Реклама / Ads
0| 2905 |30.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Христо Проданов, БСП: България е лидер по брой починали от Covid-19 и лидер по най-малък дял на ваксинации в Европейския съюз

.
”България е лидер по брой починали от Covid-19 и лидер по най-малък дял на ваксинации в Европейския съюз. Като цяло, лидерството на България се изразява в провала на това правителство”, заяви в предаването ”Пресечни точки” по Нова водачът на листата на ”БСП за България” в 23-МИР Христо Проданов.
 

"Здравните и икономическите мерки бяха или твърде закъснели, или твърде неадекватни в посоката, в която трябваше да бъдат използвани. Мерките, които предприе правителството за подпомагане на икономиката, бяха изцяло подчинени на корпоративни интереси, а не бяха подпомогнати хората и малките и средните фирми. "Помощта" на правителството за хората и бизнеса е най-ниският процент спрямо БВП в Европа", поясни Проданов. 

По темата за чуждестранните инвестиции, социалистът се обърна към икономическия министър Лъчезар Борисов: "Говорите много за чуждестранните инвестиции, но годината преди да бъдем приети в ЕС в България са направени 12 млрд. лв. чуждестранни инвестиции - няколко пъти повече от миналата година. Вие ни върнахте в първи клас."

 

"За БСП основният проблем със земеделието е неговата разпокъсаност и неравномерното разпределение на субсидиите.  В момента 100 фамилии, т.нар. "зърнари",  получават големия пай от европейското финансиране. За сметка на тях, хиляди малки ферми и стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, не получават нищо. Поради това те са неконкурентноспособни", коментира Христо Проданов.

По неговите думи около 70% от плодовете и зеленчуците в България са внос, което е недопустимо, при положение че е имало години, в които България е изхранвала няколко нации като България по численост. 

 

"Трябва нов начин на разпределение на земеделските субсидии, така че малките български производители и стопанства да бъдат конкурентни на тяхните европейски колеги. Другото, с което държавата може да помогне - създаване на фонд за създаване на земеделски предприятия, които да преработват и събират продукцията на по-малките производители. Така че те, като съберат по-голямата част от продукцията, да станат по-конкурентноспособни на пазара, тяхната работа да има по-голяма добавена стойност и да задоволява потребностите да по-голяма част от българското население", посочи Проданов.

 

Кандидатът за народен представител от левицата бе категоричен, че държавата е голям длъжник на туризма,  защото не е направила достатъчно да му помогне. 

"Имаше няколко мерки, които правителството предложи в помощ на бранша, които в голямата си част  неизпълнени. Имаше едни 3 млн. лв. за екскурзоводите, които до ден-днешен не са изплатени на хората. От мярката в помощ на туроператорите - 51 млн. лв. обещани, от които от август миналата година досега са изплатени едва 40%. Средствата за ваучерите, приети в Закона за извънредното положение в помощ на туризма - по 250 лв. на човек на първа линия, са напълно неусвоени", обясни Христо Проданов. 

 

Проданов посочи и какво БСП ще промени в управлението на туризма, когато дойде на власт: "Държавата трябва много сериозно трябва да се заеме с туристическия сектор. Най-ниският бюджет  в държавата е на Министерството на туризма, което не съответства на най-големия дял от БВП, който сектора генерира. Защо човек предприема едно туристическо пътуване - да види пещера, да отиде на море, да посети музей - всичко това е публична държавна собственост. За да очаква държавата туристи, които да спят в хотелите, да генерират обороти и да плащат данъци, тя трябва да поддържа своята собственост. В момента държавата е вдигнала ръце от всичко и затова са провалите в този сектор".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3127 |29.03.2021 Цветанов проведе среща с Националното сдружение на кметове на кметства в Република България . 0| 5162 |29.03.2021 Проф. Георги Михайлов: България катастрофира в две направления: ваксинационен календар и смъртност . 20| 3987 |28.03.2021 Ген. Съби Събев: Задължително България трябва да инвестира средства в нова военна техника . 9| 3531 |28.03.2021 Цветан Цветанов и Павел Вълнев: Демократично мислещите хора ще изберат Републиканци за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads