Реклама / Ads
0| 9442 |08.12.2015 АРТ ДЖУНГЛА

43-ият Софийски международен панаир на книгата беше открит в НДК

.
Тази вечер Дворецът ще свети в цветовете на Испания и Португалия, чиято литература е на фокус на събитието. Днес в Националния дворец на културата бе открито 43-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Форумът, който ще продължи до 13-ти декември на територията на Двореца, се организира ежегодно от Асоциация Българска книга и негов традиционен домакин е НДК.
 
Между 8 и 13 декември посетителите на най-големия книжен форум в България ще видят над 200 изложители от страната и чужбина, разположени на етажи от 1-ви до 4-ти в Двореца. За пореден път НДК е домакин на най-престижното място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти. За трета поредна година на територията на Двореца се провежда и най-новият, вълнуващ литературен форум в България - Софийският международен литературен фестивал. Софийският международен панаир на книгата раздава и едни от  най-престижните награди в книгоиздателския бранш - „Златен лъв.

 

„Четящ човек е една от най-големите титли, които можеш да получиш”. С тези думи директорът на НДК Мирослав Боршош, в качеството си на домакин, откри панаира. Той благодари на издателите за своеобразния подаръка – да изпълнят с книги Двореца на рождения му ден. “С всяка прочетена книга ние се раждаме отново и отново - в светове, където може би не е възможно иначе да съществуваме”, каза още Боршош и допълни: “За нас е изключителна чест да бъдем партньори на АБК и на българските издатели, и заедно със Столична община, да подкрепим отново тяхната кауза”.

 

По повод началото на събитието, тази вечер Дворецът ще бъде осветен в цветовете на испанското и португалско знаме – в чест на Иберийския полуостров, който е акцент на панаира тази година, съобщи още Боршош и цитира Еразъм Ротердамски, според когото “родината ти е там, където е библиотеката ти”. В заключение директорът на Двореца пожела на всички участници и посетители “Добре дошли и приятно четене”.

 

На официалната церемония присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, Енрике Мота - вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели, Н. Пр. Хосе Луис Висенте - посланик на Кралство Испания в България, Н.Пр. Луис Фераш - посланик на Кралство Португалия в България, г-н Хавиер Валдивелсо - директор на Институт Сервантес и г-н Франсишку Назарет - директор на Институт Камойнш и др. Специален гост на форума е изключително популярният испански писател Хосе Карлос Сомоса. Началото на откриването беше дадено с изпълнения на Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов.

 

„В навечерието на най-светлите празници отново имаме възможност да се срещнем с най-хубавите книги и най-новите произведения, които българските писатели и издатели са приготвили за вас. Благодаря на НДК и лично на неговия директор за страхотното партньорство и възможности, които се отварят за нас, за новите пространства - Клуб Перото и ДНК, където ще се случат най-интересните събития. Благодарим на Столична община за подкрепата и финансирането, на Министерство на културата, на Институт Сервантес и Институт Камойнш в София”, каза председателят на УС на Асоциация „Българска книга” Веселин Тодоров.

 

„Идва Коледа, време е за подаръци! И какъв по-хубав подарък от една прекрасна книга. 2015-а беше годината на книгата за София. Специално искам да поздравя г-н Боршош, за да продължите да правите от НДК истинско място за култура. Аз вярвам, че в дигиталния век, хората продължават да четат и да ценят писаното слово”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

В рамките на шестте дни на фестивала на територията на НДК ще се проведат над 80 събития - представяния на книги, срещи с автори на сцената и на щандовете на издателите, в литературен клуб “Перото”, ДНК и др. Другият акцент е силното участие в международната секция на панаира. На традиционния етаж, посветен на световната литература, отново ще звучи смесица от различни езици. Ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавския север, Русия и Иран. На националните щандове ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

 

Фокус на тазгодишното издание ще бъде Иберийският полуостров. В Мраморното фоайе на НДК публиката ще има възможността да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия, а също с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски и прес кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5680 |15.08.2015 Международен фестивал на влашката песен в Брегово . 0| 4996 |09.12.2014 Панаир на книгата започва. На фокус е Румъния . 0| 5549 |02.12.2014 Панаирът на книгата тръгва от театър „Българска армия" . 2| 7077 |23.11.2014 Хасан и Ибрахим с ново отличие от международен конкурс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads