Реклама / Ads
11| 3109 |12.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

В следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!“ ще внесе законопроект, с който да се забрани изграждането на соларни и ветропаркове върху плодородни земи

.
Източник: "ЛЕВИЦАТА1"
Днес Мая Манолова и представители на „ЛЕВИЦАТА!" се срещнаха със земеделските производители от Ветрино и Вълчи дол.

Хората в областта са притеснени от изграждането на огромен ветропарк с над 74 броя перки с височина над 200 метра в землищата на Ветрино и Вълчи дол. Те имат горчив опит от ветропарка в съседна община, въпреки че е значително по-малък.

 

Изграждането на този мегапроект биунищожил възможностите за земеделско производство, промяна в местообитанието на птици и животни и ще се отрази пагубно на цената на земеделската земя в този регион.

 


След проведените разговори стана ясно, че възможностите за противодействие и правна защита са изчерпани. „Неразбираемо е как така с лека ръка общински съветници вземат решения за промяна на предназначението на земеделски земи.", заяви Мая Манолова. В следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!" ще внесе законодателно предложение за забрана на изграждане на соларни и ветропаркове върху плодородни български земи от първа до шеста категория.

 


„Аз смятам, че хората от тези две общини няма да допуснат този мегапроект, който ще съсипе земеделието и поминъка на местното население, но предстои тежка битка, в която „ЛЕВИЦАТА!" ще е до хората и ще се противопоставя с всички възможни средства.

 

България се е превърнала в място, в което икономически силните и по места, и на централно ниво, се толерират за сметка на хората. Опъва се чадър върху възможностите за свръхпечалби и тези фирми ще изкарат милиони на гърба и препитанието на хората от Ветрино и от Вълчи дол.", категорична е Мая Манолова.

 


Тя допълни, че има редица „галени" корпорации в България в различни сектори, в които има свръхпечалби – в търговията с храни, с ток, фармацефтичните компании, банките, телекомите. В тези сектори трябва да бъде сложена яснарегулация и от „ЛЕВИЦАТА!" са готови със законопроекти.

 

На първо място е облагането с данъци на свръхпечалбите на корпорации със свръхпечалби.От коалицията искат тези печалби да бъдат насочвани към съответни фондове. „Свръхпечалбите на търговските вериги, на които ние сме обявили, че ще сложим вериги на цените, тъй като те задушават българските производители, ще бъдат пренасочвани към фонд „Солидарност", от който нуждаещите се български домакинства ще получават ваучери за храна.

 

По време на четворната коалиция България се оказа единствената държава без подкрепа за домакинствата. Ние ще поправим тази несправедливост.", каза Мая Манолова.

 


От „ЛЕВИЦАТА!" са готови с цялостна програма срещу спрекулата, която включва 5 % таван на надценката на 10 основни храни, облагане на свръхпечалбите и прозрачни договори , които да не унищожават българските производители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2964 |12.03.2023 Георги Кадиев: В Следващия парламент„ЛЕВИЦАТА!” ще направи закон за работа на„Марица Изток”, закон за ограничаване на надценките на хранителните продукти и закон за свръхоблагането в секторите, в които има свръхпечалби . 1| 2989 |12.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ представи листата си в Добрич за предстоящия парламентарен вот, водена от невролога д-р Николай Бекяров . 1| 2873 |11.03.2023 Пред кандидати на „ЛЕВИЦАТА!“ във Варна земеделски производители алармираха за съсипвани от ВЕИ-та обработваеми земи . 0| 2933 |10.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ представи листата си за парламентарните избори в Търговище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads