Реклама / Ads
0| 4212 |29.08.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Документален филм от две части разказва по БНТ за царския полицай Никола Гешев

.
Кадър от филма, на снимката са актьорите Жана Рашева и Георги Златарев
Пълнометражен документален филм от две части разказва за царския полицай Никола Гешев. ”Паяжината на Гешевъ” и ”Загадката на Гешевъ” ще бъдат излъчени на 31 август и на 1 септември по БНТ.
 

Това съобщава Богдана Лазарова - режисьор и сценарист на продукцията, автор на предаването за разследваща журналистика "Следите остават" ("БНТ 1"), носител на голямата награда за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова" (2022).

 

"Никола Гешев е една от неразрешените загадки на България. Шефът на отделение "А" - политическата полиция е познавал поименно всички партизани и нелегални комунисти, провел е много успешни операции, боравил е с огромен апарат от агенти. Единствено той е знаел истинските имена на агентите, допълва БТА. 

 

Изчезва на 9 септември 1944 г., заедно с целия си архив и картоните на всичките си 196 агенти. Оттогава следите му се губят. Държавна сигурност го търси по целия свят - защо? Защото се знае, че негови агенти са били ръководителите на комунистическата държава и се говори дори за самия ръководител на комунистическа България - Тодор Живков", разказва Лазарова.

 

По думите й архивът на Гешев би пренаписал историята на България. Филмът започва от датата на неговото изчезване - 9 септември 1944 г.

Представена е съвсем нова версия за съдбата на полицая Никола Гешев след 9 септември 1944 г., която се основава на неизвестни до момента факти и документи, допълва Богдана Лазарова.

 

По думите й отговор намират въпросите, които поддържат мистерията и до днес - дали наистина е изчезнал Никола Гешев, къде е отишъл, къде е живял, кога е починал и къде е гробът му, коя е жената, която е живяла с него до смъртта му и какво е станало с нея. Във филма говорят и свидетели, които го помнят от времето след 9 септември 1944 г. до смъртта му.

 

Оператори на "Паяжината на Гешевъ" и "Загадката на Гешевъ" са Огнян Колчаков и Миглена Гайдарова. В игралните възстановки участват актьорите Георги Златарев и Жана Рашева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3539 |21.08.2022 “Жените наистина плачат“ – в селекцията за Европейските филмови награди . 0| 7273 |16.08.2022 След 50 години: Американската филмова академия се извини на индианката Сашийн Литълфедър . 0| 3875 |13.07.2022 Биографичен филм за Ейми Уайнхаус се задава на хоризонта . 0| 3719 |11.07.2022 Филм ще отбележи 8-вековната история на Ивановския скален манастир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads