Реклама / Ads
0| 6080 |31.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Фауст" открива Варненско лято

.
Сцена от Фауст на Лилия Аабаджиева
18-ото издание на международния театрален фестивал „Варненско лято" започва с премиерния спектакъл "Фауст" на Лили Абаджиева във варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" тази вечер.
 

"Козата или Коя е Силвия?" (реж.Явор Гърдев), „Приятнострашно" (реж.Галин Стоев), „Дама Пика" (реж.Бина Харалампиева), „Нирвана" (реж.Иван Добчев), „Апокалипсисът идва в 6 вечерта" (реж.Маргарита Младенова) са само малка част от българските спектакли, участващи във фестивалната програма.

Хубавата новина е, че част от чуждестранните спектакли ще бъдат достъпни и за софийската публика - резултат от фестивалната инициатива „Световен театър в София". Домакин ще бъде театър „София", а трите гостуващи спектакли са съответно „Хотел Матусал" на британската компания „Imitating the dog" (9 юни, 19 ч.), „Да докоснеш пода с глава" на датската компания „Мют" (31 май, 19 ч.) и „Хей момиче!" на италианската компания Сосиетас Рафаело Санцио (4 юни, 19 ч.).

В сътрудничество с „Арт Офис" за трета година се провежда шоукейс, чиято цел е да се представят мобилни и атрактивни български спектакли пред чуждестранни програматори, селекционери на фестивали и театрални критици от цял свят. Тази година модулът се разширява, като изразен акцент е балканското присъствие със спектаклите „BoNeT" от Хърватска, „Къщата на имената" от Турция и „Лучия се пързаля по леда" на най-интересния съвременен румънски режисьор Раду Африм

Като две от най-интересните театрални събития на фестивала се очертават спектаклите „В търсене на изчезналия служител" на ливанския режисьор Раби Мруе (за първи път в България се играе близкоизточен спектакъл) и „Черен Петър" на швейцарската компания „Дрифт", познати вече на варненската фестивална публика от гостуването им през 2003 г.

Акустичен концерт в изпълнение на Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев с формация Акустично трио 3000 ще бъде представен в Двора на Археологическия музей - Варна с подкрепата на Фондация „Америка за България".

В рамките на 18-то издание на Варненско лято се включени и няколко работни дискусии: Работна среща - дискусия „Театърът отвъд локалните сцени", на която театрални специалисти от България и чужбина ще имат възможност да разкажат за театралния си опит с фокус бъдещи сътрудничества, както и кръгла маса „Българската култура на регионите" - за функцията на културата и изкуството при регионалното развитие.


Сцена от "Козата или Коя е Силвия?, реж. Явор Гърдев

В паралелната програма на фестивала са предвидени представяне на книгата „Невъзможни портрети" на Антоанета Бачурова и специално представяне на актьора Йосиф Сърчаджиев от театроведа Камелия Николова по случай неговият 65-годишен юбилей.

Пълната фестивална програма може да намерите на сайта : https://www.theatrefest-varna.org .

18-то издание на международен театрален фестивал „Варненско лято" продължава 11 юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5254 |13.05.2010 Премиерът открива паметник на дядо Вазов в Рим . 3| 7219 |05.05.2010 Ясен Гюзелев открива самостоятелна изложба . 0| 6178 |26.03.2010 "Робин Худ" открива фестивала в Кан . 1| 12070 |07.01.2010 Петима Ивановци откриват изложба в галерия „Ракурси”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads