Реклама / Ads
Frognews
5| 7505 |08.10.2010

Български актьори: Омръзна ни да ни ограбват и газят правата

.
Едни от най-популярните български актьори се обявиха против текстовете на внесения в Парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права.

Както е известно, на 30 септември 2010 г., над 20 организации от различни сфери на българската култура застанаха срещу скандалните предложения за промени и конкретни текстове по измененията, които Комисията по култура, гражданско общество и медии гласува на първо четене. Към позицията на протестиращите се присъединяват и 10 български театрални и филмови актьори: Васил Михайлов, Джоко Росич, Деян Донков, Николай Урумов, Йоана Буковска, Меглена Караламбова, Иван Танев, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Стефан Илиев.

„Водената от правителството политика е политика на тотално незачитане правата на българските артисти”, смятат те. „Правителството с лека ръка заличи цяло перо във финансирането на авторско-правния сектор и по този начин е на път съществено да осакати духа на Закона за авторското право и сродните му права.”, коментираха артистите.
От понеделник, към споменатите актьори всеки ден ще се присъединяват по още десет от най-популярните лица.
Един от най-големите проблеми в предложените от Министерски съвет промени е отпадането на чл. 26, който предвижда условията по събиране и разпределение на т.н. компенсационно възнаграждение в полза на носителите на авторски и сродни права, в случаите когато такова се дължи по закон при право на копиране за лично ползване на произведения със защитено съдържание. Такова възнаграждение се заплаща от години както в Европа, така и в почти целия свят, от лицата, които произвеждат, доставят от територията на държави-членки на Европейския съюз или внасят от трети страни празни носители и/или устройства, предназначени за записване.

„Въпросът е принципен: Защо в целия свят трудът на нашите колеги може да бъде справедливо компенсиран с този вид възнаграждения, а в България – не стига, че този закон никога не е спазван от задължените лица, нито последните някога са били санкционирани от Министерство на културата, а сега е и на път разпоредбата да бъде заличена.”, коментира Васил Михайлов.

Друг текст от проектозакона, срещу който актьорите са твърдо против са внесените в Парламента текстове за измененията в чл. 40, според които държавни чиновници ще определят цената на труда на актьорите и тарифите на тяхната организация, защитаваща правата им – Артистаутор. Сроковете, предвидени за съгласувателната процедура, също на практика ще блокират дейността на организациите и ще оправдаят неизпълнение на задълженията на ползвателите.
„Омръзна ни постоянно да ни ограбват и да погазват правата ни”, категоричен бе Иван Танев. „Ако бъде приет чл. 40 в този си вид, той тотално ще блокира работата на организацията, която защитава нашите права – Артистаутор. Не е допустимо това да се случи, защото тогава ще бъдем принудени да протестираме по всички законови начини – ефективно, пред обществеността и ще искаме най-после някой да понесе отговорността, каза още той.
„Най-авторитетните европейски организации за защита на правата на артистите вече алармира за нередностите в готвените у нас промени. Ако парламентът приеме тези текстове на закона, скандалът със сигурност ще излезе от рамките на България.”, смята и Стефан Илиев.

Третото искане на българските актьори, което бе подкрепено от цялата българска културна общност е: „драстично завишаване на санкциите срещу нарушители, които противозаконно използват обекти на авторското право, без да заплащат възнаграждения за това”.

„Най-парадоксалното е, че ние не искаме от държавата пари, не искаме нито някоя обществена група, нито обществото да бъдат ощетени в името на изкуството. Единственото, което желаем е Закон, който да ни позволява, както и до сега, сами да защитаваме своите права, а бизнесът, който до сега трупа на наш гръб чисти печалби от нашия труд, най-сетне да започне да плаща за това.”, каза Йоана Буковска.

Желанието на българските актьори е между първо и второ четене на проектозакона в Парламента да бъде създадена работна група, в която да участват техни представители. Целта на работната група е да изчисти тези вредни за цялата българска култура грешки в Закона, за да бъде изготвен европейски и работещ текст, който ефективно да защитава правата им.
„Проектозаконът, в този си вид, е пълен юридически и житейски абсурд. Надяваме се Парламентът да отбележи несъответствията, и между първо и второ четене да разпореди създаването отново на работна група, в която да има наш представител, за да бъде създаден разумен и приемлив текст”, коментираха актьорите.
„За момента само предупреждаваме депутатите, че е на път да се случи нещо недопустимо. Ако те не вземат предвид нашите искания, ще се наложи по друг начин, публично да изразим нашето недоволство срещу тази несправедливост”, смятат всички те.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Български антики заливат търгове в Европа 11| 13241 |16.08.2010 . Японци снимат български мистерии в античния театър 2| 5693 |09.08.2010 . Мозайка от "Сант Клементе" оживява в български храм 4| 6046 |02.06.2010 . Лицензират над 120 български интернет радиостанции 4| 5340 |21.05.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ