Реклама / Ads
0| 7545 |30.01.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Ампега: Парцалев плащаше всички сметки

.
Една песен, написана преди тридесет години, събира рокаджиите от "Импулс". "Ако ти си отидеш за миг", големият хит на групата, създаден по стихотворение на Евтим Евтимов, и днес продължава да се пее от беловласи и тийнейджъри.
 

Много скоро той ще прозвучи по нов начин в изпълнение на младите Теодор Койчинов, Яна Георгиева и Боян Парушев заедно със създателите на бандата легендарните Пею Пеев - барабани и баскитариста Васил Стоев-Ампега. За съжаление другите двама основатели- пианистът Илия Кънчев и китаристът Краси Манолов вече не са на този свят.

"Импулс" се ражда през 1978 година от известни музиканти от различни групи с нови идеи и големи амбиции. По това време на сцената блестят "Щурците", "Тангра", "Диана експрес". За тях пробива към върха минава през усилени репетиции, искат да наложат нов стил - прогресив рок. Всичко е много трудно. Тогава на помощ идва късметът. Господ или по-точно "Концертна дирекция" ги пращат на турне със самия Георги Парцалев.

Беше изключително преживяване, спомня си Васил Стоев. Разбира се концертните зали, читалищата, спортните площадки се пълнеха заради големия актьор. Ние изпълнявахме композирани от нас авторски песни или преведени от сръбски шлагери. Интересът беше огромен. Случваше се да имаме по 2-3 концерта на ден. Вечер Парцалев ни събираше, разказваше истории и плащаше сметките. Цяла година той не даде на никого от нас да извади и стотинка. Казваше, че е дал обет и поглеждаше към небето. После се връщаше много години назад. От родния Левски дошъл в София, за да да следва медицина. Увлякъл се обаче по театъра и зарязъл университета. Бесен, баща му спрял да му изпраща пари. Не му проговорил десет години. В гарсониерата на приятелско семейство в "Младост" се намерило място за прокудения син. Освен легло "хазаите" му давали всяка сутрин и по 32 стотинки за кутия цигари "Слънце". Въпреки това обаче случвало се да допушва фасове от улицата. Тогава се зарекъл: Забогатее ли, ще плаща всички сметки.

След години актьорът изненадващо посетил своите някогашни благодетели. Те продължавали да си живеят в същата гарсониера в "Младост". Техният приятел обаче вече не бил просто Жоро, а другарят Парцалев. Звездата. В знак на благодарност той извадил връзка ключове. Неговият подарък. Тристаен апартамент.

Георги Парцалев урежда първия запис на "Импулс" в Радио София. След това доста песни се завъртат здраво в ефира. Първият хит се нарича "Бряг". В музикален план нещата потръгват, в човешки обаче не. Разделят се. "Тогава Лея Иванова и Еди Казасян ме поканиха за световното си турне", спомня си известният музикант. Шоуто ни бе винаги в най-скъпите клубове и барове на Запад. Дамите блестяха със скъпи бижута и диаманти, мъжете - в смокинги. Лея имаше невероятен успех. Тя беше истинска грандама. Ходеше винаги с малък транзистор. Кръстила го бе Пижо. Слушаше новини. Убили са Джон Ленън, каза ми потресена.

Веднъж в асансьора на хотел "Интерконтинентал" в Западен Берлин се оказахме с италианец, немец, англичанин и французин. Лея говори със всеки на родния му език. И тя, и Еди гледаха на лъскавия Запад без излишен възторг. Със самочувствие и достойнство. На това научиха и мен.

Лея страдаше от безсъние. След концертите често идваше в стаята ми. Носеше бутилка уиски и искаше да си говорим. Позволявах си да я попитам какво е било в лагера в Белене. За този период от живота си обаче тя не обичаше да говори.

Турнето свърши. Върнахме се в страната на грънците и опинците. През тези две години нито за миг не си помислих да остана на Запад. Щом Лея и Еди не го правят, казвах си, какъв съм аз да го искам. Още тогава Казасян ме предупреди: Отсега нататък ще си като дърво без корен. Няма да ти харесва ни тук, ни там. Все нещо ще ти липсва. Излезе пророк, разсъждава известният рокаджия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10640 |29.01.2014 ФСБ със световен успех . 4| 7274 |28.01.2014 Брегович идва в България с „Шампанско за цигани” . 0| 7043 |27.01.2014 Раздадоха "Грами". Ето кой взе златните грамофончета . 3| 10719 |25.01.2014 "Не плачи! Пей!", бил заветът на Гого към Ева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads