Реклама / Ads
2| 6894 |08.01.2015 АРТ ДЖУНГЛА

ДДС върху книгите ни най-скъпо в ЕС

.
Булфото, архив
България е единствената страна-членка на ЕС, която не се е възползвала от възможността да намали данъка върху книгите и учебниците, категорични са българските писатели и издатели. Дискусията идва броени дни след като чешкото правителство свали ДДС-то на книгите от 15% на 10% с началото на новата година. В България обаче ДДС-то остава 20% за книгите и учебниците.
 
За година се издават около 8 милиона книги, купуват се около 7 млн. бройки, при средна цена 10-12 лв., уточниха издатели пред БНТ. В дискусията участваха Манол Пейков, издател - Жанет 45, Константин Йорданов, директор на "Сиела", Захари Карабашлиев - писател и главен редактор на "Сиела", и икономистите проф. Гарабед Минасян и Георги Ганев.

В момента България трябва да направи избор накъде ще тръгне глобално, подчерта Константин Йорданов. Единият път е там, където се намираме в момента - да сме най-бедните в Европа и да бъдем общите работници в Европейския съюз. Другият модел е чрез инвестиции в образование и в наука. България да стане един генератор на специалисти за Европейския съюз и тук е мястото на книгата, тъй като тя е неделима част от образованието на една нация, заяви директорът на "Сиела".

Държавата не дава поредна година и стотинка за книги, за кино се дават 10 млн. лв., нека да дадат пари и за библиотеки, призова той.

Проф. Минасян коментира, че ако се намали ДДС, ще се намали и цената на книгите и търсенето ще нарастне, което е благоприятно за цялата нация. Търсенето на книги е чувствително към цената, припомни той.

Икономистът Георги Ганев се обяви срещу преференциалното намаляване на ДДС и подчерта, че има много по-евтини начини да бъдат постигнати същите резултати, освен това парите не отиват при тези, при които се смята, че ще отидат и трето - ефектът върху преферираното нещо ще е почти незабележим.

От 1 януари 2015 г. влязоха в сила нови европейски данъчни разпоредби, с които поскъпнаха електронните книги и звукозаписите. Мярката е опит за хармонизиране на правилата за ДДС в ЕС, но целта също е да се попречи на компании като Amazon, Apple и други американски доставчици на интернет услуги да се възползват от ниски данъчни ставки в страни от ЕС, какъвто е случаят с Люксембург, където ДДС е едва 3%, отбелязаха специалистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9136 |06.01.2015 Възкресението на една скрита книга от забравен писател . 7| 6899 |05.01.2015 В очакване на Homo Bulgaricus ex machinа . 0| 5425 |04.01.2015 "Прощавай, реч" на Жан-Люк Годар - филм на 2014 г. . 2| 6450 |03.01.2015 Връщат туристи от гробницата в Старосел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads