Реклама / Ads
29| 5115 |31.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

”АЛФА РИСЪРЧ”, ”ГАЛЪП”, ”ТРЕНД”: Оспорван финал за първото и третото място на изборите

.
Прогнозни резултати
Изборите за Народно събрание на 2 април продължават да крият неизвестни и до днес. По данни на три от големите социологически агнеции ПП-ДБ и ГЕРБ са с изравнени позиции. Това показват проучванията през седмицта на агенциите ”Алфа Рисърч”, ”Галъп” и ”Тренд”.
 

Коалицията ГЕРБ-СДС е с крехка преднина преднина пред ПП-ДБ според изследването на "Алфа Рисърч". Водената от Бойко Борисов формация има подкрепата на 25.9% от избирателите, които със сигурност ще гласуват, а коалицията на ПП и ДБ получава 25.4%, показва анкетата. От "Галъп", в изследване за БНР, твърдят обратното - 26.9% взима ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС остава втора с 26.5%. Разликата между двете изследвания е пренебрежимо малка и крайният резултат ще бъде предрешен от мобилизацията на избирателите на 2 април.

 

И двете агенции предвиждат, че в следващия парламент вероятно ще влязат до 5 политически сили. Освен първите две, тук влизат ДПС, "Възраждане" и БСП.

 

Оспорвана е и битката между третия и четвъртия. Според "Алфа Рисърч" ДПС и "Възраждане" имат съответно 13.8 и 13.6%, а "Галъп" им дава 13.3% и 13%. Тук решаваща роля ще изиграят гласоподавателите от чужбина, където и двете партии имат силно влияние. От "Алфа Рисърч" подчертават, че кампанията е показала ясна тенденция на ръст в подкрепата за "Възраждане". Националистическата партия привлича както разочаровани от сходни формации, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство, обясняват социолозите.

БСП остава пета с 8.2% (според "Алфа Рисърч") или 7.2% (според "Галъп").


"Галъп", прогнозира, че победителят в изборите ще се реши на финалната права с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са размествания и в битката за третото място.

 

Очертава се пореден вот с ниска избирателна активност. Според "Алфа Рисърч" само 39% са категорични, че ще упражнят правото си на глас. "Галъп" дава близка прогноза - 40.1 на сто. В "Партията на негласуващите" са се обозначили почти половината анкетирани - 49% са категорични, че няма да участват в тези избори.

 

Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите, коментират от "Алфа Рисърч". Много по-сериозен фактор се очертава растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване.


Според "ТРЕНД" три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

 

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС с 26.4% от гласуващите и „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 26.1% от гласуващите)се запазва. 

 

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%). "Припомняме, че проучванията, които провеждаме се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза", уточняват социолозите. БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите.

 

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите.

 

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори. 48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3114 |30.03.2023 На среща по инициатива на браншовите асоциации в аграрния сектор „ЛЕВИЦАТА!“ изложи основните параметри на политиките си за развитие на бранша . 2| 3105 |30.03.2023 Книгата на каузите на ПП-ДБ събра посланията за по-добър живот на още граждански движения . 4| 3106 |30.03.2023 Като символ на мира „ЛЕВИЦАТА!“ пусна 14 бели гълъба в небето на Пловдив - ЗА мир, ЗА разбирателство, ЗА спокойствие и просперитет за България и българите . 0| 2988 |30.03.2023 Без бюрократични спънки и ударно повишаване на средствата за туризъм поискаха от ЛЕВИЦАТА!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads