Реклама / Ads
0| 2944 |11.01.2023 НОВИНИ

Станислав Младенов: Има начин да бъдат спестени средства и време по процедурата за технологична модернизация в семейните предприятия

.
Станислав Младенов
Има практичен и лесен начин да бъдат спестени средства и време на малкия и среден бизнес по процедурата за технологична модернизация в семейни предприятия. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов.
 

Според Станислав Младенов, изключително далновидно решение би било средствата в размер на 117,5 млн. лв. по тази програма, която е планирана за второто тримесечие на 2023-та година, да бъдат разпределени на кандидатите, отговарящи на критериите за семейна фирма и останали сред резервите при класирането по програмата за технологична модернизация. 
 
"Участниците в процедурите за технологична модернизация в семейните фирми няма да бъдат кой знае колко по-различни от тези, които се включиха във вече направения подбор. Много голяма част от фирмите, които участваха, отговарят на критериите за семейна фирма, тъй като малкият и среден бизнес често е семеен бизнес, коментира Станислав Младенов. - Ако бъде взето подобно решение, изключително бързо средствата ще бъдат разпределени и ще стигнат до крайните бенефициенти. Така няма да се загуби инвестиционната стъпка. Държавата ще е свършила отлична и полезна работа и ще бъдат удовлетворени интересите на малките и средни производители. Също така няма да е необходимо бизнесът да инвестира в изработването на нови проекти и ще му бъдат спестени около 7-8 месеца, които отиват в процедури". 
 
Подобно решение може да бъде взето от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. "Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", която се справи изключително бързо с процедурата с технологична модернизация, сега може да направи същото и с новата програма, коментира Станислав Младенов. - Нямам съмнение, че ще го направи, тъй като досега тази дирекция не веднъж доказа, че работи изключително добре. Просто това би било поредното й отлично решение".
 
Станислав Младенов добави, че вече има създадена подобна практика за трансфериране на средства. "На 30 декември следобед Министерство на енергетиката излезе с решение всички предприятия, които отговарят на критериите за допустимост и са включени в резервния списък на Норвежката програма по процедурата за обновяване на уличното осветление да станат целеви бенефициенти по Плана за възстановяване и устойчивост. Единствено трябва да обновят проектните си предложения и директно ще получат финансиране. Това е изключително далновидно решение, което позволява без да бъдат правени допълнителни разходи и да бъде губено време, бенефициентите да получат финансиране", завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3025 |06.01.2023 Станислав Младенов: Държавата трябва да осигури допълнително финансиране по процедурата за ”Технологична модернизация” . 2| 2968 |20.12.2022 БСП ще търси начин да сезира КС за предоставянето на оръжие на Украйна . 0| 2911 |19.12.2022 ЕК: Незаконното осиновяване и принудителните бракове се добавят като един от начините за трафик на хора . 0| 2877 |19.12.2022 БЛС с предложение от какво да зависи заплатата на начинаещия лекар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads