Реклама / Ads
1| 3581 |22.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Ива Ангелкова от Възраждане: Ден на водата или световно лицемерие

.
Ива Ангелкова
„Когато кладенецът пресъхне, ще разберем стойността на водата“ – Бенджамин Франклин
 

От 1993-та година насам, на 22-ри март отбелязваме Световния ден на водата. В този ден обръщаме внимание на проблемите, свързани с водата и устойчивото управление на този жизненоважен ресурс, като насочваме вниманието към 2,2 млрд. души, които живеят  без достъп до питейна вода.

 

Управлението на  водните ресурси и изменението на климата имат неразривна връзка помежду си.  Опустиняването на териториите представлява глобален екологичен проблем, свързан с изменения на почвените характеристики, растителността и климата. Измененията, които се причиняват на екосистемите в следствие на опустиняването, са устойчиви във времето, а процесите са необратими за десетилетия, а понякога и за стотици години. Основният фактор за това е физическата загуба на почва, в следствие на отмиване на горният почвен слой от дъждовете, който е останал незащитен след изсичане на дървета. На територията на България също се наблюдават процеси на опустиняване. В следствие на човешката дейност, промишленото и незаконно изсичане на горите, незаконните строежи, които активират свлачища, процеците се засилват.

 

През изминалата година станахме свидетели на безпрецедентна водна криза в България. Продължителното засушаване и липсата на устойчивост в управлението на водните ресурси източиха редица язовири, а големи градове бяха в очакване на воден режим и бяха на крачка от това да се присъединят към онези 2,2 милиарда души, които нямат достъп до питейна вода. В същото време обаче, все по-чести са наводненията, които предизвикват бедствия и огромни щети.

 

Това се случва въпреки огромния финансов ресурс (500 000 000 лв.), който България е насочила към  МОСВ и „Държавна консолидационна компания” ЕАД – София, отговарящи за управлението на водните ресурси.

 

Фактите говорят за неефективни действия за справяне с проблемите, въпреки множеството планове и програми, написани през годините.

 

Устойчивото управление на водните ресурси е ключово в борбата с изменението на климата:

 

·         Влажните зони поглъщат въглероден диоксид от въздуха. Ефективното опазване на влажните зони ще помогне на България в постигането на целите за въглероден неутралитет, който е така обсъждан през последните месеци.

 

·         Растителността предпазва от наводнения и ерозия. Пълният мораториум върху промишлената сеч за износ и ефективеният контрол върху незаконната, ще спомогнат за овладяването на климатичните промени. Ефективните и всеобхватни програми за залесяване, допълнително ще укрепят свлачищата и ще намалят наводненията и засушаването.

 

·         Съхранение на водата за периоди на засушаване.

 

·         Ефективно използване на отпадъчните води.

 

Новина от края на 2020-та година гласи, че водата, основата на живота на Земята, вече се търгува на американската фондова борса, поради недостига ѝ. Цената ѝ ще варира като тази на петрола, златото и пшеницата. В същото време Световният ден на водата през тази година се отбелязва под надслова „Ценим водата“. Темата поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за хората.

 

 Приближава ли времето, когато войните ще се водят за вода?!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4665 |22.03.2021 Васил Божков: Болните не трябва да умират по стълбите . 0| 3381 |22.03.2021 Доц. Николай Цонков: Хората да бъдат поставени в центъра на развитието на Въоръжените сили . 0| 3611 |22.03.2021 Христо Марашлиев: Спортът да се върне в училището – напълно безплатно за всяко дете . 26| 9677 |23.03.2021 На кои лидери, кандидати за народни представители, имате доверие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads