Реклама / Ads
38| 6505 |05.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

По политиките ще ги познаете: Първи предизборни дебати

.
Политически дебат между парламентарно представените партии в ефира на bTV се случи днес, на старта на предизборната кампания. Какво предлагат на избиателите от ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС отговаряха вицепремиерът Томислав Дончев, Кристиан Вигенин, военния министър Красимир Каракачанов и Йордан Цонев. Четиримата се скараха по някои въпроси. Не липсваха и нападки и обвинения.
 

Пандемия и политика

 

Властта се похвали с добрите решения и постигнатите резултати в борбата с пандемията от COVID-19. Томислав Дончев посочи - страната ни е реагирала с най-леките мерки, а окончателна оценка ще има на края на пандемията, която "дай Боже ще приключи през лятото".

 

"Данните показват, че се справяме", посочи Дончев и изброи не само здравни, но и икономически мерки за пострадалите.

 

"Правителството прави толкова, колкото може. Имаше моменти, в които България беше първа по смъртност в света. Нека крайни оценки има, когато всичко приключи. Имаше мерки, които сякаш бяха по осмотрение на министър-председателя. Може точно на изборите да се окажем в разгара на нова вълна", посочи на свой ред Кристиан Вигенин от БСП. Той бе категоричен по отношение на социално-икономическите мерки - голяма част от тях не са сработили, закъсняли са и на практика са се оказали безсмислени.

 

Координирана политика е имало в началото на пандемията преди година. Тогава е бил постигнат и политически консенсус, смята Йордан Цонев от ДПС. Лятото обаче е било проспано, смята още той.

 

"Здравната система не бе подготвена и затова видяхме тежки последствия - как няма линейки, как болниците са препълнени. Това доведе до усещане, че държавата е неподготвена", посочи Цонев и допълни, че голяма част от условията за кандидатстване за икономическите мерки са били усложнени и достъпът до тях не е бил осъществен.

 

"Намираме се във война. Тази война е на обществото с COVID-19. Още от първия ден на мерките част от политическите сили започнаха да саботират, обяснявайки че правителството налага мерки, за да затвори устите на хората. Че такъв вирус няма. Разпространяваха лъжата за чиповете. Ако като нация не сме единни по този проблем, каквито и мерки да се предложат, те няма да имат ефект", отсечее Каракачанов.

 

Цонев и Дончев се скараха за икономическата мярка 60/40. Според депутатът от ДПС тя е проработила след поправка на Движението, но после формацията сякаш е била избутана, а предложенията са останали нечути.

 

"Марката бе променяна няколко пъти по предложнеие на различните заинтересовани страни. Спасени са 300 хил. работни места. Когато говорим за справянето с пандемията, нека не гвоорим сякаш има утвърден и правилен алгоритъм. Нито една държава не знаше какво да прави при срещата с пандемията. България успя да мине с минимум щети. Има държави в Европа и в света, в които хората дни наред и седмици не можеха да излязат от къщите си", посочи Дончев.

 

"Дезинформацията се развива там, където няма адекватна информация. Един от големите проблеми бе, че информационно се провали стратегията на правителството. Това е и проблемът с ваксинацията. Един от големите провали на правителството е този", категоричен бе Вигенин.

 

Репликата му предизвика реакция у Дончев, който рязко попита - участвали ли са политически сили в тази дезинформация?

 

Каракачанов също не се съгласи - информация имало, бил създаден и щаб.

 

"Всички адекватни предложения трябваше да се приемат, независимо от кого са", посочи на свой ред Каракачанов.

 

От ДПС смятат обаче, че нямало чуваемост. Движението се държало конструктивно, подкрепяло всяка мярка и в първата фаза на пандемията ситуацията е била добра. След това обаче нещата се променили.

 

"Това е големият грях на изпълнителната власт и на парламентарната група на ГЕРБ", смята Цонев.

 

По отношение на ваксините Вигенин бе категоричен - страната ни трябва да търси алтернатива зарази закъснелите доставки. Всяка възможност в този смисъл трябва да бъде изпълзвана, смята социалистът по повод необходимостта от разглеждането на варианти за поръчка на руската ваксина срещу COVID-19. Вигенин не пропусна да спомене и проблемът с отсъствието на Борисов в парламента, което редовно се превръща в повод за раздори межу управляващи и опозиция.

 

"Одобрение на руската ваксина протича в Европейската комисия. Когато това се случи, тя ще има разрешение за използване. България би могла да осигури допълнителни ваксини. Относно нивата на чуваемост и диалога - в тази криза имахме и от едното, и от другото. Политическата класа успя да извади от себе си най-доброто, но имахме и опит за използване на кризата за политически цели", смята Дончев.

 

Законотворчеството и съдебната реформа

 

Наситен със скандали бе мандатът на правителството. През изминалата година обаче обществото сякаш стана свидетел на поредица от спорни законови предложения и маньовъри. Рекорден бе и броят на ветата, наложени от държавния глава Румен Радев. Вицепремиерът Дончев обаче смята, че това не било форма на качествен контрол, а на политически акт.

 

"Господин президентът се позиционира като най-върлия политически противник на кабинета. Има потенциал за увеличаване качеството на законотворческата дейност, да. Разговор трябва да се води и той не трябва да е само и единствено между политиците. Става дума за основните механизми, които правят от държавата ни държава. Диалогът не трябв ада е само в сутрешните блокове и да е в рамките на 2 минути", смята вицепремиерът.

 

"Този парламент постигна дъно, което не бе постигано от никого. Ако е налагано толкова често вето, то е защото по такъв начин се приемаха законите, че можехме само и единствено да се срамуваме. В преходни и заключителни разпоредби се приемат лобистки неща, приемат се закони за два дни. Правителството не се справи. Нямаше да има тези протести, които възникнаха абсолютно спонтанно и естествено. Ситуацията с корупцията продължава да се влошава", посочи Вигенин.

 

Впечатление направи изказването на Йордан Цонев, който сякаш не вижда необходимост от съдебна реформа. Депутатът от ДПС бе категоричен - нека да се даде време на съдебната система, за да покаже дали множеството поправки, направени през последните години, работят.

 

"Питам - какво наложи тези множество критики и поправки, от които побъркахме съдебната система", посочи Цонев, който бе категоричен - при влизането на страната ни в Европейския съюз, не е имало никакви забележки от Брюксел.

 

"Имам опит в седем парламента. Твърдя, че по-лошо законодателство от приетото в този парламент няма от цялата история на Прехода. Не се спазва правилника. Той бе врата в полето. Липсват достатъчно юристи, приемат се закони ad hoc", допълни Цонев.

 

Правосъдната реформа се концентрирала само върху личността на главния прокурор, за съжаление. Това смята вицепремиерът и министър на отбраната, както и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

"Нека не забравяме съда - решенията се бавят. Правосъдието стана скъпо за обикновения гражданин. Ако имаш добър и скъп адвокат, печелиш делото. Затова трябва да има контрол и отговорност на магистратите, които издават съответните актове", посочи Каракачанов.

 

"Мразя, когато по отношение на една сериозна материя не се отнасяме прагматично, а със заклинания. Нужда от подобряване на законотворческия модел има. Ако погледнете числата и данните обаче - има спад на битовата престъпност, на телефонните измами", посочи Дончев. Вчера и прокуатурата се похвали с тази постижения при представянетон а доклада си за 2020 г.

 

"Трябва да се спре с практиката през малките парламентарни групи да се пробутва лобистко законодателство, съгласен съм. Колкото до правосъдието - смятаме, че мерките напоследък по отношение назначаването на спецпрокурора няма да сработят. Трябва да има промени в закона, които да дадат възможност за съдебен контрол над актовете на главния прокурор. КПКОНПИ работи добре в първата фаза, но няма нито един осъден по високите етажи. Ред предложения имаме", посочи Вигенин.

 

Йордан Цонев определи като "излишно правно безумие" фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния. Тя стана факт след промени в НПК и на фона на критики от страна на юристи и становище на Венецианската комисия.

 

"Не мога да приема, че основен двигател на правосъдната реформа могат да са Разградската десница, Христо Иванов... Дайте да дадем време на съдебната власт да покаже дали тези промени ще имат резултат. Дайте време да се успокои работата на съдебната система, защото ние я побъркахме последните години", категорично заяви Цонев.

 

Икономика

 

"България не е получавала допълнителни средства за COVID кризата. Целият апарат направи едно сериозно упражнение и отделихме значителни средства от европейските фондове. Ново финансиране не е постъпвало", посочи Дончев.

 

"В Споразумението за партньорството, което нашето правителството е изпратило до ЕС има унищожителни данни. Правителството да се прибере и да остави нови хора да се грижат", заяви Вигенин.

 

Думите му обаче ядосаха Дончев и той на свой ред запита: Кой показател се е влошил - минималната или средната работна заплата, пенсиите? Кой показател се е влошил?

 

"Продължава да се увеличава разликите между доходите във Видин и София. Парите, които се наливат, не дават резултати. Трябва да си зададете въпросът защо", обясни Вигенин.

 

ДПС и зелената сделка

 

Критиките към Движението за права и свободи е по адрес на Програмата за ускорено развитие чрез зелена икономика. Очаква се големи парични потоци да потекат от Брюксел именно за държавите, които искат да правят зелена политика. Цонев обаче бе категоричен - това не са пари за ДПС, а за ускоряване на икономиката и преминаване във водородната епоха.

 

ВМРО обаче са категорично против зелената сделка, защото според Каракачанов това ще остави много хора без доходи и без работа.

 

"Какво ще направим хората от ТЕЦ-овете? Ще ги обучим за какво? Това е предложение, за да се унищожи България. Приоритетът е българският гражданин, а не някакви приумици от Брюксел", отсече Каракачанов.

 

С него се съгласи и Дончев, който обаче бе по-обран - важно е да се движим с максимална скорост, но да се внимава.

 

Въпрос на Вигенин за постигнатото в сферата на отбраната ядоса Каракачанов. Вицепремиерът пощръкля заади твърденията, че не е направено нищо съществено като реформа.

 

"Двете фрегати ще се правят в българска корабостроителница. за пръв път има договор с който българска фирма ще изработи части. Това нищо ли е? Броят на постъпилите в армията е по-висок за пръв път от този на напусналите. Какви глупости говорите?", отсече Каракачанов.

 

Кратко изложение на политическите приоритети на партиите:

 

Дончев, ГЕРБ: Върховният въпрос е да се възстанови нормалния политически диалог, защото той е в режим само на истерии. Така не се вземат правилни решения. За мен е важно да служа на държавата и обществото. Но най-важно е да се надгради в системата на образованието.

 

Вигенин, БСП: Редица реформи трябва да се релизират. Сериозни реформи в образованието, в съдебната система. Сериозни ангажименти са това. Ще продължа да се боря и за гражданите на Ямболска област да имат новата болница, чиста питейна вода, добри пътища.

 

Цонев, ДПС: Страната да приеме изпълнява Програма за ускорено икономическо развитие, основана на зелените технологии. Да спрем омразата, разделението и агресията, да рестартираме държавността и да възстановим диалога.

 

Каракананов, ВМРО: Групата на ВМРО ще продължи политиката на увеличение на доходите. Успяхме да постигнем 300 лева минимална пенсия. Целта ни е да се достигнат 700. Недопускане на никакви джендър идеологии и ясна гаранция че Република Северна Македония няма да влезе в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3929 |02.03.2021 Нинова пред водачите на БСП: Можем да дадем на хората промяната и сигурността, които искат . 5| 5877 |02.03.2021 Окончателно: ВКС потвърди регистрацията на партията на Божков . 3| 7253 |01.03.2021 Десислав Тасков, БСП: Оттеглям се от листата за народен представител . 9| 4796 |01.03.2021 Цветан Цветанов: Републиканци за България има потенциал да постигне два депутатски мандата във Великотърновски избирателен район

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads