Реклама / Ads
2| 14896 |26.04.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Александър Терзиев е художник -символист, борави със символи и знаци, чрез които изразява своите мисли и идеи за живота.

.
Роден на 14 ноември 1953г. в Сандански. Завършва специалност “Художествен текстил” в София през 1972 г. В продължение на 10 години работи с големия български художник Димитър Казаков - Нерон / 1933-1992г./.
 
Този период се оказва и неговата “житейска академия”. Има 14 самостоятелни изложби. Негови творби са представяни в галерии - Италия, Македония и Гърция. Картини на Александър Терзиев се намират в частни колекции в САЩ, Япония, Германия, Холандия, Дания, Швеция, Италия, Франция.

Единият е “Нарът” - за зараждането на живота като символ. Това са фигуративни композиции, вградени в изображението на плода.
Вторият цикъл е “Врати”. Чрез тях изразява друга своя идея - всеки човек има своя врата, тя е начало и край на нещо конкретно, граница между материалното и духовното. Така преминавайки през различни “двери”, човек оставя и свой отпечатък върху тях.


Работи и върху още два цикъла: ”Кръст” – символ на вярата, смирението и съдбата, и “Меч” – представящ житейската битка. В София ще представи 30 платна от цикъла “Нарът” и „Врати”.

Водеща идея в творчество му е Любовта. Това са, както взаимоотношенията между хората, така и любовта, раждаща живот. В този смисъл в неговите картини изобилстват женските фигури. Това не е случайно, защото жената е тази, която ражда новото начало. Дори и в малкото пейзажи, които създава, използва човешки фигури, за да предаде духовност на изображението.
 
Първото впечатление от творбите му е изобилието от живи цветове. В голяма степен за това е допринесла средата, в която е израснал. Творецът има щастието да разполага с огромна градина, от която цветовете струят. Ателието и къщата му, в мелнишки архитектурен вид, са сгушени сред гора от 300 нарови дръвчета на повече от 70 години. Именно тази феерия от цветове му дава идеи и настроение за творческа работа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9586 |13.01.2012 Отиде си художникът Христо Кирчев . 1| 7740 |11.09.2011 Александър Сокуров стана победител на 68-ия филмов фестивал във Венеция . 3| 8819 |04.06.2011 Отиде си големия ни художник Георги Трифонов . 5| 9699 |27.12.2010 Отиде си големият художник Тома Трифоновски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads