Реклама / Ads
0| 3052 |02.03.2023 НОВИНИ

Станислав Младенов: МИР да оптимизира процеса по договориране на процедурата за дигитализация

.
Министерството на иновациите и растежа трябва да оптимизира процеса по договориране на процедурата за дигитализация. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов. Той поясни, че по тази процедура има класирани над 1500 участници, които ще получат финансиране, а в резервния списък стоят още близо 5500.
 

"Интересът към така наречената ваучерна схема за дигитализация беше огромен. Близо 8000 проекта бяха подадени, обясни той. - Процедурата целеше внедряване на информационни и комуникационни решения в българските предприятия. Истината е, че експертите в Министерството на иновациите и растежа свършиха отлична работа, а колегите им в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспорсобност" успяха много бързо да оценят всички кандидати. Нямаше никакво разминаване в точкуването и всичко се случи прозрачно, бързо и честно".

 

Станислав Младенов обаче обясни, че в момента има голямо забавяне на целия процес, което идва от факта, че получаването на документи трябва да стане по електронен път. "Одобрените кандидати са получили оценката си за около 3 месеца, а вече над два месеца на могат да сключат договори по процедурата за технологична модернизация, защото ги бави, например Главна инспекция по труда, Министерство на правосъдието, общините..., коментира той. - Това са чисто административни спънки.

 

И е редно експертите в Министерство на иновациите и растежа да предприемат мерки в посока оптимизация на процеса по договориране. Може би добро решение ще е да се въведе хибриден начин на предоставяне на документи. Бенефициентите да могат да подават документите си и на хартия, а не да чакат служебна проверка от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособрост". При старите процедури по ОПИК бенефициентите сами си подаваха документите и договорите тогава се сключваха в рамките на месец".

 

Икономическият експерт на БСП - София добави, че в момента има нова ситуация, тъй като трябва да бъдат сключени около 1500 договора с избраните бенефициенти и се налага да бъде намерено добро решение, за да не се проточи тази дейност месеци наред. "Добре е да бъде дадена възможност на бенефициентите да си избират дали сами да си подадат документите на хартия и Министерство на иновациите и растежа да им направи електронна проверка или да го подадат по електронен път и да чакат по-дълго време. "Подписването на около 950 договора по "Технологична модернизация" досега отнемаше над два месеца. Какво да очакваме за 1500, попита риторично Станислав Младенов. - Затова оптимизацията е наложителна".

 

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София коментира и отворената вече за кандидатстване процедура за внедряване на възобновяеми енергийни източници и системи за съхранение на енергия в предприятията. "Очакванията бяха тя да протече при изключително голям интерес. Към днешна дата обаче такова нещо не се забелязва, коментира той. - Причината е, че в самата процедура е заложено задължително инсталиране на така наречените батерии или системи за съхранение на енергия, които трябва да резервират 100% от цялата инсталирана мощност. Това изключително много оскъпява самите проекти и намалява рентабилността им с 45-50%. В един момент се оказва, че тъй като интензитетът на безвъзмездната финансова помощ е 50%, всъщност помощта е за батерии, а не за възобновяеми енергийни източници.

 

Чисто математическите модели показват, че ценовите предложения само за изграждане на фотоволтаици ще доведат до абсолютно същите разходи за предприятията, колкото инвестициите в тези проекти, независимо че им връщат 50%. Тоест помощта отива само за батерии. Това сериозно намалява интереса от страна на предприятията, които в момента трябва да се справят с кризата и да оцеляват".

 

Според Станислав Младенов тази процедура няма да се провали, но няма да премине при голям интерес. "Очакванията бяха да има до 5000 кандидати, но реално повече от 2000 едва ли ще се съберат. При това бюджетите на проектите в никакъв случай няма да бъдат изпълнени на максимум", завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3149 |14.02.2023 Станислав Владимиров: Токсичността на БСП е проблемът в последните години . 0| 3191 |25.01.2023 Станислав Младенов: Добра новина е, че държавата полага усилия да осигури още средства за технологична модернизация . 0| 2942 |11.01.2023 Станислав Младенов: Има начин да бъдат спестени средства и време по процедурата за технологична модернизация в семейните предприятия . 0| 3025 |06.01.2023 Станислав Младенов: Държавата трябва да осигури допълнително финансиране по процедурата за ”Технологична модернизация”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads