Реклама / Ads
9| 5433 |24.11.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Ден на гнева в културния сектор! Кой ще го чуе?

.
Основните искания за всички браншове от отрасъл култура, както за музикално сценичните изкуства, за музеите, библиотеките и читалищата, са 50% увеличение на възнагражденията и 600 лв.- начална заплата за младите специалисти, заяви по БТВ Бинев от КТ „Подкрепа”.
 

Това, което беше заложено в бюджета за 2016 г. за музеите и галериите – 12 милиона, беше намалено с 1 млн., а сега имаме уговорката, че между двете четения този един милион отново ще бъде възстановен. Минималното увеличение, което е заложено в бюджета, покрива само увеличението на минималната работна заплата, която ще стане 420 лв. от следващата година, допълни Бинев.

 

Той каза още, че от около 3000 души над 2200 са заявили, че ще вземат участие в протеста под надслов „Ден на недоволството”. Очаква се да има протест и на 10 декември, ако дотогава исканията на всички служители не бъдат удовлетворени.

„Скоро не са били повишавани заплати в целия бранш, в националните музейни институции. Проблемът не е само в заплатите, а цялостно бюджетът. Нашата дейност е блокирана, ние не можем нито да опазваме културното наследство, нито да го популяризираме, не можем да правим изложби, с този бюджет ние сме обречени на закриване”, каза Ралица Русева, уредник на Музея за християнско изкуство.

Тя даде два примера: уредник с висше образование и 15 години стаж, на който заплатата му се води 480 лв, взима 390 лв. с две деца. Уредник с висше образование и 20 години стаж, заплатата се води 550, взима 490 лв.

 

Таня Методиева, библиотекар в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, взима 376 лв. заплата. Тя е с 22 години трудов стаж, като миналата година са й увеличили заплатата с 8 лв. Завършила е Библиотекарския институт, владее италиански и френски, ползва в работата си английски и руски, преподава в езикови школи. Изчислила е, че в Италия с нейния стаж и образование би получавала 2200 евро. „Ние сме достойни хора, искаме достойно заплащане. Работим в библиотеката, защото я обичаме, не защото, не могат да си намерим работа другаде”, каза Таня Методиева.

 

Нина Кръстева, солист в Софийската филхармония, изрази притесненията си, че след 10 години вече няма да има музиканти в България. От години има нулеви години в доста от специалностите и децата на потомствените музиканти, които са гладували години наред, вече не искат те и техните деца да гладуват. Държавата неглижира културата – изкуството е такова, че трябва да има един санитарен минимум, под който не може да се пада, тъй като не могат да бъдат изпълнявани някои произведения. Част от специалностите, не могат да си попълнят оркестрите.

 

В Бургас към 09.00 часа са бяха събрали около 50 души, музейни и библиотечни работници, които ще направят протестно шествие до Областната управа, където ще връчат исканията си, които след това да бъдат изпратени до министерствата.

Недоволните обясниха, че са там, за да кажат, че те са част от културата на България и зад нея стоят реални хора с реални потребности, че са демотивирани, защото културата се поддържа с остатъчни пари. Читалищата искат увеличение на държавната субсидия и съхраняване на културното наследство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5606 |23.11.2015 Внук на Йовков дари негови лични вещи на музея в с. Красен . 0| 5754 |21.11.2015 Покоряващата история на Питър Пан в ново издание . 1| 5391 |20.11.2015 Ще се любуваме на Нощта на театрите в събота . 25| 11136 |18.11.2015 Не пропускайте книгата „Владимир Путин. Неизбежните войни“ от Михаил Зигар.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads