Реклама / Ads
11| 9517 |10.02.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Асен Блатечки, Оскарите, Хоакин Финикс и как задминахме американците

.
Асен Блатечки
Оскара ще го вземе Хоакин Финикс. Това на всички е ясно. Според мен... аз лично се сещам поне за 50 актьора - и американски, и поне 20 български, които ще изиграят тази роля ако не по-лошо, точно колкото него добре. Така че... не смятам, че това е върховото актьорско постижение, определено.
 

... Ами политика, това е положението. Много лесно е да се кривиш. Много е лесно да се правиш, че имаш гърбица, да се смееш изкуствено, да танцуваш и да се правиш на... крив човек. Това е лесно - хората, които се занимават с тази професия, знаят. Много е трудно да изградиш истински дълбок, емоционален образ, какъвто прави Леонардо ди Каприо. Много е трудно, наистина."

 

Асен Блатечки коментира в "Треска за Оскари" по Nova ролята на Хоакин Финикс като "Жокера"...

В Уебкафе припомнят по този повод, че за същата роля Финикс печели освен "Оскар", БАФТА, "Златен глобус", Наградата на гилдията на киноактьорите, Награда "Избор на критиците" и пр.

 

Очевидно всички тези журита, кинокритици и зрители не могат да се мерят с ерудицията и критериите на Блатечки.

 

Асен Блатечки…

 

За него Бгвести пише: Не пропускайте да гледате на смолянска сцена секс-символа Асен Блатечки.

 

Блиц: Асен Блатечки секс символ на годината!

 

бТВ: Асен Блатечки гостува в шоуто „Фермата“.

Във „Фермата“ участници са възхитени: Земен човек, голям актьор, мачо...

След него във „Фермата“ гостували и други български звезди (текстът е от медийни публикации), сред които Катерина Евро, Диана Любенова, Деси Стоянова, Сашо Кадиев и Башар Рахал. Все звезди, то се вижда.

 

Вероятно въпросните звезди, огрели „Фермата“, са сред двайсетте български актьори, които биха засрамили „кривия“ Хоакин Финикс… И други негови колеги.

 

Помежду си е вероятно да обсъждат как феноменалният им талант се мъчи в тясната България и как биха се разгърнали в Холивуд. Всеки има право да мечтае, дори когато фантазиите очевидно са болни. Ако Блатечки обаче е прав, странно защо толкова малко българи са пробили там (освен Тед Кочев с "Първа кръв" и Тео Ушев), а поляци, чехи, сърби, руснаци и пр. направиха запомнящи се филми и роли. Май пак световния заговор ни спира...

 

Блатечки сякаш ни отваря очите за истината: американското кино залязва, загнива и се е овъртолило в политика, това е положението. Строг, но справедлив е той.

 

Блатечки е и умен. знае, че упражни ли се върху Оскарите и актьори като Хоакин Финикс и Брад Пит, ще бъде забелязан. Е, забелязаха го. Ще го иронизират по-интелигентните, но фенките ще се просълзят от мъжеството, с което прави на таратор „онези оттатък“. На него това му трябва.

 

Похватът не е нов. Роден е в съветската страна.

 

Героят на книгата „Пътешествието на Чарли“ (Госиздат, 1924 г.) е описан по следния начин: „Чарли Чаплин е весел американец. Показват го на картинки и в киното. Решил да пътешества чрез екрана и да обиколи цялото земно кълбо“. Ясно и точно. Щом е американец, задължително го показват в киното. Образът се допълва: работлив бродяга с тъжни очи, загрижен за бездомно кученце или за изоставено бебе и за всичко това получава насмешки и шутове. Не такива герои са нужни на съветските новатори-кинематографисти.

Художниците на книжката, които едва ли са знаели какъв точно е Чаплин, го нарисували в огромни стари панталони, с ъгловата и изкривена (и той се криви!...) фигурка, с изкривено лице (и лицето изкривено…) тип „веселия американец“.

 

През 2015 г. в Русия излиза статията „Как Георгий Женов стана Курт Боден“ от Георгий Филин. В нея авторът пише буквално следното: Иконите на американското кинопроизводство – Франсис Форд Копола, Питър Богданович и продуцента Роджър Корман са плагиати. Дори по-лошо: крадци, премонтирали чужди филми, представяйки ги за свои. Те използвали съветски филми и преправяли имената. По този начин ограбили „Планетата на бурите“ и „Небето ни зове“. И не само тях.

 

Е, щом Копола е крал от съветското кино, защо да не посегне и на българското. Ще изкара поне още един-два „Оскар“-а от филми с Блатечки, например. Щото в „Апокалипсис сега“ и „Кръстникът“ едни се кривяха, не ви е работа. Грозно нещо. Поне трийсетина наши актьори и режисьори…

 

Хубаво е да да си велик актьор и едновременно секс символ в страна, в която чалгата е част от културата. Всички мръсници се пукат от завист. Хоакин Финикс „Кривичкия“ в това число. Добре, че Чаплин не е между живите…

 

А може би Блатечки репетира за нов сериал или тв шоу?

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6629 |18.10.2019 Какво снимат заедно Калин Врачански, Асен Блатечки и Христо Мутафчиев? . 0| 8477 |21.12.2018 Традиции: Кой измисли украсената за Коледа елха? . 1| 8748 |21.05.2017 Бате Асен щеше да навърши 81 г. . 0| 5738 |29.04.2017 Закриват над 100-годишно училище в Асеновград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads