Реклама / Ads
0| 5061 |13.01.2016 АРТ ДЖУНГЛА

„Чайка”, „Квартет” и Operville предложени за най-престижните театрални награди у нас

.
НДК е с 6 номинации за “ИКАР”. Предложенията за най-престижните годишни театрални призове у нас бяха оповестени от Съюза на артистите в България, а церемонията ще се проведе на 27-ми март в София в Народния театър „Иван Вазов”.
 

Театър Азарян, който отвори врати на 26 октомври и НДК бяха номинирани от театралната гилдия за награди в категориите „Режисура”, „Сценография”, „Майсторско техническо осъществяване”, „Поддържаща мъжка роля” и „Съвременен танц и пърформанс”.

 

В категорията „Режисура” Явор Гърдев има номинации за изключителния спектакъл „Квартет - опасни връзки след края на света” с участието на Снежина Петрова и Захари Бахаров, който се играе в Зала 1 на НДК, и за премиерната "Чайка", която откри Театър Азарян, с участието на Владимир Пенев, Захари Бахаров, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Михаил Мутафов, Николай Урумов, Ованес Торосян, Елена Телбис, Лилия Гелева, Христо Петков и Стоян Габровски. За ролята си на д-р Дорн в „Чайка”, номинация в категорията „Поддържаща мъжка роля” получи и Владимир Пенев.

 

Спектакълът-филм по Хайнрих Мюлер „Квартет - опасни връзки след края на света”, отново на Явор Гърдев, представен и продуциран от Националния дворец на културата, е номиниран за „Икар” и в категорията „Майсторско техническо осъществяване”.

 

В категорията „Сценография” номинацията е за впечатляващата работа в „Чайка” на Никола Тороманов-Фичо, представена на сцената на Театър Азарян и продуцирана от НДК.

 

Оперния пърформанс Opervilleна световноизвестния Иво Димчев, чиято премиера се състоя на сцената на Театър Азарян, е номинирана в категорията „Съвременен танц и пърформанс”. Иво Димчев има номинация в същата категория и за Facebook Theatre(„Мозей”), който също се игра с огромен успех в най-новото пространство на НДК - ДНК.

 

В тази категория номинация има и спектакълът „Математика на сърцето” на Сдружение „По действителен случай”, който също се играе в ДНК.

 

Общо 21 са спектаклите, които получиха номинации за Икар от Съюза на артистите в България. Общо 17 са номинираните театри, пет от които са извън София, а три от представленията са независими продукции.

 

Едно от големите признания за цялостната работа на екипа на НДК, Театър Азарян и ДНК дойде от проф. Камелия Николова, член на комисията по номинациите за „Икар”, която определи появата на цели три нови театрални пространства на територията на НДК през 2015 като „една от най-впечатляващите тенденции на изминалата година”.

 

НОМИНАЦИИТЕ:

 

РЕЖИСУРА

Явор Гърдев за"Квартет" по Хайнер Мюлер, Национален дворец на културата, и "Чайка" от Антон П. Чехов, Театър Азарян, Национален дворец на културата

 

МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ

"Квартет" по Хайнер Мюлер, реж. Явор Гърдев, Национален дворец на културата

 

СЦЕНОГРАФИЯ

Никола Тороманов за "Чайка" от Антон П. Чехов, реж. Явор Гърдев, Театър Азарян, Национален дворец на културата

 

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

Владимир Пенев за д-р Дорн в "Чайка" от Антон П. Чехов, реж. Явор Гърдев, Театър Азарян, Национален дворец на културата

 

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

Иво Димчев за Operville, Театър Азарян, Национален дворец на културата, и "Facebook Theatre", Мозей.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6064 |12.01.2016 Чочо Попйорданов с посмъртен „Икар“ . 1| 5463 |12.01.2016 Първа книга на папа Франциск - "Божието име е милосърдие" . 0| 6004 |11.01.2016 Ето кой взе "Златните глобуси" . 0| 6092 |10.01.2016 Погребаха роклегедата Леми с любимия „Джак Даниелс“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads