Реклама / Ads
6| 7488 |09.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Днес Ленън щеще да стане на 70

.
Джон Ленън Източник: maxxnews.net
Днес Джон Ленън, човекът който искаше да промени целия свят, днес щеше да навърши 70 години. За жалост той си отиде твърде млад - само на 40, а не всичко в този свят се е променило, както го искаше Ленън.
 

Легендарният бийтълс бе застрелян пред дома си на 8 декември 1980 година. Убиецът му - Марк Чапман, каза 10 години по-късно, че застрелвайки го, е убил невинността.

Джон Ленън остана в историята като талантлив музикант, певец, композитор, художник, писател и основател на знаменитата ливърпулска четворка „The Beatles". Но неговите фенове ще го запомнят преди всичко като чаровен хулиган, бунтар, който не робуваше на общоприетите норми на Зпада и живееше  по свои правила, така както искаше той да живее.

Буйния си нрав Ленън показа публично още през 1963 година, когато в словото си, на което присъства и кралското семейство крещи: "Тези, които седят на евтините места, да ги аплодираме. Другите могат да ограничат дрънкането си".

Ленън скандализира и църквата през 1966 година. Тогава непокорният бунтар посмя да изрече думите: „Сега сме по-популярни и от Иисус, не знам кое първо ще изчезне - рокендролът или християнството. Иисус е бил никой, но неговите последователи са глупави и посредствени. Според мен с извращенията си те съсипват християнството". Ватиканът му прости, като реши, че това е било само шега.

Най-скандалните постъпки на легендарния бийтълс са свързани с войната във Виетнам - втората половина на 60-те години, времето на могъщите "Бийтълс". Тогава Ленън върна на кралицата престижния орден на Британската империя с думите: „Връщам Ви ордена в знак на протест срещу войната във Виетнам".

Не е чудно и че до края на десетиллетието той е станал икона на хипидвижението, а неговите песни и по-специално „All You Need Is Love" допринесоха за развитието на обществото в много страни.

Джон Ленън заедно с Пол Маккартни е смятан за един от най-влиятелните автори на песни и певци на 20-и век. Той е избран за най-голямата икона на рок енд рола с анкета на сп. "Кю" през 2004 г.

Първата си група "Куоримен" Ленън сформира през 1957 г. Следващата година тя прераства в "Бийтълс" с присъединяването на Пол Маккартни и Джордж Харисън. Макар групата да се разпада през 1970 г., тя е продала над 1 милиард албума по света.

"Imagine", най-популярният солов албум на Джон Ленън, излиза през 1971 г. Заглавната му песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят.

Тя е и официалната песен на правозащитната организация "Амнести интереншънъл".

John Lennon - Imagine

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7418 |19.02.2010 Такеши Китано можел да стане престъпник . 1| 5368 |04.02.2010 Затварят музей на Джон Ленън, бил на загуба . | |30.11.-0001 Днес Джон Ленън щеше да навърши 68 години . 9| 6811 |10.11.2007 Да уловиш голямата риба или да станеш голям режисьор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads