България, наред с останалите държави членки на ЕС, да стане донор в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19 и да участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес по придобиване на ваксини.
 

България плати сума, надхвърляща половин милиард лева в рамките на общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. Срещу тези пари трябва да получим 12-13 милиона ваксини.

 

Много хора ще кажат, че това е нормално, други - че не е. Смятам, че подходът за придобиване на ваксини от страна на българската държава трябваше да е друг.

 

Провалената ваксинацията класира Борисов като най-слабият премиер в Европа, заради невъзможността му да управлява здравната криза.

 

Акцията на премиера Бойко Борисов може да се определи като див популизъм и имитация на кризисен ПР.

 

В края на миналата година зададох на министъра на здравеопазването въпроси:

 

-Обсъждани ли са в рамките на българското правителство и българските здравни власти и извън тях, възможности да бъде създадена българска ваксина против Covid-19?

 

-Водени ли са преговори от страна на българското правителство и българските здравни власти (в т.ч. и с останалите държави членки на ЕС), български научни колективи (или БАН) да бъдат целево финансирани от инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19?

 

-Защо българското правителство не подпомага целенасочено българска научна институция да създаде български продукт в борбата срещу коронавируса?

 

-На фона на огромните средства, които ще се похарчат, разходите за ваксините и в добавка към тях на останалите разходи за логистика и за съхранение, които се предвижда да надхвърлят половин милиард лева, можем ли да очакваме промени в позицията на българското правителство и на българските здравни власти по отношение финансово подпомагане за българска разработка?! Това би било оправдано от всякоя гледна точка, вкл. и морална.

 

Въпросите ми, разбира се, останаха без логични и мотивирани отговори. Като гледам как правителството се провали с управлението на здравната криза и как Борисов се оказа неспособен да се справи с ваксинацията (наистина сме последни в Европа по договорени ваксини и процент ваксинирани, първи по смъртност). Как се правим на интересни и не започваме преговори за руски и китайски ваксини, разбирам, че съм бил прав да искам друг подход при придобиване на ваксини.

 

От пресцентъра на БАН научавам, че е представена разработката на българската ваксина срещу Covid-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки. Т.е. нашите учени от БАН се справят въпреки държавата и отношението на управляващите към българската наука.

 

Гордея се, че по мое предложение и с единодушно решение, Парламентарната група на „БСП за България“, още през март миналата година направи дарение на БАН (за науката и бъдещето) с увереност в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3517 |17.03.2021 Министър-председателят Бойко Борисов и МВР да се погрижат за нормалното провеждане на предизборната кампания . 7| 9891 |14.03.2021 Александър Симов след посещението на Борисов в Рожен: Разрухата, която днес Борисов поправя, е пряко следствие от неговите управления . 7| 11429 |14.03.2021 Отговор на БСП на писмото на премиера Борисов до ЕК . 1| 3348 |13.03.2021 Иван Ченчев, БСП отговори на Борисов: Борисов сравнява живота на хората с цената на едно кафе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads