Реклама / Ads
0| 3009 |04.02.2022 НОВИНИ

Станислав Младенов: Кабинетът даде ясен знак за бързи реформи и действия по Плана за възстановяване

.
Станислав Младенов
Изпълнението на ПВУ трябва да започне с процедурите за подпомагане на българската индустрия с повече безвъзмездни финансови средства, казва експертът на БСП в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание.
 

Новото правителство даде ясен знак, че ще се опита да навакса забавянето по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), което беше регистрирано в следствие на политическата криза през миналата година. Това заяви Станислав Младенов, експерт в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание и на Съвета по икономика в БСП.

 

"При представянето на Държавния бюджет за 2022 година в Комисията по въпросите на Европейския съюз стана ясно, че са заложени разходи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 1,3 милиарда лева, каза той. - А практическото му изпълнение ще започне през лятото. Според регламента на Европейския съюз, плановете, които не са приети до края на миналата година, нямат право на авансови плащания. Затова остава вариантът плащанията да бъдат два пъти годишно - на шестмесечие - в средата и в края на годината. Тези средства са за реформи и за постигане на цели. А първите проекти, които ще стартират у нас, са свързани с икономическата трансформация на страната и за технологична модернизация. Намеренията за действие са много амбициозни и са заявка на новото правителство за сериозни реформи и бързо изпълнение на ПВУ".

 

Експертът на БСП по иновации и конкурентоспособност адмирира желанието на новото правителство за бързи реформи във всяка една от сферите, заложени в ПВУ, след като бъде приет Националният бюджет за 2022 година. "Сигурен съм, че Кабинетът ще обърне сериозно внимание на българската индустрия и ще я подпомогне с повече безвъзмездни финансови средства, добави Станислав Младенов. - Хубаво е, че в ПВУ са заложени много такива процедури. Изпълнението му задължително трябва да започне с тях. Защото те ще дадат позитивен икономически резултат и ще имат пряко отражение върху брутния вътрешен продукт на страната и заетостта. А знаем, че правителството вече заяви очаквания за много висок икономически растеж през тази година. Това е един от начините за постигането му".

 

Станислав Младенов добави, че добро впечатление за работата на новото правителство прави и решителността му да създаде законова нормативна рамка, по която ще бъдат изпълнявани дейностите на ПВУ. "Националната система за управление и контрол (НСУК) ще позволи всяка една процедура по ПВУ да стартира бързо и лесно, коментира той. - Когато имаме нормативна рамка и подписано споразумение за партньорство, можем да стартираме процедури с предварително изпълнение. Това ще скъси значително процеса по сключване на договори и по изплащане на помощи. Тоест, веднага ще се влеят пари в българската икономика".

 

Експертът на БСП каза още, че има три ключови проекта за държавата, които трябва да бъдат локомотивите на новата индустриална революция в България. "Първият е свързан с технологичната модернизация, вторият е развитието на индустриалните зони, а третият - внедряването на възобновяемите енергийни източници за собствени нужди в предприятията. Това са ключовите проекти, които трябва да концентрират вниманието ни и да положим усилия, за да съживим българската икономика", завърши Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3235 |04.02.2022 Проф. Младенов: Дефицитът в Спешна помощ пречи да се работи с повече пациенти . 4| 2903 |02.02.2022 Кабинетът „Петков“ обсъжда помощ към общините за тока и дали харчат бюджетите си прозрачно . 5| 4571 |27.01.2022 Станислав Тодоров е предложението на ПП за шеф на КЕВР . 0| 3024 |15.12.2021 Станислав Младенов: Работата в аванс по Плана за възстановяване ще позволи да го стартираме по-лесно и бързо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads