Реклама / Ads
1| 3059 |29.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Татяна Дончева: Чрез съдебната реформа трябва да дадем законови възможности за отстраняване на главния прокурор

.
Интервю на Татяна Дончева от "Левицата!"
 

Няколко социологически агенции вече прогнозираха, че ЛЕВИЦАТА! е в парламента. Какво ви показаха срещите по време на кампанията?

 

Смятам, че всички емпирични признаци за влизане на ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент са налице. ЛЕВИЦАТА! се появи в последния момент на старта на предизборната кампания. Много хора смятаха, че старта на формацията ще бъде отложен във времето и бяха изненадани. Мисля обаче, че представянето ни до тук може да покаже на хората в левия спектър, че ЛЕВИЦАТА! е в парламента и ще разбърка сметките на няколко групи играчи.

 

Задкулисните играчи правят комбинации ГЕРБ, БСП и ДПС, докато чуждите посолства ще се опитат да направят някаква комбинация между ГЕРБ, ПП и ДБ. Дали ще удържат колегите на външния напор е една въпросителна, защото външните фактори рядко се интересуват какво политическо бъдеще се очертава за формацията, която натискат за някакви действия.

 

Историята е показала, че обикновено тези външни фактори използват максимума от тези формации, след което ги захврълят и минават към следващия си фаворит, който може да им свърши работа.

 

Какво да очакваме?

 

Видяхте, че имаше един фаворит в лицето на „Продължаваме промяната“ за миналите избори. Сега обаче в доклада на Държавния департамент на САЩ има специална страница, и то от първите, в които пише за незаконните арести на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Това трябва да се разчете като реверанс за ГЕРБ, който се появява в предизборен период и е доста грубо внушение и доста груба намеса във вътрешнополитическия живот на България.

 

Аз обаче смятам, че те няма да успеят да ги реставрират, защото има прекалено много хора в България, които пострадаха от ГЕРБ и които са напълно наясно какво донесе на страната ни политическия и икономическия модел „ГЕРБ“.

 

Същевременно обаче американците са достатъчно двусмислени и са си оставили вратички, за да натискат и „Продължаваме промяната“ за една обща коалиция. Това, което тях ги интересува е поведението на българското правителство по отношение на войната Украйна-Русия. И те дават всичко, за да могат да си осигурят такива политически решения на бадещото българско държавно ръководство, каквито те са поръчали и в момент, в който те са поръчали.

Влизането на ЛЕВИЦАТА! в парламента какво ще даде за така необходимите реформи в съдебната система? Ако вие натежите на баланса на везните може да се стигне до приемането на поправките.

 

За нас въпросът трябва да се стартира с промени в Конституцията. В край на сметка, ако е нужно за Плана за възстановяване и устойчивост и има срокове, които трябва да бъдат спазени за получавена на средствата по него, то тогава ние ще подкрепим нужните промени. Но нашето дълбоко убеждение е, че те няма да доведат до никаква съществена промяна в системата.

 

Всички в страната вече имат дълбокото убеждение, че трябва да има промяна в съдебната системата. В момента промените са написани са така хилаво, защото се счита, че не може да се събере конституционно мнозинство. Това е някакъв разказ с неочакван край, излишно упражнение. Според нас промяна в Конституцията в главата Съдебна власт трябва да има и по-точно да е свързана с това какво да е мястото на прокуратурата в съдебната система. Нужно е да се пипнат и прередактират функциите и компетенциите на прокуратурата. Да се формулират по друг начин отношенията в самата прокуратура и да се премахне възможността горните прокурорски нива да диктуват на долните решенията по същество на делата. Това го има при съда, когато горна инстанция може да ти отмени акта, да го потвърди или да го измени, но не може да ти нареди какво ти трябва да приемеш. Това трябва да стане и в прокуратурата.

 

Също може да се мисли и по отношение на мандата на главния прокурор, защото трябва все пак да се създаде някаква нормативна база, за да може да отстраниш главния прокурор. Не е необходимо и достатъчно само да намаляваме едни мнозинства, които могат утре да се обърнат в напълно погрешната посока. Трябва да бъдат дадени законови възможности за отстраняване на главния прокурор.

 

Как може да стане това?

 

Да се въведе мандатност на главния прокурор от 4 години с възможност за продължаване за още четири, което е горе-долу като сега – 7 години мандат. Но това ще даде възможност по средата на периода да се направи една преценка и не задължително да има преизбиране. Трябва да имаме някакво нормативно основание за това, което правим, а не просто някой министър на правосъдието да се закача с главния прокурор и да му говори „Подай си оставката, подай си оставката!“.

 

Това е по-лекият вариант от промени в Конституцията, защото може да се направи от обикновено Народно събрание. Пречка да стане това са позициите на ГЕРБ и ДПС, които имат сериозни лобита в съдебната власт, създавани повече от 20 години. Те имат хора, разположени във всички нива на йерархията в съдебната система, които те считат, че ще ги бранят от посегателствата. Но нещата вече са различни, защото всичко, което тръгваме да решаваме с Европейския съюз – Шенген, Еврозоната и т.н., срещат един аргумент, който буквално дежурно вече ни се слага. Казват ни: „Вие нямате върховенство на закона, а главният прокурор е безконтролен?“. Докато се браним и нямаме върховенство на закона, ще стоим извън Шенген и Еврозоната. Ние можем да го направим това, защото работим много отдавна по темата, повече от 10 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2903 |29.03.2023 Валери Жаблянов събра четири общини на дискусия за бъдещето и развитието на Северозапада . 0| 3072 |29.03.2023 Владимир Маринов: За мен политиката преди всичко е отговорност! . 1| 3581 |28.03.2023 КСБ проведе среща с „Продължаваме промяната“ . 0| 2970 |28.03.2023 Николай Милков: 737 са избирателните секции в 61 държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads