Реклама / Ads
1| 3121 |20.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Мая Манлова: Всички в следващия парламент трябва да поемем отговорност за ефективна реформа в здравеопазването

.
Източник: "ЛЕВИЦАТА!"
„Разрешаването на проблемите на медицинските специалисти е възможно, стига да има воля и усилия в тази посока. Трябва да има сериозна реформа, която да превърне тези търговски дружества в лечебни заведения, в друг тип струкури, които да се финансират на друг принцип от държавния или общинския бюджет или от целеви вноски.", категорична е Мая Манолова.
 

Тя подкрепи днес медицинските специалисти, които за пореден път публично заявиха своите искания и проблеми. „Те работят при много тежки условия и са с безобразно ниско заплащане, а властта от години остава глуха.", заяви тя.

 

Още като омбудсман и след това като председател на гражданска платформа, Мая Манолова подкрепя тяхната справедлива борба за регламентиране на условията на труд, достойно възнаграждение, купони за храна и намаляване на работното време в интензивните отделения.

 


.

Според нея, устойностяването на труда на медицинските сестри трябва да е заложено в клиничните пътеки - така, както са сметнати лекарския труд, лекарствата, консумативите и други. Трябва да се предприемат спешни действия и за спасяване на общинските болници. Много от тях са пред колапс.

 

Тя добави, че след 5 години съвместна борба с бранша на медицинските сестри и специалисти, проблемите в сектора още не са намерили решение и не са били на дневен ред за управляващите още от 2019 г.

 

Според нея, виновници за задълбочаващия се проблем са хората, които са били на различни позиции в няколко парламента, включително в управляващата коалиция, или са били мнозинство в парламента, но никой не е показал воля за решаване на задълбочаващите се проблеми в здравеопазването.


.

Тя подчерта, че от 2019 броят на медицинските сестри чувствително е намалял и е паднал до 23 000. Има сериозен недостиг на кадри, които излизат и от учебните заведения. Друго сериозно предизвикателство е как да бъдат стимулирани и задържани медицинските специалисти в България.

 

„ЛЕВИЦАТА!" се ангажира с изработването, внасянето и приемането на законопроект, който ще решат незабавно тези проблеми. Законът трябва да се подготви съвместно със съсловните организации като гаранция, че ще е ефективен и ще разреши трайно проблемите в сектора. Според Мая Манолова, хората на терен познават по-добре от всеки друг проблемите и механизмите за разрешаването им.

 

Тя изрази надеждата, че след 2-ри април ще има редовен кабинет, който да поеме отговорност и да започне сериозна и компетентна работа по тези реформи.

 

„Трябва да има парламентарно мнозинство, което да излъчи компетентен здравен министър, а парламентарния контрол дава възможност на всички, които не управляват, но са в парламента, не само да задават въпроси, но и да поставят задачи.", категорична е Мая Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2985 |19.03.2023 България няма нужда от спасител, има нужда от всички нас . 11| 3510 |12.03.2023 В следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!“ ще внесе законопроект, с който да се забрани изграждането на соларни и ветропаркове върху плодородни земи . 7| 3403 |12.03.2023 Георги Кадиев: В Следващия парламент„ЛЕВИЦАТА!” ще направи закон за работа на„Марица Изток”, закон за ограничаване на надценките на хранителните продукти и закон за свръхоблагането в секторите, в които има свръхпечалби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads