Реклама / Ads
0| 7559 |12.03.2011 АРТ ДЖУНГЛА

50 коня мерят сили в кушията на Тодоровден

.
На 12 март (събота) ще бъде отбелязан най-вълнуващият празник в календара на Българска федерация по конен спорт, клубовете и базите по конен спорт, професионално ангажираните и любителите на спорта – Тодоровден.
 
Разнообразни и атрактивни събития ще бъдат организирани по повод празника в цялата страна, за да се уважат народните поверия, свързани със здравето на конете. Приготвянето на обредни хлябове под формата на конче или подкова, както и организирането на кушии (надбягвания) за демонстриране на качествата и уменията на коня са част от народните ритуали за празника, съобщи БГНЕС.

На Тодоровден в столицата ще се проведе открит турнир по прескачане на препятствия на закрития манеж на КСБ „Хан Аспарух“, в който се очаква да вземат участие над 50 коня. Турнирът ще включва два паркура – на 80 и 120 см., както и атрактивно надскачане. Валентина Войкова ще бъде водеща на събитията на конна база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище, които ще започнат в 11:00 часа с демонстрация на хармонията между кон и ездач под музикален съпровод и ще продължат с представяне на най-малките ездачи от Пони клуба, прескачане на препятствия – 1 паркур, надскачане и демонстрация на дресура на фризийски кон.

В Банкя се организира празнична програма с тържествен водосвет, състезание по гладко надпрепускане, народна кушия, изпълнения на народни песни и хора. Традиционно разнообразни ще бъдат и събитията в Шумен, където още в петък ще започне отбелязването на празника с шествие до сградата на общината в 17:00 часа. Кметът на града и официални лица от общинската администрация ще посрещат представители на клубовете по конен спорт, които ще им поднесат купа и ще представят успехите на състезателите от града.

На самия Тодоровден от 10:00 часа ще се проведат демонстративни гладки бягания на хиподрума, а половин час по-късно започва дефиле и представяне на състезателите, прескачане на препятствия в 3 паркура и традиционни надскачания на закрития манеж. Всички гости ще имат възможност да се повозят на файтон, а децата – да яздят пони. С тържествен водосвет, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий ще започнат тържествата в центъра на с. Арбанаси в 11:00 часа. Забавна програма, парад на конете и избор на най-гиздав кон и ездач ще са част от събитията там.

Състезание по прескачане на препятствия ще се организира и от клуб „Константин и Елена“ в с. Константин, обл. Велико Търново. Конната база при Тракийския университет в Стара Загора ще бъде домакин на първото официално състезание за годината в града точно на Тодоровден. Организаторите от клубовете „Ген.Владимир Стойчев“, „Ахал“, „Перун“ и „Кентавър“ със съдействието на Община Стара Загора очакват в надпреварата на 5 паркура да се включат около 40 коня. Тодоров ден е още един повод да се докоснем до емоцията, която носят конете и да си пожелаем много спортни успехи през настоящата година, която е решителна за придобиване на квоти за участие в Олимпиадата в Лондон през 2012 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6319 |04.03.2010 Актьор и рeжисьор мерят сили за престижна награда . 38| 10585 |24.11.2009 Изгарят ме безсилие и гняв . 2| 7166 |25.05.2009 Насилието обра наградите в Кан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads