Реклама / Ads
0| 7857 |11.03.2014 АРТ ДЖУНГЛА

80 години от рождението на проф. Крикор Азарян

.
Театърът на Българската армия ще отбележи на 15-ти март 80-годишнината от рождението на проф. Крикор Азарян. На тази дата от 19 ч. в салона на театъра ще бъдат представени откъси от "Триптиха - Чехов", "Чайка", "Три сестри" на Младежки театър "Николай Бинев" и "Вишнева градина" на Народен театър "Иван Вазов".
 

Събитието е с вход свободен.

В същия ден издателство "Захари Стоянов" пуска на пазара сборника "Крикор Азарян - алхимията на играта". Съставителка на книгата е Валентина Радинска -съпруга на покойния режисьор. За изданието тя казва, че чрез него "Азарян - Режисьора, и Азарян - Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме, и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде и завинаги ще остане висок образец и мярка, с които да се съобразяваме по земния си път".

Книгата ще бъде представена също на 15 март от 17 ч. Във фоайето на II етаж в сградта на Народния театър. Събитията, посветени на годишнината ор рождението на Азарян са организирани от Министерството на културата, театър "Българска армия", Народния театър "Иван Вазов", Столичната община, фондация "Проф. Крикор Азарян" и издателство "Захарий Стоянов". В неделя - 16 март, на камерна сцена в Народния театър ще бъде представена постановката на професор Киркор Азарян - "Лазарица" .

Крикор Азарян напусна този свят през 2009 г., но остави след себе си безценна следа в българския театър и изкуство като цяло. Освен автор на изключителни постановки, един от най-задълбочените интерпретатори на българската драматургия (Йордан Йовков, Йордан Радичков, Иван Радоев, Николай Хайтов, Никола Русев, Боян Папазов), той е и учител на знаменити имена в актьорското майсторство. Азарян е дългогодишен професор по Актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Негови ученици са между най-известните български актьори и режисьори, мнозина от тях се реализират в чужбина, много чуждестранни студенти, учили или специализирали при него са между най-ярките фигури в театрите на своите страни.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7252 |15.02.2014 Проф. Николай Овчаров като вожд в тракийски ритуал . 0| 7452 |22.01.2014 „България си ти“ връчва годишните си награди в памет на проф. д-р Тончо Жечев . 0| 7538 |14.12.2013 110-години от рождението на Стоян Венев . 0| 10945 |15.11.2013 Йорданка Кузманова чества 55 години на сцена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads